Krásné i praktické zahradní krby Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Milujete příjemné posezení na zahradě s rodinou nebo s přáteli? Ke správnému posezení pro mnohé z nás již neodmyslitelně patří grilování a jeho nezaměnitelná pohodová atmosféra. Základem grilování je samozřejmě zahradní krb, na kterém nejenže připravíme výborné jídlo, ale který také může vytvořit krásnou dominantu zahradního posezení. Nabídka zahradních krbů je opravdu bohatá – jak si správně vybrat?

Zahradní krby v sobě spojují praktickou i ozdobnou funkci. A protože čím dál více roste obliba zahradních party s grilovanými specialitami, rozrůstá se i nabídka rozmanitých zahradních krbů. Jejich hlavní výhodou je na rozdíl od malých zahradních grilů skutečnost, že dotěrný kouř se odvádí do komína. Proto se krby objevují nejen v zahradách rodinných domků, ale také na chatách a chalupách nebo v zahradách penzionů.

Zahradní krby

Typů zahradních krbů je opravdu mnoho, takže možnost vybrat si originální krb má každý. K základním typům zahradních krbů patří klasické krby s ohništěm a krboudírny. Krboudírny jsou vlastně venkovní udírny s otevřeným ohništěm. Díky této kombinaci si kromě grilovaných pokrmů můžeme připravit také uzené lahůdky. V obou případech si můžeme vychutnávat pohled do plápolajících plamínků nebo rozžhavených uhlíků. Samotný krb se stává dominantou zahradního posezení. Důležitá je správná volba podkladu, na kterém se krb postaví. Optimální je betonový základ, dlažba nebo např. přírodní ploché kameny.
Foto: Krby - Turyna
Foto: Krby - Turyna
Foto: Krby - Turyna
Foto: Krby - Turyna
Foto: Krby - Turyna
Foto: Krby - Turyna
Foto: Krby - Turyna
Foto: Krby - Turyna

Základní struktura

Základnu krbu tvoří podstavec, jehož vysoká hmotnost zajišťuje celkovou stabilitu. V optimální výšce by mělo být umístěno ohniště s prostorem pro grilování. V této části hraje důležitou roli kvalitní šamotové obložení, které stabilizuje teplotu. Pod ohništěm se nachází popelník, naopak směrem vzhůru se vypíná komín, který odvádí kouř. Pokud se jedná o krboudírnu, pak se v prostoru komínu realizuje douzovací nástavba.

Materiál

Pro stavbu zahradního krbu se musí použít pouze vhodné a kvalitní materiály, které jsou odolné proti požáru. Umístění venku vyžaduje také odolnost vůči rozmanitým povětrnostním podmínkám. Estetická stránka materiálu je také velice důležitá. Můžeme si vybrat různé barevné odstíny i druhy materiálů a maximálně tak využít estetického potenciálu této zahradní dominanty - architektonického i funkčního solitéru.
Foto: Krby - Turyna
Foto: Krby - Turyna

Na míru a na přání

Pokud chceme mít jistotu dobře odvedené práce, vyplatí se oslovit firmu, která má zkušenosti se stavbou zahradních krbů ve všech směrech – od návrhu až po realizaci. Ať už se jedná o standardní či atypický návrh, ať jej zhotovil architekt, nebo má zákazník individuální představy a přání – profesionálové by nám měli vyjít vstříc. Pokud do své zahrady chceme více, než nejjednodušší formu krbu z neautentické napodobeniny přírodních materiálů, je právě stavba zahradního krbu na míru dobrou volbou.
Nechte se inspirovat, vyberte si, nebo popusťte uzdu své fantazii a doplňte svou zahradu, altán nebo pergolu o zahradní krb. Jistě si užijete příjemná posezení u grilování s rodinou a přáteli.
Foto: Krby - Turyna
Foto: Krby - Turyna
Foto: Krby - Turyna
Foto: Krby - Turyna
Foto: Krby - Turyna
Foto: Krby - Turyna
Foto: Krby - Turyna
Foto: Krby - Turyna
KRBY - KAMNA TURYNA s.r.o. Poslat poptávku