Koupelna s barvou a vůní dřeva Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Koupelna už dávno není jen místností, kde provedeme ráno a večer nutnou osobní hygienu. V současnosti jsou to právě koupelny, které se staly oázou klidu a odpočinku. Dokážete si představit lepší relaxaci po náročném dni než v aromatizující koupeli? Mnozí zde zapomenou na všechny starosti, uvolní se a pročistí si mysl. Právě proto se kladou čím dál větší nároky na komfort a design koupelen. Vrcholem je wellness styl, kterého docílíme přítomností teplých materiálů, které dokážou navodit příjemnou atmosféru. Řeč je naprosto jasně o dřevě.

Řada z nás pohlíží na přítomnost dřeva v koupelně poněkud skepticky zvláště pro jeho citlivost na vlhko. Existují však dřeviny, které dokážou vysoké vlhkosti čelit a zachovávají si svůj vzhled a vlastnosti po dlouhou dobu. Vždyť i v přírodě k sobě voda a dřevo nerozlučně patří. Řeč je především o exotických dřevinách, které jsou mnohem odolnější než dřeviny domácí.

Koupelnový nábytek

Nejběžnějším dřevěným prvkem v koupelně je nábytek. Oblíbeným materiálem jsou v současné době dřevěné dýhy nebo masiv, které však musí být speciálně ošetřené laky odolnými proti vodě. Navíc tyto laky přidávají dřevu tolik žádoucí tvrdost. Koupelnový nábytek prošel řadou inovací, aby odolal vodě a parám a zachoval si nejen svoji krásu, ale také funkčnost. Je vyrobený ze speciálně upraveného materiálu, který mnohem méně puchří a je ošetřen proti hnilobám a plísním. Zadní stěny nábytku bývají předsazené, aby vyloučily kontakt desky se zdí a zabránily vzniku plísní a hnilob. Zadní stěna totiž bývá často vystavena kondenzaci páry a působení vody.

Je libo koupel ve dřevě?

V koupelnách už nejsou k vidění pouze dřevěné sprchové rošty, rohože či koše na prádlo. Současným trendem jsou masivní vany, umyvadla či sprchové kouty ze dřeva. Než se však masivní dřevo dostane stane takovým výrobkem, musí projít náročnou procedurou, aby se stalo voděodolným. Koupel v dřevěné vaně bude pak skutečně luxusním potěšením. Mokré dřevo je totiž nejen příjemné na dotyk, ale také nestudí a neklouže. Navíc díky jeho nízké tepelné vodivosti nevychladne horká voda ve vaší lázni tak rychle.
FOTO: ilustrační (www.shutterstock.com)
FOTO: ilustrační (www.shutterstock.com)


Pravdou však je, že je vhodnější umístit takovou sanitární techniku do koupelny určené například pro wellness, kterou nevyužíváme denně. Při budování takové koupelny počítejte s poměrně vysokou investicí. Vana z masivu vás přijde na několik set tisíc korun. Navíc je třeba počítat s velkou hmotností, proto by se například dřevěná vana neměla umisťovat do patra. O masivní dřevěnou sanitu je také třeba se správně starat. Po každém umytí by se mělo dřevo usušit hadrem. Životnost veškeré sanity ze dřeva pak prodloužíte aplikací voskového oleje.

Podlahy

Ideální dřevinou vhodnou pro podlahy koupelen je exotický teak. Tato dřevina má všechny předpoklady, aby odolala vlhkosti, neměnila barvu a odolala chemickým přípravkům. Podlahy a obklady se dodávají s přírodním jemným nádechem šedé nebo je možné nechat je napustit teakovým olejem. Navozují pak pocit lesku a podtrhnou barva dřeva, která je medová. Na druhou stranu je však třeba zmínit, že teakové dřevo je poměrně měkké, takže se může snadno mechanicky poškodit. Do koupelen setaké výborně hodí další exotické dřeviny, jako jsou merbau, jatoba, tauari, iroko, wenge, massaranduba, ipe, cumaru nebo bambus.
FOTO: ilustrační (www.shutterstock.com)
FOTO: ilustrační (www.shutterstock.com)
Posledně jmenovaná dřevina patří mezi tvrdé materiály a je navíc ekologická. Další výbornou vlastností bambusu, která ho předurčuje pro využití v koupelnách, je jeho odolnost proti vodě. Podlahovou krytinu v koupelně pokládáme klasicky na pero a drážku nebo se přibíjí na dřevěný rošt, který zajišťuje odvod vody a následné dokonalé vyschnutí. Naše domácí dřeviny se pro tento účel příliš nehodí, protože jsou měkké a mají nízkou hustotu materiálu. Pokud však na nich přesto budete trvat, volte z evropských dřevin raději dub, cedr, buk nebo javor. V takovém případě je nutné materiál napustit speciálním olejem nebo použít laky, které budou dřevo chránit. Toto dřevo totiž v žádném případě nesmí přijít do styku s vodou.

I když jsou exotické dřeviny odolné vůči vodě, určitě podlaze nesvědčí například louže, které zde necháte zaschnout. Vždy platilo a bude platit, že aby dřevo zůstalo dlouho krásné, je potřeba se o něj pravidelně starat. Je to jakási daň, kterou přijímáme, když se pro dřevo rozhodneme, ať už je určené pro podlahy, pokojový nebo zahradní nábytek či koupelnovou sanitu.
FOTO: ilustrační (www.shutterstock.com)
FOTO: ilustrační (www.shutterstock.com)
STAPRO - HANZAL, novostavby a rekonstrukce domů
Poslat poptávku