Krbová kamna vytvoří teplo domova Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Krbová kamna jsou tady s námi již tisíce let. Jejich první, sice ne příliš dokonalé verze, se používaly už v období středověku. Vytápěly se s nimi zámky, hrady a další sídla panovníků. V současné době se krbová kamna dostávají do mnoha domácností. Srovnávat historická kamna s těmi současnými nejde, protože doba už pokročila a technika je dnes už někde jinde. Podívejte se s námi na přední výhody krbových kamen.

Čím se krbová kamna vyznačují?

Krbová kamna dokonale nahrazují donedávna populární krby. Důvodů je hned několik. Hlavní předností je úspora, a to jak tepelná, tak i finanční. Kvalitní krbová kamna zakoupíte již od 15 000 Kč. Počáteční investice je sice vysoká, ale určitě se vyplatí, protože taková kamna vám vydrží desítky let. Spotřeba paliva je až dvakrát nižší než u klasických krbů. Není tedy divu, že se krbová kamna dostávají na výsluní.

Tím, že je snížena spotřeba paliva, je snížen i výkon. Ale to neznamená, že mají kamna menší účinnost. Moderní krbová kamna jsou vhodná do každé domácnosti. Na rozdíl od krbu vytápěnou místnost nepromění v saunu.
Krbová kamna ABX Polar 6
Krbová kamna ABX Polar 6

Druhy krbových kamen

Na trhu existují stovky druhů a typů krbových kamen, a tak výběr nebude vůbec snadný. Můžete si do svého domu nechat nainstalovat například kachlová kamna, která dokonale svým designem zapadnou do vašeho interiéru. Ale standardně se kamna rozdělují do tří tříd – nižší, střední a vyšší třída.

V nižší třídě najdete krbová kamna, jejichž pořizovací cena se pohybuje kolem 10.000 Kč. Nízká cena se ale projevuje na ne příliš kvalitní konstrukci z ocelového plechu. Střední třída už se může chlubit kvalitnější konstrukcí, která je většinou z litiny. Ale za taková kamna si musíte připlatit, jejich ceny začínají na 20.000 Kč. Poslední je vyšší třída, kam spadají moderní a propracovaná krbová kamna, která pořídíte už za 30.000 Kč.

Krby nebo krbová kamna?

Možná z našeho článku to trochu vyznívá tak, že už krby nemají smysl, ale není tomu tak. Krby jsou sice méně ekologické a nákladnější, ale na druhou stranu jsou exkluzivní. Jejich design je nenahraditelný a vždy budou v tomto směru krby o krok napřed.
Kachlová kamna ABX Bavaria
Kachlová kamna ABX Bavaria
Krb ABX Glasgow Klasik Haklik
Krb ABX Glasgow Klasik Haklik
PROFI-UNION, spol. s r.o. Poslat poptávku