Laminátovou nebo dřevěnou podlahu? Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Kdo nemá v lásce neustálé vysávání nebo upřednostňuje z hygienických důvodů úklid na vlhko, volí hladkou podlahu, která se snadno udržuje. A právě to nabízí laminát, byť nehýří všemi barvami - nejtypičtější jsou pro něj dekory dřeva. Podlahy ze dřeva jsou zase decentní a solidní, jsou příjemné na dotek a nejsou hlučné. Mohou se ctí obstát i ve vyloženě reprezentativních prostorách. Vyžadují ale také tomu odpovídající péči. Pořidte si je do prostor, kde nehrozí velké výkyvy teplot a vzdušné vlhkosti, ani trvale vyšší vlhkost vzduchu. Dalším nebezpečím je pro dřevěné podlahy rozlitá voda. V kuchyních, dětských pokojích a v koupelnách proto obstojí právě podlaha laminátová.

Dřevěné podlahy plovoucí

Dřevěná plovoucí podlaha jakoby plavala na vzduchovém polštáři, protože není připevněna k podkladové vrstvě. A má to své výhody. Je známo, že vzduch dobře tepelně i zvukově izoluje. A je zároveň jasné, že vertikální pohyb a vrzání podlahy by mohly být problémem. Proto se vkládá pod dřevěné dílce tlumivá měkká vrstva z textilie. Montáž takové podlahy je opravdu rychlá. Aby podlaha 'neplavala“ až příliš, fixuje se po obvodu místnosti vkusnými dřevěnými lištami. Pokládka bez lepení je jednodušší, podlaha se může kdykoli rozebrat, není problém ani vyměnit poškozenou lamelu. U lepeného spoje zase máme záruku pevnosti.

Dřevěné podlahy sendvičové

Vrstvy sendviče tvoří prkna nebo desky lepené na sebe v kolmém směru. Čím víc se jich použije, tím déle podlaha vydrží. Samozřejmě roste i cena, ale investice se vyplatí. Tak jako u parket zde máte výhodu možnosti opakovaného zbroušení. Jde o obnovení nového vzhledu s náklady, které se nedají porovnat s těmi, které je třeba vynaložit na podlahu novou. Každá renovace se samozřejmě zakončuje nátěrem, kterým se můžete vrátit k vzhledu podlahy, na který jste byli zvyklí, nebo dát místnosti pro změnu zase jinou tvář. Obroušené dřevo lze mořit, olejovat, lakovat či voskovat. Získá tak zajímavý tón - ať už matný nebo lesklý a bude chráněno po mnoho dalších let. Stejně obnovujeme i běžné jednovrstvé parkety. Ovšem kvalitnější parkety mají dílce také z více vrstev. A na nosnou vrstvu se většinou používá tvrdé dubové dřevo.
Třívrstvé parkety BEFAG - americký ořech
Třívrstvé parkety BEFAG - americký ořech
Třívrstvé parkety BEFAG - pařený akát
Třívrstvé parkety BEFAG - pařený akát
Třívrstvé parkety BEFAG - buk
Třívrstvé parkety BEFAG - buk
Třívrstvé parkety BEFAG - dub
Třívrstvé parkety BEFAG - dub
Třívrstvé parkety BEFAG - třešeň
Třívrstvé parkety BEFAG - třešeň

Plovoucí laminátové podlahy

Je-li pro vás dřevěný masiv drahý, ale nechcete se vzdát vzhledu dřeva, řešením je laminát. Jde o podlahu z uměle vyrobených dílců, obsahují ale i přírodní složky jako dřevo a celulózu. Dekor laminátových podlah přitom může silně připomínat prkna či parkety. Může také napodobit kámen, mít strukturovaný vzhled a také různý stupeň lesku.
Laminátová plovoucí podlaha je levnější verzí podlahy dřevěné plovoucí. Za dřevěnou byste jistě zaplatili mnohem víc. Zámky (spoje) jsou různé, některé lze skládat jak nasucho, tak slepit. Podlaha bez lepidla se však může kdykoli rozebrat a přemístit a nebo částečně vyměnit. Lepený spoj je ovšem pevnější. 
Jedna vrstva laminátové plovoucí podlahy je tvořena papírovou hmotou a to dává možnost obrovského množství vzorů. Ač obsahuje papír, je mnohem odolnější proti vlhku než podlaha dřevěná. Horní vrstva –laminát - vše dokonale uzavírá a zajišťuje také velkou odolnost proti škrábancům. Jen při velmi hrubém zacházení může nějaký ten šrám utrpět. A právě toho se vyvarujte, protože poškození laminátové podlahy nelze napravit zbroušením jako u dřeva. 
Jinak je ale tato podlaha velmi 'vděčná.' Nepotřebuje jinou údržbu než zamést nebo vysát a občas přetřít vlhkým hadrem nebo mopem. Dřevěná podlaha je na údržbu rozhodně náročnější. 
Laminátová podlaha QUICK STEP - ořech
Laminátová podlaha QUICK STEP - ořech
Laminátová podlaha QUICK STEP - tmavý dub Havanna s řezy po pile
Laminátová podlaha QUICK STEP - tmavý dub Havanna s řezy po pile
Laminátová podlaha QUICK STEP - bílý jasan
Laminátová podlaha QUICK STEP - bílý jasan
Laminátová podlaha QUICK STEP - půlnoční tmavý dub
Laminátová podlaha QUICK STEP - půlnoční tmavý dub
Laminátová podlaha QUICK STEP - starý zimní dub
Laminátová podlaha QUICK STEP - starý zimní dub

Pokládání podlahy

Pokládka podlahy by se měla rozhodně přenechat odborníkům, ať už jste si vybrali laminát či dřevo. Ti vždy začnou svou práci precizním vyčištěním podkladu. Pak přichází na řadu důkladný otřesy tlumící polštář a někdy již zmiňovaná podložka. Budou – li tyto práce provedeny profesionálně, bude vám podlaha sloužit dobře a velmi dlouho.