Vybavujeme novou koupelnu Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Některé koupelnové doplňky potřebujeme z ryze praktických důvodů, jiné koupelnu hlavně zdobí a jiné slouží k tomu, abychom se v ní cítili bezpečně. Dávají naší koupelně tvář a odlišují ji od všech ostatních. Některé nestojí mnoho a díky trvanlivým materiálům slouží spoustu let. Kvalitní moderní vybavení a vzájemně sladěné doplňky udělají z vaší koupelny malé lázně. Z obyčejné očisty těla se stane jeden z nejpříjemnějších okamžiků dne.

Vodovodní baterie jsou dnes už samozřejmostí pákové. Používá je 80 % domácností a určitě nejen kvůli tomu, že hezky vypadají. Nejde ani jen o pohodlí uživatele a snadnou obsluhu. Prioritou je úspora ve spotřebě vody, která je oproti kohoutkovým bateriím markantní. Platí to však jen u baterií opravdu kvalitních. Proto na této dlouhodobé investici nešetřete. Pákovou baterií lze vybavit i bidet, je možné ji koupit v kompletní sestavě včetně odtokové soustavy.

Vodovodní baterie termostatické patří k těm vůbec nejdražším. Úspora vody je u nich ale největší. Pro rodiče malých dětí je ještě důležitějším argumentem, že představují spolehlivou prevenci před opařením horkou vodou. Voda poteče jen tak teplá, jak sami na baterii nastavíte. Moderní sprchové hlavice vás při mytí také namasírují. Mají nastavitelné otvory a vy si sami regulujete sílu vodního paprsku. S takovou sprchou povýšíte rutinní hygienu na velmi příjemný relaxační zážitek. Sprchové hlavice se zabudovaným LED osvětlením dokonce mění barvu podle teploty protékající vody. Některé jsou vybaveny samočistícím systémem.

Koupelnové předložky jsou doplňkem, kterým můžete svou koupelnu krásně barevně doladit. Mohou být spolu se sprchovým či vanovým závěsem pověstnou třešničkou na dortu. Jsou vyrobeny z nejrůznějších materiálů. Například z polyakrylu, polyamidu nebo bavlny. Některé obsahují až 70% bambusového vlákna. Jedná se o velmi měkký materiál s hedvábným leskem. Odolává bakteriím a plísním a jeho savost čtyřnásobně předčí bavlnu. Při výběru materiálu se rozhodujte i podle toho, na jakou teplotu hodláte tyto textilie prát. Pokud nemáte rádi jednotvárnost, určitě oceníte oboustranné předložky.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Závěsy k vaně či sprše se vyrábí z různých syntetických omyvatelných materiálů, ale i textilní. Na těch je vrstva impregnace proti plísni. Praní je možné na 30 oC. Žehlení se ale nedoporučuje. Pro lepší plihnutí se někdy do spodního okraje všívá závaží. U otvorů na kroužky v horním okraji dbejte, aby měly dostatečnou pevnost. Od toho se odvíjí celková životnost závěsu. Barvu volte světlou u menších koupelen, v těch prostornějších se fantazii meze nekladou.

Samozřejmostí ve vybavení koupelen se v poslední době staly odpadkové koše. Nejpraktičtější jsou samozřejmě pedálové, ke kterým se nemusíte ohýbat. Objem postačí většinou menší než u košů kuchyňských. Do vlhčího prostředí, které v koupelnách panuje, se dobře hodí samozřejmě ty vyrobené z různých typů plastů. Elegantněji ale vypadají koše z vysoce ušlechtilé oceli, na které někteří výrobci poskytují až desetiletou záruku proti prorezavění!

Koše na prádlo by naopak měly mít velký objem, ale také se můžete rozhodnout pro více kusů menší velikosti a prádlo již dopředu třídit. Vedle obvyklých plastových se v poslední době těší oblibě exoticky vypadající koše ratanové. Látkové vaky na dřevěných rámech zase ušetří místo, protože jsou skládací. Navíc se dají po sejmutí z rámu vyprat.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Sušáky, police a držáky

Skleněné police s předsunutou ohrádkou jsou praktické v tom, že vám z nich nebudou věci padat třeba do vany. Fén umístěte raději bezpečně do speciálního držáku na zdi. Je vyrobený většinou z mosazi s povrchovou úpravou chrom nebo matný chrom. Z tohoto materiálu bývají i nejrůznější police a háčky na ručníky či župany. Jsou-li háčky otočné, umožní jinou polohu, když potřebujeme hodně prostoru a jinou, když chceme, aby textilie prosychaly. Na žebříčcích napojených na ústřední teplovodní topení schne vše ještě rychleji a koupelna je hygienicky čistá, bez plísní.

U stísněných panelákových koupelen se snažíme využít prostor do výšky a použít co nejvíce praktických držáků na stěnu. Mohou v nich být třeba papírové ručníky či kapesníčky, dá se na ně zavěsit i osobní váha.

Mýdelníky jsou na trhu celokovové pochromované nebo v kombinaci se sklem. Některé se dají připevnit na sprchovou tyč. Vyznavači tekutého mýdla si dávno zvykli na dávkovače s pumpičkou zavěšené na zdi nebo postavené na umyvadle. Novinkou je však dvoukomorový dávkovač kombinovaný se zásobníkem na tělové mléko.

Madlo je jeden z doplňků, které nejen zdobí koupelnu, ale také přispívají k tomu, aby byla bezpečným místem. Montuje se buď k vaně nebo do sprchového koutu, může být i kombinované s mýdelníkem. Materiálem bývá nerezová ocel. Šikovný je lomený tvar, ruka vám po něm tak snadno nesklouzne.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Koupelny jsou vedle kuchyní častým místem úrazů v domácnosti. Jednou z možností prevence je kvalitní osvětlení. Jeho zdrojem by mělo být několik vhodně kombinovaných koupelnových svítidel. Název koupelnové světlo vám nesděluje jen to, že se do koupelny dobře hodí díky svému designu. Jde především o to, že splňuje bezpečnostní normy pro užití světel ve vlhkém prostředí. Zrcadlo, poličku či koupelnovou skříňku, pokud nemá světlo již zabudované, osvětlete svítidlem nástěnným.

Dále můžete přidat ještě světlo s LED diodou, které vás na spotřebě elektřiny nebude téměř nic stát. Bude působit jako osvětlení náladové vytvářející zajímavou atmosféru a zároveň orientační. Vydává studené světlo, dá se tedy nainstalovat i jako zapuštěné do podlahy. Navštěvujete-li koupelnu i v noci, nebo se vaše děti bojí tmy, je praktické nechat jej svítit až do rána.

Při výběru zrcadla by se také mělo myslet i na děti. Aby se dobře viděli i ti malého vzrůstu, ideální je svisle podlouhlý tvar zrcadla. Výběr v designu je obrovský, zajímavým tvarem je třeba vlnovka. Rám zrcadla je dalším dekorativním prvkem navíc, jen nezapomeňte že v malých místnostech prostor ještě opticky ubírá.

Pro dámy je vhodné doplnit ještě menší variabilně nastavitelné zrcátko pro líčení. Pohybuje se na teleskopickém rameni, při složení zabere minimum místa. Promyslíte-li dobře jeho umístění vzhledem k hlavnímu zrcadlu, při určitém nastavení se uvidíte i zezadu. To jistě oceníte například při vytváření nového účesu.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)