Které byliny vydrží zimu venku? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Jaké bylinky jsou mrazuvzdorné, jaké můžeme nechat venku i v mobilních nádobách, proč je třeba tyto nádoby zateplit a jaké bylinky je třeba před zimou umístit do interiéru?

Mrazuvzdorné bylinky

Z vytrvalých bylin, které mají často dřevnaté stonky, vydrží venku zimu téměř všechny místní druhy. Například šalvěj, levandule, máta, mateřídouška, dobromysl aj.. Pokud však hrozí holomrazy, je dobré i tyto bylinky zakrýt netkanou textilií, izolací ze spadaného listí, chvojí, slámy. Dobré je též mulčování půdy pod bylinkami, které chrání kořeny rostlin a půdu před promrznutím, ale i ztrátou vláhy. I mulčovat lze lecčím. Kromě mulčovací kůry lze použít slámu, listí.

Mráz snáší špatně například rozmarýn (přežije jen mírnější zimy), jinak je třeba přenést jej do interiéru –zazimovat. Umístíme jej na světlé, ale chladnější místo, mladé rostlinky však klidně i do vytápěné místnosti, vyžadují však vlhčí vzduch a rosení. Zazimování vyžaduje také vavřín, proto je pěstován v mobilních nádobách a na zimu přemísťován do interiéru. Vavřín má tu výhodu, že si jej v mobilní nádobě snadno vytvarujeme do požadovaného tvaru.
Ochrana rostlin netkanou textilií před holomrazy
Ochrana rostlin netkanou textilií před holomrazy

Zateplení mobilních nádob

Ve volných záhonech přikrytých listím, chvojí či sněhovou peřinou, vydrží mnohé bylinky, pokud je však pěstujeme v mobilních nádobách, vyžadují zazimování a nebo zateplení nádob, aby nepromrzaly kořeny rostlin. Zároveň je umístíme na chráněné, závětrné místo. Čím je nádoba menší, tím je větší riziko promrznutí kořenů. Nádoby lze izolovat polystyrenem, bublinkovými fóliemi, jutou, rákosovou rohoží a dalšími materiály. Případně lze rostliny i s nádobami zapustit do půdy záhonů a chránit mulčí krčky rostlin a kořeny shora, nebo bylinky celé či z části zakrýt např. chvojí.
Bylinky v mobilních nádobách
Bylinky v mobilních nádobách

Bylinky v bytě za oknem

Ne všem bylinkám se v zimě v interiérech daří, mnohé však lze s úspěchem průběžně používat v kuchyni čerstvé až do jara. Stačí pořízení nových sazenic, dělení, řízkování, případně vyjmutí sazenic z půdy a přesazení do květináčů. Takto se bude dařit například pažitce, mátě, majoránce, petrželi, šalvěji, tymiánu, estragonu, bazalce, dobromysli a jiným. V bytě je umístíme na slunné až mírně stinné stanoviště. Nejčastěji najdou uplatnění na vnitřních okenních parapetech kuchyní a ve vytápěných zimních zahradách. Do interiéru přemístíme choulostivější bylinky k zazimování ještě před příchodem teplot nižších jak 0 oC.

V každém případě platí, že na podzim rostou rostliny pomaleji a připravují se na zimu. Pokud je ale přeneseme domů a využijeme k rychlení pro zimní sklizeň, máme vyhráno, přičemž kvalita těchto bylinek vůbec nebude špatná. Užijte si i v zimě luxusu vlastní bylinkové zahrádky, byť v interiéru za oknem.
Bylinky (koření) v mobilních nádobách
Bylinky (koření) v mobilních nádobách
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com