Dřevo si zaslouží kvalitní ochranu Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Dřevo je nenahraditelný přírodní materiál, který interiéru dodá jedinečnou atmosféru. Aby byla jeho jedinečnost a krása dlouho zachována, je třeba ho chránit před škodlivými vlivy. Přírodní nátěry OSMO COLOR na dřevě vytvoří ochranný film, ale jeho póry se neuzavřou, čímž je zajištěno přirozené dýchání dřeva. Jaké jsou další vlastnosti interiérových nátěrů OSMO COLOR a jaké druhy nátěrů můžeme využít?

Hlavními vlivy, které dřevu škodí, jsou vlhko, UV záření a nejrůznější organičtí škůdci. Pokud se do dřeva dostane vlhkost, pracuje neustále, především, když dochází k silným rozdílům teplot. Dřevo tak praská a může do něj pronikat více vlhkosti. Sluneční paprsky svým UV zářením uvolňují v nechráněném dřevu důležitou složku lignin a rozkládají ji na hnědé produkty štěpení. Výsledkem je pak pouze světlá celulóza a dřevo šedne. Do již poškozeného dřeva se pak snadno dostanou dřevokazní škůdci. Proto včas provedené nátěry, které jsou pravidelně opakovány a kontrolovány, zajišťují, že si dřevo zachová stálost a pevnost po dlouhá léta.

Jedinečné spojení výhod vosku a oleje

Toto spojení nabízí tvrdý voskový olej ORIGINAL, který je vhodný pro všechny druhy dřevěných podlah, podlahy z OSB desek i korkové podlahy. Zvláště vhodný je na povrch nábytku a díky svému přírodnímu složení jím můžete přetřít i dřevěnou hračku. Jeho hlavní výhodou je, že je nenáchylný k ušpinění, odpuzuje vodu a je odolný proti skvrnám z vína, kávy, piva, coly a jiných tekutin. Je také velmi odolný proti oděru, nepraská a neodlupuje se.

Tvrdý voskový olej se nanáší na čistý a suchý povrch. Pokud na podlaze máte ještě starý nátěr, je důležité ho před nátěrem novým obrousit. Tento produkt se neředí a je okamžitě po otevření připraven k aplikaci, nejlépe pevným štětcem, kartáčem nebo válečkem k natírání podlah. Tvrdý voskový olej nanášíme ve dvou vrstvách, při renovaci podlahy obvykle stačí pouze jedna vrstva. Olej krásně zesílí přírodní barevný odstín dřeva a na povrchu zůstane trvale mokrý efekt. Je možné ho kombinovat s barevným nátěrem, který se nanese v jedné první základní vrstvě a bezbarvý olej v dokončovací vrstvě ochranné.
Foto: Elkom P.P.
Foto: Elkom P.P.
Foto: OSMOCOLOR, oleje ORIGINAL a RAPID
Foto: OSMOCOLOR, oleje ORIGINAL a RAPID
Tvrdý voskový olej pro jednoduchou aplikaci

Zejména pro profesionální uživatele nabízí firma OSMO také tvrdý voskový olej RAPID, který je rychleschnoucí a jeho aplikace trvá pouhý jeden den. První nátěr se nanese ve velmi tenké vrstvě, nejlépe pomocí stěrky nebo válečku a za dobrého větrání se nechá schnout 4 až 5 hodin. Druhá rovněž tenká vrstva se pak nechá schnout přes noc 8 až 10 hodin.

Pro povrchovou úpravu nábytku a menší dodatečné úpravy podlah je možné využít tvrdý voskový olej spray, který má stejné vynikající vlastnosti, ale jeho nános je podstatně jednodušší. Opět se nanáší ve dvou vrstvách.

K dokonalému lesku pomůže vosk

Vosk je vhodný k dokončovacím úpravám povrchu dřeva, čímž dosáhneme hedvábného lesku. Můžeme ho využít nejen na podlahy, ale na veškeré dřevěné části domova, jako jsou stropy, trámy, dveře, lišty. Nanáší se jako podkladový nátěr pro dřevěné podlahy, nebo jako nátěr samostatný především pro dřevo ve vlhkých prostorách (koupelna nebo kuchyň). Vosk pronikne hluboko do struktury dřeva a zvýrazní jeho přírodní krásu, ale zároveň nechá dřevo dobře dýchat a chrání ho před vniknutím vlhkosti. Vosk je možné nanášet několika technikami, je to natírání, stírání, smáčení i stříkání a může být bezbarvý, nebo také jako vosk dekorační v několika odstínech.
Foto: Elkom P.P.
Foto: Elkom P.P.
Foto: OSMOCOLOR, TOP olej a UV ochranný olej bezbarvý
Foto: OSMOCOLOR, TOP olej a UV ochranný olej bezbarvý
TopOlej ochrání i kuchyňskou pracovní desku

Tento produkt opět ideálně spojuje výhody oleje a vosku a je určený k bezbarvé úpravě povrchu nábytku a kuchyňských pracovních desek. Olej na materiálu vytvoří vysoce odolný a tvrdý povrch, ale zároveň nevznikne nepřirozená plastová vrstva. Nátěr odpuzuje vodu a nečistoty a skvrny z něj jdou lehce odstranit.

Nanášení oleje je mimořádně snadné, stačí dva slabé nátěry štětcem, nebo 3 až 4 nánosy hadříkem a doba schnutí je minimálně 8 až 10 hodin. Dobře vyschlý nátěr se pozná, když už na něm neulpívá prach.

Olej, který ochrání před blednutím dřeva

Pokud se chcete vyhnout blednutí a šednutí dřeva, je tou nejlepší ochrannou olej, který dřevu poskytne speciální ochranu proti UV záření. Může se nanášet jako konečný nátěr v jedné vrstvě, nebo jako nátěr samostatný, pak je ho však nutné nanést ve dvou vrstvách. Jako základní nátěr je velmi vhodný pro dřeva měkká nebo drsná po řezu, čímž se vyrovná rozdílná nasákavost dřeva a dřevo je tak připraveno pro další nátěr.

Společnost ELKOLM P.P. s.r.o. zabývající se prodejem kvalitního dřeva doporučuje svým zákazníkům přírodní nátěry OSMO COLOR, díky kterým si dřevo udrží svou kvalitu.
Foto: Elkom P.P.
Foto: Elkom P.P.
Foto: OSMOCOLOR, tvrdý voskový olej spray
Foto: OSMOCOLOR, tvrdý voskový olej spray