Lazury ochrání a zušlechtí dřevo Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

Lazury používáme na ochranu a zušlechtění dřeva. Dodávají mu nejen potřebnou odolnost, ale mohou mít také dekorativní funkci. Protože má dřevo široké spektrum využití v interiéru i v exteriéru, jsou také lazury vyvíjeny tak, aby podpořily potřebné vlastnosti daného dřevěného prvku. Stačí vybrat vhodnou lazuru a můžeme získat ochranu i pro dřevo v nejnáročnějších podmínkách.

Foto: Remmers
Foto: Remmers
Lazurovací produkty se vyrábí buď na bázi rozpouštědel, nebo na vodní bázi. Lazury na bázi rozpouštědel mohou (ale nemusí) obsahovat účinné látky pro zvýšenou ochranu dřeva.

Lazury na bázi rozpouštědel s účinnými látkami

Účinné látky jsou důležité pro ochranu dřeva v exteriéru. Aidol HK-Lasur je dekorativní a zároveň ochranná lazura, která se aplikuje na staticky nezatížené dřevěné prvky bez kontaktu se zemí (obložení, ploty, vrata, pergoly, zahradní domky apod.) Lazura zajistí efektivní ochranu proti modrání, hnilobě, řasám i hmyzu. Dřevo je chráněno proti působení vlhkosti a UV záření. Lazura proniká hluboko do struktury dřeva, nepraská a umožňuje dřevu aktivně dýchat a regulovat vlhkost. Další ošetření se provádí bez nutnosti broušení.
Aidol Holzschutzcreme je lazurovací pigmentový krém, určený pro obkládané fasády, dřevěné okenice a balkóny, altány, prkenné ploty apod. Dřevo opět nesmí být v kontaktu se zemí. Výhodou krémové konzistence je snadná aplikace na prvky nad úrovní hlavy. Lazura nestéká a okamžitě proniká hluboko do struktury, nepraská. Dekorativní funkci doplňuje ochrana před zamodráním, řasami, UV zářením a před vlhkostí.
Foto: Remmers, Aidol HK-Lasur
Foto: Remmers, Aidol HK-Lasur
Foto: Remmers
Foto: Remmers
Foto: Remmers
Foto: Remmers

Lazury na bázi rozpouštědel bez účinných látek

Potřebujeme-li obnovit zašlou krásu dřeva, zesvětlit tmavé, zešedivělé zahradní dřevo (nábytek), nebo kašírovat nazelenalé zbarvení impregnovaného dřeva – využijeme Aidol Aufhell-Lasur. Středně vrstvá lazura se speciálními pigmenty dokáže zpevnit zvětralý povrch dřeva, brání následnému usazování nečistot a snadno se udržuje.
Pro ošetření oken, dveří a dalších tvarově stálých dílců se hodí silnovrstvá lazura Aidol Fenster-und Türenlasur. Všem prvkům dodává odolnost vůči klimatickým vlivům, snadno se udržuje a je použitelná i jako barevný a dekorativní nátěr. 
Pro barevné a dekorativní nátěry dřeva, které v budoucnu mají mít snadnou údržbu (obložení, okna, pergoly) je vhodná středně vrstvá lazura Aidol Langzeit-Lasur. Povrch vynikající kvality chrání před náročnými klimatickými podmínkami. 
Pro ošetření exotických dřevin se aplikuje výrobek na bázi lněného oleje Aidol Pflege-Öl. Přímo pro renovaci různých tvarově stálých i nestálých prvků je určena hedvábně lesklá lazura Revovier-Lasur.
Foto: Remmers, Aidol Fenster-und Türenlasur
Foto: Remmers, Aidol Fenster-und Türenlasur
Foto: Remmers, Aidol Langzeit-Lasur
Foto: Remmers, Aidol Langzeit-Lasur
Foto: Remmers, Aidol Pflege-Öl
Foto: Remmers, Aidol Pflege-Öl
Foto: Remmers
Foto: Remmers
Foto: Remmers
Foto: Remmers

Lazury na vodní bázi

Univerzálně použitelná pro vnitřní i venkovní nátěry všech druhů nového i renovovaného dřeva je lazura Aidol Allzwecklasur. Vytváří hedvábně lesklý povrch, chránící dřevo vůči klimatickým vlivům při zachování přirozené regulace vlhkosti.
Kdo preferuje prostředky na přírodní bázi, zvolí pro ochranu venkovního dřeva proti plísním, řasám, klimatickým vlivům i UV záření Aidol CAR-2.
Pro okna, dveře, dřevěné domy a další dřevo ve vnitřním i venkovním prostředím se používá silnovrstvá lazura na bázi PU a akrylu Aidol Compact-Lasur PU. Lazura se dobře zpracovává, je elastická a dodává dřevu větší mechanickou odolnost a stálost.
Vosková lasura pro ošetření dřeva v interiéru Aidol Dekor-Wachs-Lasur se používá nejen na stropy a stěny, ale také v prostorách se zvýšenou vlhkostí – v koupelnách a v kuchyních.
Pro efektivní ochranu proti UV záření se aplikuje prodyšná středně vrstvá lazura Aidol Wetterschutz-Lasur UV, která brání barevným změnám povrchu, zejména tmavnutí. Nanáší se na dřevěné prvky v exteriéru a můžeme jí ošetřit i exotické dřevo. Použití v interiéru je také možné.
Foto: Remmers, Aidol Allzwecklasur
Foto: Remmers, Aidol Allzwecklasur
Foto: Remmers, Aidol CAR-2
Foto: Remmers, Aidol CAR-2
Foto: Remmers
Foto: Remmers