Kvalitní dřevěná podlaha dýchá, nevrže a voní. A skvěle se po ní chodí! Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Krásná podlaha je ta, po které se nám příjemně chodí i bosou nohou, snadno se udržuje a dolaďuje prostor. Dřevěné podlahy mají tu výhodu, že rozzáří jakýkoliv interiér a už jen s pár kousky nábytku či doplňků vytvářejí nádhernou přírodní atmosféru. Jenže proto, aby nevrzaly a dlouho vydržely, je nutné zvolit vhodné dřevo, důkladně podlahu položit a nezanedbat údržbu. 

Dřevo, nebo laminát?

Při rozhodování o investici do nové podlahy si nejprve rozmyslete, zdali chcete dřevěnou či laminátovou variantu. Pokud chcete bezúdržbovou, levnější podlahu, která bude položená během, chvilky, zvolte raději laminátovou podlahu. A pro ty, co je láká elegance, pocit tepla, příjemná atmosféra a pohodlný nášlap je lepší kvalitní dřevěná podlaha, na které se na rozdíl od laminátové netvoří chuchvalce prachu a dá se opravit.

Jaké dřevo vybrat?

V první řadě se soustřeďte na tvrdost. Tvrdost podlahy se měří Brinellovou metodou pomocí otisku ocelové kuličky. Čím je dřevo tvrdší, tím je vyšší Brinellova hodnota a podlaha je více odolná.

Jednotlivé typy dřeva se dělí na tvrdá, středně tvrdá a měkká. Mezi nejtvrdší česká dřeva patří habr, akát a tis, středně tvrdý je jasan, jilm, dub či třeba ořech. Měkká dřeva jsou například smrk, jedle a borovice či topol a lípa. Do místností, které jsou hodně zatěžované, se hodí podlaha z dřeva spíše tvrdšího, do ložnic, pokojů pro hosty a méně pravidelně užívaných prostor stačí dřevo o nižší tvrdosti. 
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha

Jakou vybrat barvu?

Odstín dřevěné podlahy je velice důležitý pro celkový vzhled místnosti. Pokud vybíráte podlahu do malé, špatně osvětlené místnosti, vsaďte spíše na světlejší odstín, aby celá místnost získala prostorný a prosvětlený nádech.

Tmavé podlahy se naopak hodí do prostorných místností a spolu s vhodně zvoleným nábytkem působí vysoce elegantně. Pokud zvolíte středně tmavý odstín, vyzrajete na špínu a drobky, které na tomto typu podlah prakticky nejsou vidět.

Jak vyzrát na kročejový hluk?

Spoustu lidí při pořizování dřevěné podlahy svazují obavy, jak silný bude kročejový hluk, zdali nebude při nášlapu vrzat. Je proto nutné vzít v potaz tvrdost podlahy a úroveň zátěže. Důležitý je také způsob montáže, podklad musí být úplně rovný a  podlaha musí být dobře posazená, aby nevznikala rezonanční mezera. Nevyrovnaný podklad vede nejen k vrzání, ale i ke snížení životnosti podlahy. Nicméně obecně platí, že kročejový hluk je u dřevěných podlah nižší než třeba u těch laminátových.
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha

Jak podlahu udržovat?

Dřevěné podlahy se udržují velice snadno, při úklidu je však nutné je vytírat pouze vlhkým hadrem, nikoliv příliš mokrým, aby se dřevo nezkroutilo. Pokud zvolíte hotové parkety, nemusíte je přebrušovat a lakovat. U dalších typů parket, od těch klasických až po průmyslové, je přebrušování a lakování nutností. Životnost parket ovlivňuje také relativní vlhkost v místnosti, která by neměla padnout pod 45%, stejně tak jako dodržování doporučené teploty v interiéru. Pokud máte domácí mazlíčky, nepodceňte výběr vhodného laku či oleje, aby vaše podlaha zůstala krásná, neodřená.
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha