Lednové práce v okrasné zahradě Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Mohlo by se zdát, že leden je na zahradě pouze obdobím klidu, ale není to tak. I když v lednu počasí zrovna nepřeje tak jako letos, vůbec se nebudeme na zahradě nudit. Leden je především vhodným obdobím pro přípravu zahrady na další sezónu. A dlužno říci, že co se týká ledna, týká se i února, záleží jen na počasí, co nám který týden umožní.

Leden v okrasné zahradě

Zbavujeme stromy a keře sněhuPokud jste na své zahradě vysadili i stálezelené listnaté dřeviny a jehličnany, nepřipraví vás ani zima o zeleň. Ovšem při bohaté sněhové nadílce bychom měli stromy a keře zbavovat nadměrného množství sněhu, aby nepolámal větve. Obzvláště prudké střídání teplot vytváří na větvích těžkou ledovou námrazu a té bude méně, pokud silné nánosy sněhu z větví oklepeme.

Zakrýváme rostliny chvojím
Na zahradě přezimující rostliny (především květiny) je vhodné zakrýt chvojím a pokud nemáte větviček chvojí dostatek, pomůže vám odstrojený vánoční stromek. Stačí z něj větvičky ustříhat a jestliže uvidíte před domy sousedů a u jejich popelnic ležet vyhozené vánoční stromky, nemůžete udělat nic lepšího než je využít. Třeba prostě vaši sousedi nemají zahradu a nebo „nezakrývají.“ Ovšem při oblevě chvojí zase odstraníme a s nástupem chladnějšího počasí zase rostliny přikryjeme, jako se my sami přikrýváme a odkrýváme peřinou.

Co sněhem?
Sníh odklízíme především z příjezdových cest, zahradních chodníků a jiných zpevněných ploch. Ke stromům a keřům jej přihrnujeme (poslouží jim jako závlaha při tání) a na trávníku sníh ponecháme. Není pro trávník nic horšího než suchý mráz bez sněhu a poté náš pohyb po trávníku. Zmrzlé rostlinky pošlapáním polámeme a trávník tak stále poškozujeme. Zatímco sníh funguje jako vynikající izolant a trávník díky němu nemrzne. A pozor, pokud je sněhu naopak nedostatek a nemrzne (jako třeba letošní první polovinu ledna), stromy naopak zaléváme.
Sněhová nadílka na zahradě
Sněhová nadílka na zahradě
Trvalky
Příprava okrasné zahrady pro další sezónu však má více tváří. Například semínka některých trvalek nyní zasazujeme do venkovních truhlíků. Potřebují totiž nejprve projít mrazem, jinak na jaře nevyklíčí. Zajistit bychom též měli, aby se u některých již vysazených a přezimujících trvalek nezdržovalo nadměrné množství vody.

Zazimované rostliny
V interiéru zazimované venkovní rostliny zaléváme, ovšem jen mírně a opatrně. Letničky v lednu vysazujeme do misek, dobře zakořeněné cibulnaté rostliny v mobilních nádobách přemisťujeme do tepla, čímž urychlíme kvetení. Kontrolujeme též uskladněné cibule a hlízy okrasných rostlin.

Prořezávání dřevin
Pokud zrovna nemrzne, můžeme též prořezávat okrasné stromy a keře s výjimkou těch, které kvetou časně zjara. Ostříháme též ty výhony okrasných dřevin, které chceme později roubovat. Můžeme též zmlazovat a stříhat živé ploty.

Vysekávání ledu v okrasném jezírku
A pokud chováme v okrasném jezírku ryby, vysekáváme díry v ledu, aby se voda nekazila a okysličovala (to samé se dělá v případě rybníků).
Okrasná část zahrady má mnoho podob i v zimě
Okrasná část zahrady má mnoho podob i v zimě
Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com