Kompaktní desky jsou vděčné Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Jedním ze zařizovacích předmětů v interiéru, ale i v exteriéru, například na zahradě či ve venkovní kuchyni a podobně, jsou kompaktní desky. Jejich výběru věnujte náležitou pozornost,
protože patří mezi značně zátěžové plochy.

Kompaktní desky se v interiéru uplatňují nejčastěji jako pracovní desky v kuchyni nebo jako nábytek v koupelně. Jejich tloušťka může být různá – nejčastěji se používá 10 až 12 mm. Jsou samonosné a odolné proti poškození. Materiál Compact má oboustranný dekorativní povrch nejčastěji s černým nebo bílým jádrem. Hrany desky lze řezat do různých tvarů a leštit. Je zvláště vhodný pro použití při vysoké vlhkosti.

Oblíbený materiál

Pokud jde o kuchyně, kompaktní desky se těší čím dál větší oblibě. Ve prospěch jejich výběru, ve srovnání například s umělým nebo přírodním kamenem, svědčí relativně příznivá cena, široká nabídka zpracování i designů. Vývoj v tomto segmentu pokračuje neustále dopředu, takže současné kompaktní desky se vyznačují vysokou kvalitou, bohatým výběrem dekorů i povrchů, jsou hygienicky nezávadné, dobře se čistí a jsou poměrně odolné.

O co jde?

K výrobě kompaktní desky se používá vrstvený papír impregnovaný pryskyřicemi, který je za vysoké teploty a vysokého tlaku slisován v homogenní pevnou desku. Vzhledem k tomu, že povrch je zcela uzavřený, desky jsou nepropustné tekutinám a velmi snadno se čistí vodou a saponátem. Desky jsou odolné vůči páře a horké vodě, jsou proto ideální do prostor, kde je čistota a hygiena důležitým faktorem. Materiál Compact je inertní a nepodporuje mikrobiální růst. Je vhodný pro styk s potravinami. Desky si můžete pořídit v tloušťce od 2 až do 20 mm.
Kompaktní desky
Kompaktní desky

Nepřeberné dekory

Paleta barev a různých dekorů je jednou z hlavních předností kompaktních desek. Povrchy jsou díky moderním technologiím zpracované takovým způsobem, že na první pohled nerozeznáte, že se nejedná o přírodní dřevo, kámen či beton.
Můžete si tak snadno vybrat dekor na míru stávajícímu zařízení vašeho interiéru. Při současných možnostech se dají vyrobit i různé vlastní vzory, ale i fotografie.
Kompaktní desky
Kompaktní desky

Co dalšího umí

Kvalitní a dostatečně silné desky jsou samonosné, strukturálně stabilní a odolné proti poškození. V interiéru se dají použít nejenom jako klasické kuchyňské desky, ale také například jako obklad stěny. Platí, že čím hustší je materiál, tím lépe odolává různým nehodám.
Pokud hledáte skutečnou kvalitu, ptejte se po certifikovaných značkách a zajímejte se, zda splňují požadavky normy EN438: 2005, která specifikuje odolnost vůči skvrnám u více než 40 látek. Patří mezi ně čaj, káva, mléko, kyselina citronová, aceton, alkohol, ovocné šťávy, čisticí prostředky, bělicí prostředky a barviva.
Kompaktní desky
Kompaktní desky

Nebojte se větru, deště

Kompaktní desky jsou rovněž odolné proti povětrnostním vlivům a neublíží jim ani sluneční paprsky, protože tyto desky jsou stálobarevné. Venku se dají použít například při stavbě zahradních altánů a dalších přístřešků, pro venkovní nábytek, zábradlí či podhledy. Více informací naleznete na www.veso-laminart.cz.
Autor: Lucie Pilátová
Kompaktní deska
Kompaktní deska
Kompaktní deska
Kompaktní deska
Kompaktní desky
Kompaktní desky
Kompaktní deska
Kompaktní deska