Konstrukce šikmé střechy rychle a levně Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Stavební konstrukce, kterou tvoří příhradové vazníky spojované pomocí styčníkových desek, patří k moderním systémům. Mají široké spektrum využití, ale nejčastěji se uplatňují při realizaci střešní konstrukce. K hlavním přednostem řadíme variabilnost a úspornost této technologie. Jak se systém vyrábí, kde jej můžeme využít a jaké další výhody nám jeho aplikace může přinést?

Jednou z možností, jak realizovat základ střešní konstrukce, je využít prefabrikované nosníky spojované styčníkovými deskami. Tato konstrukce je díky moderní technologii schopná efektivně nahradit klasické tesařsky vázané krovy a sbíjené vazníky. Velký rozdíl spočívá hlavně v úspoře materiálu a tím pádem i snížení nákladů.

Systém konstrukce

Základním materiálem je samozřejmě kvalitní fošnové dřevo, které upravuje speciální úhlová pila. Dřevěné přířezy určené pro konstrukce krovu se opatřují impregnací proti plísním a proti dřevokaznému hmyzu.

Spoje zabezpečují ocelové žárově pozinkované styčníkové desky s prolisovanými trny. Pokud je třeba systém použít v náročných podmínkách agresivního prostředí, mohou se využít i spoje s nerezovými sponami. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Výhody

Příhradové vazníky se styčníkovými deskami nabízí mnoho výhod. Základem je jejich široká použitelnost díky velké tvarové i rozměrové variabilitě. Dokonce máme možnost i délkového nastavení řeziva.

Tato technologie nám umožnuje velké materiálové úspory v kombinaci s velkou produktivitou práce. V porovnání s tradičním zpracováním můžeme ušetřit i více než pětinu materiálu. Staticky je konstrukce samonosná, takže vyžaduje jen malé nároky na pevnost základní nosné konstrukce. K úsporám přispívá také jednoduchost a rychlost montáže, která se obejde bez těžké mechanizace.

V neposlední řadě zmiňme, že k výrobě se jako hlavní materiál používá dřevo, což je ekologický obnovitelný zdroj. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Možnosti využití

Stavební konstrukce vazníků spojovaných styčníkovými deskami umožňují velkou variabilitu použití. Nejčastěji se používají pro střešní a stropní vazníky, trámové rošty apod. Realizovat můžeme střechu prakticky jakéhokoliv půdorysu, od střech jednoduchých až po složité a atypické tvary.

Konstrukce se uplatní také v mnoha jiných formách např. jako bednící prvky nebo u dřevostaveb jako rámy panelů.

Výroba

Na začátku se podle požadovaných rozměrů a tvaru střechy zpracuje návrh vazníků. Důležité jsou zejména statické parametry (oblast rozpětí je omezena hodnotou 30 m). Všechny zadané údaje zpracuje počítačový program. Výsledný návrh by měl zahrnovat kromě technických údajů také předběžný finanční rozpočet.

Podle návrhu se celá konstrukce vyrobí – hlavními speciálními stroji jsou úhlová pila a lis pro lisování spojů. Po vyrobení se konstrukce dopraví na dané místo a proběhne rychlá montáž.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)