Je známým faktem, že součástí téměř každé stavby je komín. Na českém trhu se bohužel setkáváme se skutečností, která se nezamlouvá ani stavebníkům, ani projektantům, a to téměř nulový výběr mezi materiálovými variantami při volbě komínového systému. Vhodnou alternativou, ke dnes zatím ještě převládajícím betonovým komínům, je keramický komínový systém CIKO.

Hlavní předností komínů CIKO je keramická tvarovka obvodového pláště o hmotnosti pouhých 9 kg, což velmi usnadňuje manipulaci při stavbě komínu. Další velkou výhodou těchto tvárnic je jejich broušená horizontální spára, díky které je možno tvarovky lepit pomocí tenkovrstvé lepící malty. Tento způsob umožňuje velmi přesný a rychlý postup montáže komínového systému CIKO.

Komínové cihelné systémy CIKO nabízí řešení pro každou stavbu. Systém CIKO 3V UNIVERSAL je vhodný pro všechny druhy paliv a pro všechny spotřebiče s přirozeným odvodem spalin. Komínové těleso tvoří šamotová komínová vložka, tepelná izolace a cihelný obvodový plášť. Komínové těleso je odvětráváno díky otvorům v tvarovkách obvodového pláště.
Foto: CIKO, CIKO 3 V UNIVERSAL
Foto: CIKO, CIKO 3 V UNIVERSAL
Další variantou cihelných komínů je systém CIKO GAS, který je vhodný zejména pro plynové spotřebiče s přetlakovým i přirozeným odvodem spalin. Místo šamotových vložek je komínový průduch vyzbrojen plastovými komínovými vložkami, které jsou extrémně odolné vůči působení kondenzátu.

Novinkou pro rok 2008 je systém CIKO TEC. Tento systém umožňuje připojení spotřebičů na všechny druhy paliv, a to jak v podtlakovém, tak i přetlakovém režimu spalování. Tím se systém CIKO TEC stává revolučně universálním. Komínové těleso tvoří cihelná tvarovka, tepelná izolace se zvětšenými odvětrávacími průduchy a speciální izostatická šamotová vložka. Tento systém také umožňuje přívod vzduchu ke spotřebiči v rámci komínového tělesa, což je velmi výhodné zejména u nízkoenergetických domů. Proto například u krbových vložek není nutné dodávat vzduch pro hoření z interiéru, nebo podlahou z fasády domu. Dále lze komín CIKO TEC použít jako společný komín pro více přetlakových spotřebičů, například v bytové výstavbě.
Foto: CIKO, Schéma systému CIKO TEC
Foto: CIKO, Schéma systému CIKO TEC
Při výběru vhodného komínu je třeba myslet i na estetické hledisko, hlavně v nadstřešní části. Pro všechny systémy komínů CIKO je na výběr z mnoha variant nadstřešních částí (prstence komfort, nadstřešní návleky, obezdění lícovými cihlami nebo příprava pro omítnutí či obložení), které jistě uspokojí i ty nejnáročnější architekty a investory. Všechny varianty ukončení jsou shodné pro všechny systémy CIKO, což opět ukazuje na velkou univerzálnost jednotlivých prvků v systému.

Keramické komínové systémy CIKO mají dle udělené CE certifikace nejvyšší možné zatřídění, což zaručuje absolutní bezpečnost při jejich použití.

Veškeré podrobné informace o komínových systémech CIKO získáte na  www.ciko-kominy.cz.
Foto: CIKO, řešení nadstřešní části
Foto: CIKO, řešení nadstřešní části