Moderní kachlová kamna či krby jsou díky krbovým vložkám přibližně stejně výkonné jako kamna na pevná paliva nebo kotel teplovodního vytápění. Vlastně s jednou výhodou – vypadají daleko lépe než kotel schovaný ve sklepě. Neopomenutelná je i skutečnost, že v době zdražování energií, je to spojení příjemného s užitečným. Srdcem celého krbu je krbová vložka zajišťující výkon. Krbové vložky VATRA jsou moderním řešením s mnoha variantami. Pojďme si je představit.

Krbové vložky VATRA jsou jednoplášťové krbové vložky charakteristické speciální hlavou s příčnými průduchy zajišťujícími co nejvyšší tepelný efekt. K jejich výrobě se používá šamot, litina, silnostěnná ocel, nerez ocel a keramické sklo, a to v kombinaci podle konkrétního prostředí tak, aby odolávaly daným vlivům. Jedná se o vložky materiálově kombinované.
Šamot vodí a akumuluje teplo, čímž docílí lepšího spalování i při nižších výkonech. Rozkládá teplotu z bodového zatížení na celou plochu, což eliminuje pnutí materiálů a snižuje tak celkové zatížení. Litina se používá pouze na vyměnitelné součásti. Hlavním důvodem je fakt, že se jedná o odolný, ale velice křehký materiál.
Silnostěnná ocel odolává velkým tepelným šokům a následnému pnutí. Nerez ocel je jako spojovací materiál vyměnitelných dílců.
Teplotně odolné keramické sklo odolává tepelným šokům (i prudkému zchlazení o 700 °C) a má minimální tepelnou roztažnost.

Jak vybrat tu správnou krbovou vložku?
K relaxaci a na okrasu se staví otevřené krby. Pro účinné vytápění se používají krby s krbovou vložkou, která má vysokou účinnost a stačí jí komín s menším průměrem oproti otevřeným krbům. Výhodou krbových vložek oproti otevřenému ohništi je úspora tepla až o 70 %, vyšší účinnost, nízká prašnost a kouřivost a v neposlední řadě i možnost vytápět okolní místnosti.

Jak výkonnou?
Výkon krbové vložky je nutno volit podle velikosti místnosti či místností, které chceme vytápět. Je nutno zohlednit i průměr komína v závislosti na odkouření vložky. Tento problém je však složitý a stojí za to poradit se s odborníky.
Foto A-Z KRBY
Foto A-Z KRBY
Klasické otevírání nebo vysouvání dvířek?
Dnešní moderní vložky umožňují vysouvání přikládacích dvířek nahoru a tak používat tuto vložku i jako otevřený krb. Negativní je však vyšší pořizovací cena a snížení jak výkonu, tak účinnosti.

Zvolit jednoplášťovou či dvouplášťovou vložku?
Konstrukce dvouplášťových vložek je zastaralá. Výhodou jednoplášťových vložek je, že není potřeba ventilátoru, nemohou se přehřát, pojmou větší objem ohřívaného vzduchu, jsou méně hlučné (absence ventilátoru) a prašné.

Typové řady systému VATRA
VATRA - Optima KLASIK
Univerzální krbové vložky se širokou škálou rozměrů a velkým předním sklem – zde je možnost teplovodního výměníku. Jedná se o ocelovou vložku se šamotovou výstelkou a litinovým roštem.
VATRA – Optima RELAX
Jsou vyráběny v jedné velikosti pro komíny od 150 mm s možností prosklení bočních stěn. Jsou vybaveny speciální klapkou pro zvýšení účinnosti. Mají ocelovou konstrukci a boky z litinových plátů. Výkon se pohybuje zhruba okolo 8 kW teplovodně a 9 kW horkovzdušně.
VATRA – Optima LIFT
Jsou podobně jako Klasik vyráběny z oceli a vyloženy šamotovou výstelkou, navíc je možnost bočního a panoramatického prosklení. I zde najdeme kouřovou klapku s možností teplovodního výměníku. Výkon je u této řady 6 – 25 kW. S výměníkem 17 kW horkovzdušně a 18 kW teplovodně při výkonu zhruba 85 % výkonu.
Foto A-Z KRBY
Foto A-Z KRBY

Údržba
Údržba je naprosto jednoduchá. Důležité je topit pouze vyschlým dřevem, protože mokré dehtuje a zanáší celý systém včetně komína. Zvyšujete tím jak životnost krbu, tak komína. Nejvyšší výhřevnost má smrk a borovice.
Jedno české přísloví říká, že: “Oheň je dobrý společník, ale zlý pán.“ Většinu z nás pohled do ohně uklidňuje, jiného může fascinovat. Příjemné posezení u blikotajících plamenů postupně přechází na jednoduchý, účinný a hlavně výkonný způsob vytápění.