Kůže je stále v módě Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Kožené sedací soupravy vydrží v pěkném stavu mnoho desítek let, pokud o ně pečujete a neničí vám je domácí zvířata a nebo malé děti. Představují vkusnou a funkční součást bytu a jsou symbolem elegance a luxusu. Vzhled mohou mít stejně tak klasický jako moderní, čili koženou sedací soupravu si pořídíme do jakéhokoli bytu, záleží jen na velikosti místnosti, do které je určena.

Rozdíl mezi kožešinou a kůží

Vyčiněná kůže i s chlupy - to je kožešina a najdeme ji v podobě přehozů přes sedací soupravy, ale i kusových koberců, dekorací na stěně, oblečení, obuvi a podobně. Pokud je kůže vyčištěna a je bez chlupů, hovoříme o takzvané holině, která se přemění koželužským zpracováním v useň. Pokud je kůže nebarvená, hovoříme o takzvané krustě (crusta). Ovšem právě moderní sedací soupravy s koženým potahem jsou oblíbené pro ohromné množství barev, efektů a struktur.

Vlastnosti kůží

Barvená kůže je velice univerzální materiál. Kůže přitom nevstřebává prach a proto poslouží i alergikům, je mechanicky odolná a oproti textiliím má až mnohonásobně delší životnost a pokud o ni správně pečujete, životnost se ještě zvyšuje. Na dotek kůže nestudí ani nehřeje, dosahuje běžné pokojové teploty a to až do okamžiku, kdy přijde do kontaktu s lidským tělem. Pak se přizpůsobí jeho teplotě. Kůže je navíc přiléhavá, elastická, zachovává si formu, dýchá, je pevná a poměrně odolná –tedy třeba až na kočičí drápky, louhy a kyseliny atd. Kůže navíc dovede vstřebat naši tělesnou vlhkost, ale nepropustí jí příliš dovnitř – do vnitřní části sedačky. Kůže je příjemná na dotek, ale i svou charakteristickou vůní. 
Kožená sedací souprava
Kožená sedací souprava

Druhy kůží

Pigmentové kůže jsou díky krycímu barvení mimořádně pevná a mají minimální nároky na péči. Na povrchu jsou tyto kůže částečně korigovány a obsahují krycí a ochrannou pigmentovou vrstvu. Díky pigmentovým vrstvám a částečné korekci je možné vyrovnat i velice rozdílné struktury kůže.

Anilinové kůže jsou zpracovávané za využití rostlinných olejů a proto jsou pružné, ovšem i silné – masivní. Výrobci anilinových kůží dosahují naprosté originality nestejnoměrným zabarvením těchto kůží, kresbou a zjizvením. Ovšem anilinové kůže lze zbarvit i přirozeně za použití transparentních, ve vodě rozpustných barevných látek, které jsou ekologické – neškodí přírodě. Tato barviva se vpijí do všech vláken a zanechají přirozený povrch. Anilinové kůže jsou citlivé, náročné na údržbu, drahé a neprospívá jim sluneční světlo. Pokud se ale rozhodnete investovat do kvalitní a drahé anilinové kůže, dejte si pozor na jejich napodobeniny, na první pohled je nerozeznáte.

Poloanilinové kůže jsou odolnější než kůže anilinové a tedy i méně náročné na péči. Barví se stejně jako kůže anilinové, ovšem poté je použita kombinace transparentního a krycího barvení pigmentovou barvou, čímž se sníží citlivost materiálu. Poloanilinové kůže déle vydrží a přitom jsou levnější než anilinové. 
Kožená sedací souprava
Kožená sedací souprava
Nubuk - to je useň, která se brousí z lícové strany s hladkým povrchem. Ale pozor – i po jen jemném doteku zůstanou na povrchu stopy, které odstraníme kartáčem či přetřením.

Velur – to jsou kůže broušené z rubu a s vlasem na povrchu. Jinak se též používá synonimum „semiš.“ Tyto kůže jsou užívanější než kůže nubuk, jelikož lépe odolávají poškození.

Jak pečovat o kůži

V žádném případě nesmíme používat běžná domácí čistidla, jelikož kůži vysušují a my chceme pravý opak. Kožené povrchy pravidelně ošetřujeme speciálními přípravky, které vám nám doporučí pro konkrétní kůži výrobce či prodejce. Tyto přípravky udrží kůži jemnou, hebkou a vláčnou a navíc zabraňují osvícení materiálu slunečním i umělým světlem. Kožené sedací soupravy musíme držet minimálně 30 až 50 cm od zdroje tepla. Pokud na kůži uděláme skvrnu (káva, víno, limonáda atd.), musíme ji okamžitě vyčistit vhodným přípravkem. Ovšem obávat se nemusíme mastných skvrn, jelikož kůžím prospívá jakákoli mastnota. Je zbytečné čistit kůže obyčejnou – čistou vodou, naopak může voda způsobit skvrny na kůži. Prostě je třeba vždy použít odpovídající přípravek. Samozřejmě se též vyhýbáme abrazivům – do přípravku namočený hadřík, který nepouští chlup, zcela postačí. 
Kožená sedací souprava
Kožená sedací souprava
Kožená sedací souprava
Kožená sedací souprava
Kožená křesla
Kožená křesla
Kožená pohovka
Kožená pohovka
Kožená sedací souprava
Kožená sedací souprava
Kožená sedací souprava
Kožená sedací souprava
Kožená sedací souprava
Kožená sedací souprava
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com