Které pokojové rostliny jsou bezpečné pro děti i domácí zvířata? Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Mnohé pokojové rostliny jsou spojené s různými riziky. A nejde jen o jedy, ale také například o trny,vůně a pyly způsobující alergie či neprospívající alergikům apod. 

Pokud máte doma děti a psa či kočku, je prostě třeba brát na ně ohled i při výběru pokojových rostlin. U některých rostlin může dojít k otravě dokonce i jen pouhým dotykem, případně se mohou na dotčených místech tvořit puchýře vzniklé poleptáním. Pokud ale nyní odhlédneme od všech rizik a zaměříme se na rostliny, které jsou zcela bezpečné, jaké to tedy jsou? 

Začněme exotikou. Zcela bezpečné jsou dracény (Dracaena). Tyto rostliny jsou nejen bezpečné, ale také nenáročné na péči. Milují světlá stanoviště, ale snesou dobře i polostín. Největší nároky mají na pravidelnou a přiměřenou zálivku. Na první pohled se podobají palmám, ale nejsou s nimi vůbec příbuzné. Dracény vydrží dlouhé roky a vypadají po celý svůj život skvěle.

Dracéna
Dracéna

Stejně tak jsou velice vhodné zelence, které jsou dokonce prakticky nezničitelné, navíc zachytávají toxické látky a choroboplodné zárodky v bytě.

Zelenec
Zelenec

Zcela bezpečné jsou také bromélie. Tyto nádherné rostliny tropických deštných lesů budou prospívat všude, kde nebudou vystavené chladu ani přílišnému slunečnímu žáru, stačí je pravidelně rosit. A ukrývají ještě jedno tajemství – způsob zálivky. To však nyní tajemstvím ponecháme, pokud si bromélii pořídíte, dozvíte se to.

Bromélie
Bromélie

Bezpečná je také Kalatea s neobvykle tvarovanými listy. Tuto rostlinu zaléváme až když substrát zcela vyschne, nikdy ji nedržíme na přímém světle a ani v přemokřené půdě.

Kalatea
Kalatea

Voskovky jsou krásně kvetoucí rostliny s povoskovanými, tuhými a lesklými listy. Voskovky nesmíme umístit na přímé slunce, jinak jsou však velmi nenáročné, protože dobře snáší sucho. I v jejich případě ale dejte dobrý pozor na přemokření, raději svou voskovku občas zapomeňte zalít.

Voskovka - i květy voskovky jsou jako z vosku, nejen listy
Voskovka - i květy voskovky jsou jako z vosku, nejen listy

Zcela bezpečný je i pokojový bambus, který je oproti voskovkám a kalateám naopak háklivý na vyschnutí substrátu, vyžaduje stále vlhkou půdu a světlé stanoviště.

Bambus v květináči
Bambus v květináči

Bezpečná je také africká fialka, se kterou můžete svým dětem dokonce ukazovat kouzla. Ukažte jim, že stačí utrhnout lístek, zapíchnout do vlhkého substrátu a vyroste z něj nová rostlina. Africké fialky jsou navíc prodávané v neuvěřitelné paletě barev květů, ale i s různě probarvenými listy. Podobně jsou na tom jim příbuzné gloxínie.

Africká fialka
Africká fialka

Bezpečný je také vánoční kaktus, který nemá na rozdíl od jiných kaktusů trny, tedy téměř žádné a ty, které se na něm objeví, nemohou poranit. Místo trnů má nádherné květy, které též krásně voní. Nároky na pěstování má vánoční kaktus minimální.

Vánoční kaktus
Vánoční kaktus

Bezpečné jsou také maranty, které pokud umístíme na světlé stanoviště, poskytneme dostatek zálivky a vyšší vzdušnou vlhkost, odvděčí se nám nádhernými listy, které jako by pomaloval úžasný malíř. Tropické maranty jsou pravými rostlinnými šperky v každém bytě.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, pixabay.com, shutterstock.com

Maranta
Maranta