Kouzlo barev v interiéru Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Malování v interiéru nám nabídne nejen možnost vybrat nový barevný odstín, ale také možnost vybrat moderní barvu jako povrchovou úpravu s dobrými vlastnostmi. Kromě klasických interiérových barev existují dekorační barvy, speciální barvy nebo barvy disperzní. Jaké mají vlastnosti a kde je lze použít? Každá místnost může mít specifické požadavky, proto vybírejte barvu na míru. 

Dekorativní barvy, klasika, speciální barvy na sádrokarton nebo na povrchy s rizikem vzniku plísní –interiérové barvy nabízí zajímavé užitečné i estetické vlastnosti.

Klasické malířské barvy

U klasických malířských nátěrů můžeme volit práškovou nebo tekutou variantu barvy. Důležitá je paropropustnost, vysoká krycí schopnost a dobrá roztíratelnost pro snadnou aplikaci. Díky 90% bělosti nabízí klasické nátěry intenzivní základní barvu, samozřejmostí je možné tónování. Kvalitní barvy jsou dostupné i za výhodnou cenu.

Ke klasickým barvám řadíme i bílý malířský vápenný nátěr, vhodný pro dezinfekci vnitřních minerálních podkladů, který brání tvorbě plísní.
Nanášení bílé barvy válečkem
Nanášení bílé barvy válečkem

Speciální barvy

V kategorii speciálních interiérových barev najdeme mnoho produktů, které jsou vyrobeny pro specifickou aplikaci. Patří sem mimo jiné barvy určené pro nátěry sádrokartonových desek, které je možné na plochu nastříkat. Existují také hrubozrnné barvy na sádrokarton, které vytváří štukový vzhled.
Pro místnosti s vyšším stupněm vlhkosti, se špatnou větratelností a s rizikem vzniku plísní, jsou určeny interiérové barvy s biocidem. Účinně likvidují plísně a zároveň působí jako prevence vzniku plísní. Barvy se vyznačují vysokou prodyšností a výbornou krycí schopností. Mezi moderními barvami najdeme také produkty se zvýšenou odolností.
Izolační barvy snadno aplikujeme na skvrny od sazí, rzi a podobně. Pro izolaci skvrn se tyto barvy používají jako vrstva pod interiérové i fasádní barvy.
Malování stropu válečkem
Malování stropu válečkem

Vnitřní disperzní barvy

Disperzní barvy nabízí odolnost, paropropustnost i vysokou krycí schopnost. Výhodou je jejich rychlé schnutí. Snadno se tónují. Stačí si vybrat vhodný typ barvy, kterou můžeme využít k přetírání původních nátěrů, pro sanační systémy, pro namáhané a omyvatelné povrchy, nebo barvy určené do dětského pokoje.

Dekorační interiérové barvy

Dekorační barvy nabízí výrazné estetické efekty. Výsledek je originální kreativní vzhled. Bohatou barevnou nabídku (snadná tónovatelnost) doplňují zajímavé struktury. Dekorační efekt zajišťují složky vytvářející strukturální povrch – například písek, dřevěné piliny a podobně.

Důležitá je ale samozřejmě také odolnost nátěrů a jejich univerzální použití pro různé podklady. 

Zdroj fotografií bez uvedeného zdroje v popisku: www.shutterstock.com
Nanášení dekorační barvy válečkem
Nanášení dekorační barvy válečkem
Foto: BALAX, Dekorační vnitřní nátěry Brillant P 02
Foto: BALAX, Dekorační vnitřní nátěry Brillant P 02
Foto: BALAX, Dekorační vnitřní nátěry Brillant Q 02
Foto: BALAX, Dekorační vnitřní nátěry Brillant Q 02
Foto: BALAX, Dekorační vnitřní nátěry Brillant R 02
Foto: BALAX, Dekorační vnitřní nátěry Brillant R 02