Vsaďte na spolehlivou keramiku Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek Mezi nejzatíženější místa kuchyňské linky určitě patří pracovní deska a dřez. Zde se odehrávají veškeré práce, při kterých na povrch desky či dřezu působí mechanické vlivy jako oděr smýkání nádobím po ploše desky nebo po dnu dřezu, údery různými předměty, chemické vlivy dané přítomností vody, šťáv a barviv uvolněných ze zpracovávaných potravin, nebo také vlivy chemikálií z čistících prostředků, a nakonec i vlivy tepelné. Životnost linky je proto do značné míry dána kvalitou desky a dřezu, která je určena dlouhodobou odolností uvedeným vlivům.

Právě keramika je materiál, jehož vlastnosti uvedeným nárokům naprosto vyhovují. Kvalitní a hutná keramika je velmi tvrdá a nejvíc ze všech běžných materiálů nejsnáze odolává poškrábání, které je výsledkem běžného provozního opotřebování každé desky a dřezu. Keramika je také mimořádně odolná i vůči velmi agresivním chemikáliím (proto se stejný materiál používá i v daleko náročnějších podmínkách laboratoří).

Běžné prostředky domácí chemie ani látky, které se při zpracování z potravin uvolňují, proto desce a dřezu z keramiky neublíží. Glazura je hladká a na povrchu neporézní, nenasákavá. Nečistoty se zde proto nemohou uchytit tak pevně, jako na jiných materiálech. Udržování čistoty je potom snadné a při dobré péči vypadá dřez jako nový i po mnoha letech. A nikoho nepřekvapí, že keramika vydrží i prudké teplotní šoky. Není tedy problém odložit horkou pánev přímo na pracovní desku z keramiky nebo na odkap keramického dřezu.

Vedle popsaných vlastností je důležité ještě další hledisko: estetický dojem. A i zde má keramika značně navrch. Pocitově má pro mnoho z nás blízko k přírodnímu materiálu. Povrch glazury je na omak hebký a příjemný. K dispozici jsou lesklé i matné odstíny z mnoha barev.
Kuchyně s keramickou pracovní deskou
Kuchyně s keramickou pracovní deskou
Keramické dřezy Mera 56, Mera 60 U a Mera 100
Keramické dřezy Mera 56, Mera 60 U a Mera 100
Výroba masivních keramických desek a dřezů je náročná a vysoká kvalita je proto doprovázena vyšší cenou. Zatímco pracovní desky z keramiky mají pro využití v kuchyni ještě určitá omezení daná především maximální velikostí desky a proto nejsou zatím příliš známé, o dřezech z keramiky už lze říci, že jsou ve vybavování kuchyní nastupujícím trendem. Špičkové vlastnosti keramiky a široká nabídka tvarů, velikostí a barev keramických dřezů dávají designérům kuchyňského nábytku mnoho možností.

Vyrábějí se keramické dřezy pro všechny možné způsoby montáží do kuchyňské linky. Závisí samozřejmě na tom, jakou si uživatel vybere pracovní desku. Pro desky ze dřeva nebo všech dřevotřískových materiálů, které je nutno více chránit proti vlhkosti, jsou určeny takzvané nástavné dřezy, tedy dřezy montované shora do výřezu v pracovní desce. To jsou stále nejběžnější případy a zde jsou ilustrovány obrázky modelů MERA 100 a MERA 56.

V současnosti se ale stále více prosazují pracovní desky z dalších materiálů, které se většinou označují jako „umělý kámen“, nebo „granit“. Pro tyto desky jsou určeny rovinové dřezy (obr. VEGA 78 F), nebo dřezy pro spodní montáže (obr. MERA 60 U). Rovinové a spodní dřezy jsou samozřejmě velmi vhodné i pro kuchyně s deskou z přírodního kamene, nebo do zmíněných keramických pracovních desek (obr. Kuchyně s keramickou deskou a rovinovým dřezem MERA 60 F). Velmi poptávané jsou konečně i takzvané modulové dřezy (samostatné dřezy, monobloky), které se nepřipevňují přímo do pracovní desky a jejich montáž vyplývá z obr. CENTRA 60, nebo VEGA EP.
Keramický dřez Centra 60
Keramický dřez Centra 60
Keramické dřezy Vega 78F a Vega EP
Keramické dřezy Vega 78F a Vega EP
Ing. Stanislav Novák - Keramické kuchyňské dřezy Systemceram Poslat poptávku