Chcete v bazénu čistou vodu? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek Není za horkých dní lepšího osvěžení, než ve vlastním bazénu. Vlastní bazén přináší řadu výhod. Nemusíte se o něj dělit s cizími lidmi, vodu na koupání máte kdykoli k dispozici a nemusíte tedy nikam jezdit a hlavně máte i přehled o kvalitě své vody… Dobrá kvalita vody ovšem není zadarmo. O vodu v bazénu je třeba se starat a je pouze na vás, jak si tuto práci zjednodušíte. Existuje řada přípravků, se kterými bude péče o vodu ve vašem bazénu hračkou. Víte, co všechno potřebujete, aby voda v bazénu byla krásně čistá?

Stačí natáhnout ruku a máme na dosah řadu přípravků a přístrojů, které by nám měly s kvalitou vody v bazénu pomoci. Jenže znáte to, kdo by se v tom vyznal, co je skutečně třeba a co jsou jen vyhozené peníze. A přípravky včetně techniky také nejsou vším. Pokud chcete udržet vodu ve vysoké kvalitě, je nutné dodržovat určité zásady. Přitom je třeba se o bazén starat i v době, kdy ho nepoužíváte, tedy v době dovolených nebo za chladného počasí. Kvalitní vodu bez řas, zakalení a zápachu ovlivňuje řada věcí. Musíme správně zvolit hodnotu pH a chemické přípravky a zajistit stálou cirkulaci vody. Ať už kterýkoli z faktorů podceníte, nakonec zjistíte, že to bez všech společně zkrátka nejde.

Voda by se měla stále hýbat

Základním předpokladem pro dobrou kvalitu vody je, že by se měla stále hýbat a nikoli stát. Zatímco obdélníkové a hranaté bazény mají problém s cirkulací vody v rozích, zaoblené bazény jsou v tomto směru ideální. O pohyb vody se postará čerpadlo, které vodu neustále nasává a vhání ji do filtru, který zachytává mechanické nečistoty. Voda by v bazénu měla kolovat minimálně 10 hodin denně. V tomto případě se však nevyplatí šetřit a čerpadlo na dlouhou dobu vypínat. Asanace znečištěné vody stojí mnohem víc úsilí a peněz, které budete muset investovat do chemických přípravků. Pokud byste nechali čerpadlo po celou sezónu nonstop zapnuté, vyšlo by vás to levněji
FOTO: P-PLAST
FOTO: P-PLAST
Správně zvolená hodnota pH

Hodnotu pH vody a optimální poměr chlóru zjistíte pomocí testerů, které jsou snadno k dostání. Hodnota pH je ukazatelem kyselosti a zásaditosti vody. Optimální hodnota by se měla pohybovat mezi 7,0 až 7,4 ph. Nižší hodnota vypovídá o příliš kyselé vodě, která může být mnohdy tak agresivní, že vybělí bazénovou fólii a může snadno podráždit lidskou pokožku a oči. Příliš vysoká hodnota pH značí zásaditou neboli alkalickou vodu. Voda se rychle kazí a snadno se usazuje vodní kámen. Pokud je pH ve vašem bazénu vyšší, než hodnota 7,4, obvykle se do vody přidává přípravek známý jako pH- (ph mínus). To je kysele reagující granulát, který pH v bazénu upraví na optimum. V případě, že je hodnota pH příliš nízká, tedy pod hodnotou 7,0, se do vody přidává granulát ph+ (ph plus), který pH v bazénu naopak zvýší. Pokud se v bazénu mají koupat malé děti, vyplatí se tuto hodnotu kontrolovat několikrát za týden. Obzvlášť za vysokých teplot se mohou hodnoty za několik dní výrazně lišit.
FOTO: P-PLAST
FOTO: P-PLAST
Bazénové koření

Alfou a omegou je bazénu dodat to správné ´koření´ neboli chemii, bez které to zkrátka nejde. Ačkoli máte zajištěnou filtraci a srovnanou hodnotu pH, stejně nezabráníte množení mikroorganismů, které dávají bez použití bazénové chemie možnost vzniku houbám, bakteriím a řasám. Nejběžnějším druhem bazénové chemie je chlór, dál se používá solná elektrolýza nebo kyslík. Desinfekční přípravky můžete aplikovat ve formě tablet, prášku či roztoku. Tyto přípravky se však nedoporučuje do bazénu jakkoli volně vlévat či házet. Tablety by na dně bazénu mohly způsobit skvrny. Aplikují se do skimmeru, přes který se voda přelévá z bazénu nebo do plovoucích dávkovačů. Chemie ve formě roztoku se aplikuje do speciálních dávkovačů a ideální jsou dávkovače plně automatické. Pro silně znečištěnou vodu použijeme takzvané šokové chlórové přípravky, které na krátkou dobu znatelně zvýší hladinu chlóru. I za tento krátký čas se viditelně odstraní zakalení vody a dojde k usmrcení všech mikroorganismů. Další možností desinfekce je použití aktivního kyslíku, který je mnohem šetrnější než chlór. Výhodou je absence zápachu chlóru, kyslík je šetrnější k lidské pokožce, vlasům a očím, které nedráždí. Protože však dezinfekční přípravky nejsou za horkých dní proti řasám dostatečně účinné, je nutné vodu chránit přípravky proti řasám.
FOTO: P-PLAST
FOTO: P-PLAST
Co dělat, když odjedeme na dovolenou

Pokud se chcete vrátit po několikadenní dovolené domů k bazénu, který vám bude připomínat osvěžení v moři, měli byste před odjezdem podniknout patřičné kroky, aby vás při návratu nečekala místo azurové vody voda zelená a zapáchající. Obzvlášť za horkých dní se pH v bazénu rychle mění a voda se kazí, protože v ní s největší pravděpodobností vzniknou řasy. Základem pro ochranu vody po dobu vaší nepřítomnosti je větší množství bazénové chemie, která vodu dezinfikuje a působí preventivně proti řasám. Bazén se vyplatí vyčistit manuálně od nečistot pomocí nejrůznějších sítěk či vysavačů a také se doporučuje důkladně propláchnout filtr. Filtrace by se měla nechat spuštěná alespoň na polovinu běžné doby. Ideálním pomocníkem bude v tomto případě časový spínač, který filtraci automaticky zapne a vypne ve vámi nastavený čas. Zkontrolujte hodnotu pH, která by měla být v normě. Pokud není, použijte vhodný přípravek, který hodnotu pH upraví na optimální hodnoty. Do skimmeru či do dávkovače dejte dvojnásobné až trojnásobné množství chlóru a přidejte přípravek proti tvoření řas, které si v teplé vodě přímo libují. Nakonec je nutné bazén přikrýt plachtou, která jej ochrání před mechanickými nečistotami. Ty by ve vodě množení bakterií jen podporovaly.

Pamatujte na jednoduché pravidlo, které o vodě v bazénu platí: Vždy se vyplatí účinná prevence, která je jednodušší a levnější, nežli léčba napáchaných škod.
FOTO: P-PLAST
FOTO: P-PLAST
P-PLAST Lom s.r.o. Poslat poptávku