Je čas na investici do nové komínové vložky Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek Komín se vložkuje zásadně ze střechy. Nemusíme tedy jedinou stěnu komínové šachty bourat. Je však dobré si uvědomit, že bychom měli investovat do co nejkvalitnějších komínových vložek, vyrobených z kvalitního materiálu. Dávno už jsou překonané vložky z hliníku, které byly velmi oblíbené pro komíny s odvodem spalin od plynových spotřebičů. Tyto vložky však neumožňují vytápění jakýmkoli jiným palivem, plynným i pevným, byť jsou vyrobené z kovu. Proto je trvanlivějším a také levnějším řešením plast.

Moderní komínové vložky jsou odolné vůči vyhoření, mechanicky stálé a přitom i odolné vůči vlhkosti.

Komínový tah

Prvním krokem při výměně spotřebiče a komínové vložky je výpočet komínového tahu. Zjistíme tak, jaké řešení je pro nás nejvhodnější a často dokonce i nejlevnější. Například dokonalé těsnění nových oken zabrání proudění vzduchu do místnosti. To však může vyřešit okenní mikroventilace, obzvláště u oken plastových, která zajistí přísun dostatečného množství kyslíku do místnosti se spotřebičem. Dalším řešením je instalace spalinových ventilátorů.

Ohebné komínové vložky

Ohebné komínové vložky jsou vyráběné z korozivzdorné oceli. Kovové komínové vložky jsou univerzální, vhodné k vložkování komínů pro odvod spalin ze spotřebičů plynu, topných olejů a pevných paliv do maximální teploty 500 oC. Spaliny jsou těmito vložkami odváděné do volného ovzduší s podtlakovým systémem provozu.

Ohebné komínové vložky jsou běžně vyráběné v různých délkách, maximálně však 12 m a o průměrech od 100 do 200 mm. Jiné průněry však lze individuálně objednat.
Foto: Tomáš Skopal OK - SETO, ohebná komínová vložka
Foto: Tomáš Skopal OK - SETO, ohebná komínová vložka
Foto: Tomáš Skopal OK - SETO, ohebné komínové vložky
Foto: Tomáš Skopal OK - SETO, ohebné komínové vložky
Komínové vložky z plastu

V Evropě jsou plastové komínové vložky už zcela běžné a mají s nimi dobré zkušenosti, v naší evropské geografické lokalitě jsou postupně zaváděné. Rozšiřuje se tedy i u nás jejich výroba a nabídka sortimentu.

Plastové komínové vložky jsou velmi odolné a mají dlouhou životnost. Nesmíme si však pod slovem plast představit třeba mikrotenový sáček, který jen pouhou sirkou snadno spečeme do hořící kuličky. Komínové vložky z plastů se používají pro odvod spalin od spotřebičů na plynná paliva, kde je teplota spalin velmi nízká. Ideální je jejich použití při instalaci kondezačního kotle, kde oceníme vysokou odolnost plastových vložek vůči nežádoucím účinkům kondenzátů spalin.
Foto: Tomáš Skopal OK - SETO, plastové komínové vložky
Foto: Tomáš Skopal OK - SETO, plastové komínové vložky
Pevné komínové vložky

Pevné komínové vložky se používají k vyvložkování rovných komínů, případně jako kouřovod. Vyrábí se i v provedení teleskopickém, kdy lze vložku zasunout až po hrdlo další trubky. Zároveň tak nastavíme i požadovanou délku.

Výběr komínové vložky

Každá nově instalovaná komínová vložka musí splňovat veškeré požadované české i evropské normy, které nejčastěji vyžadují zkoušku na pevnost, požární odolnost, nebo tepelný odpor. Ještě než novou vložku uvedeme do provozu, musíme navíc nechat provést kontrolu a zkoušku. Stejně tak je nezbytné pravidelné čištění komína a revize, jejichž četnost je závislá na výkonu připojeného spotřebiče a používaného paliva.
Foto: Tomáš Skopal OK - SETO, pevné komínové vložky
Foto: Tomáš Skopal OK - SETO, pevné komínové vložky
Určitě je třeba se nad výměnou komínové vložky zamyslet, pokud chceme instalovat dokonalejší, účinnější a výkonnější spotřebič. Dosavadní vložky a další komínové materiály nemusí stačit. Pokud zkombinujeme nový a mnohem výkonnější i účinnější spotřebič se starým komínem, nedosáhneme výsledku, který jsme požadovali.

Nejdůležitější je výběr správného typu komínové vložky, jinak nebude správně fungovat. Každý typ spotřebiče na konkrétní palivo vyžaduje konkrétní druh komínové vložky z odpovídajícího materiálu. Výběr komínové vložky je nutné nechat na odbornících. Poradí nám zkušený kominík, krbař, kamnář, topenář nebo revizní technik.

Klíčová je samozřejmě i správná montáž komínové vložky. Ani ta není možná svépomocí, je k ní nezbytná znalost předpisů a norem. Předejdeme tak riziku požáru a pokud by k němu došlo, neuhrazení vzniklé škody pojišťovnou. O riziku poškození lidského zdraví a ohrožení života nemluvě.

Montáž ohebných komínových vložek

Vložky lze do sebe spojit zašroubením a zajistit trhacím nýtem ze stejného materiálu. Při instalaci se pomocí naváděcí hlavice zasouvají do komína směrem dolů (zásadně identifikačním štítkem směrem dolů), kde se umisťují do připojovacího T-kusu a zajistí trhacím nýtem. Na komíně se zajišťují objímkou (sponou), krycím plechem a komínovou hlavicí (stříškou). Po instalaci proběhne zkouška a revize, kterou nejčastěji provádí přímo instalační firma.
Foto: Tomáš Skopal OK - SETO, pevné komínové vložky
Foto: Tomáš Skopal OK - SETO, pevné komínové vložky
Péče o komínové vložky a jejich čištění

Základním předpokladem správné péče o komínovou vložku je spalování odpovídajícího druhu paliva. Jinak riskujeme její zničení. Celkem jsou v nabídkách 3 základní typy komínových vložek. Nejlevnější systém pro topení plynem, druhý pro vytápění LTO a oleji a třetí systém pro tuhá paliva. S vyššími pořizovacími náklady pak musíme počítat právě u vložek pro vytápění tuhými palivy, tento systém je však univerzální a lze topit více druhy paliv.

Pokud dodržíme základní pravidla péče o komínové vložky, můžeme je bez problémů užívat dlouhá léta. Nejvíc nečistot se přitom usazuje v závitech. Četnost čištění ale závisí na typu vložky a jejím provozu. Pokud topíme spotřebičem paliva do výkonu 50 kW (sem je ale řazena většina kotlů), musíme vložky čistit 4 krát ročně při celoročním vytápění palivy tuhými.

Pokud vytápíme tuhými palivy jen sezónně, vystačíme s čištěním 2 krát ročně, což platí i pro vložky určené k vytápění palivy kapalnými. Čištění jednou za rok pak vyžadují vložky pro vytápění palivy plynnými. Nejčastěji se pak komínové vložky čistí na začátku a konci topné sezóny.
Foto: Tomáš Skopal OK - SETO
Foto: Tomáš Skopal OK - SETO