Difúzní otevřené konstrukce zamezí plísním a ušetří! Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Vynikající tepelně izolační vlastnosti novostaveb jsou v dnešní době absolutní samozřejmostí. V některých případech ovšem může tento trend vést až k bezhlavému hledání nejvyšších izolačních vlastností za každou cenu, a to i bez ohledu na to, jak se v budově bude žít. Hermeticky uzavřený prostor možná zaručuje dobré podmínky pro úspory energie, ale zároveň z pohledu uživatelského komfortu přináší mnohá negativa.

Moderní stavebnictví se střetává s následujícím problémem: používané materiály sice přináší kvalitní vlastnosti v mnoha oblastech, ale ve vzniklém obytném prostoru se mohou tvořit komplikace různých druhů. Klasickým případem jsou problémy s vlhkostí a plísněmi, které vznikají jak na povrchu, tak uvnitř materiálů. Uzavřený prostor vytváří vynikající klima pro množení nejrůznějších bakterií a hub.

A právě takové problémy řeší technologie difúzních otevřených konstrukcí. Základ úspěchu spočívá v odstranění parozábran. Od ostatních konstrukcí se tento postup liší zejména používanými materiály, které umožňují difúzi vodních par a plynů. Nové materiály se používají jak pro konstrukci obvodových plášťů, tak pro podkrovní opláštění. Při využití těchto materiálů se zvýší komfort bydlení a celá stavba pak dýchá.
Foto: VAŠI TESAŘI, hliněné omítky
Foto: VAŠI TESAŘI, hliněné omítky
Foto: VAŠI TESAŘI, konopná izolace
Foto: VAŠI TESAŘI, konopná izolace
Charakteristika

Technologie difúzně otevřených staveb využívá nové moderní materiály, které umožňují difúzi vodních par a plynných látek směrem z konstrukce ven. Zároveň však tyto materiály nabízí vynikající vlastnosti tepelně izolační. V závislosti na použité tloušťce izolačních materiálů lze dosáhnout stavby s parametry nízkoenergetického či pasivního domu.

K dalším charakteristikám těchto materiálů patří vysoká požární odolnost, mechanická odolnost a vynikající akustické vlastnosti. Materiály mají velkou trvanlivost, protože prakticky nepodléhají zkáze. Nejčastěji se používají dřevovláknité desky, které fungují nikoliv jako parozábrany, ale jako parobrzdy. Také se hojně používá speciální izolace z konopí, která je klíčovou součástí celého systému. Použité materiály se však bohužel vyznačují i vyšší cenou.
Foto: VAŠI TESAŘI, konopná izolace
Foto: VAŠI TESAŘI, konopná izolace
Schéma: zpracování konopí pro izolaci
Schéma: zpracování konopí pro izolaci
V porovnání s dnešními dřevostavbami mají difúzní otevřené stavby ještě lepší vlastnosti třeba v letním období. Nedochází k přehřívání takových staveb. Celá stavba je schopna reagovat na nejrůznější havarijní situace a přispět ke znovuobnovení rovnováhy konstrukce v kterémkoli ročním období.

Výhody – zdravé bydlení na prvním místě

Novostavby i rekonstrukce se mohou potýkat s problémy spojenými s neprodyšností prostor. Kromě vodní páry nemohou ze stavby unikat ani nejrůznější chemické látky, se kterými se setkáme při běžném provozu domácnosti. Pórovitá struktura a otevřenost izolačních desek umožňuje pohyb plynů, který nesvědčí mikroorganismům a houbám.
Foto: VAŠI TESAŘI, ekopanel použitý v podhledu
Foto: VAŠI TESAŘI, ekopanel použitý v podhledu
Nevýhody?

Abychom docílili zmiňovaných kvalit difúzních staveb, je třeba dbát na zachování základních pravidel. Velice důležitá je správná volba vnitřních i vnějších materiálů. Klíčovou roli úspěchu celé realizace stavby ovšem hraje precizně provedený postup stavby, promyšlený do posledních detailů. Dalším významným aspektem je spolupráce výlučně s odborníky v tomto oboru a jejich dobrá vzájemná koordinace a komunikace s výrobcem. Technologická kázeň stavebníků stojí u difúzních staveb na prvním místě.
Cannabis sativa
Cannabis sativa