Leštěný kámen je vždy elegantní originál Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Kámen je tradiční materiál, který se překvapivě dobře hodí i do těch nejmodernějších interiérů. Zušlechtěný kámen nacházíme na podlahách, stěnách, schodištích. Lze z něj vytvořit luxusně vyhlížející desku stolu či parapet, umyvadlo a dokonce i vanu z jednoho kusu. Kuchyně s kamennou pracovní plochou vypadají úchvatně. Je-li deska z jednoho kusu kamene, povrch se velmi snedno udržuje v hygienické čistotě. Netrápí vás žádné spáry, ve kterých se obvykle urputně drží špína. Kámen lze opracovat přesně na míru. Ovšem snad nejčasti je leštěný kámen používán ke konstrukcím hřbitovních pomníků.

V koupelnách se nejčastěji uplatňuje mramor, žula, travertin, pískovec a mastek. Na dlažby a obklady můžeme kromě nich použít třeba také třeba břidlici.

Hladký nebo přírodní vzhled

A nejenom leštěný kámen působí zajímavě a luxusně. I na hrubo opracovaný pískovec nebo opuka udělá dobrý dojem. Obklad nebo dlažba z nich se skládá z originálně nepravidelných kusů a široké spáry mezi nimi doladí rustikální vzhled. Takový obklad je ale použitelný jen na bytelné zdi vzhledem k hmotnosti tohoto přírodního materiálu.

Na podlahu se využívá v největší míře žula, která vyniká tvrdostí. Dobře obstojí i při styku s chemickými látkami. Žula se dá použít v leštěné, matné a opalované verzi. Opalování se provádí z důvodu eleminace kluzkosti mokrého povrchu.

Pro někoho je symbolem luxusu především mramor, ten už je ale k chemickému či mechanickému poškození citlivější, což lze vyřešit pravidelnou aplikací přírodního oleje.
Kamenná kuchyňská pracovní deska
Kamenná kuchyňská pracovní deska
Kamenný obklad krbu
Kamenný obklad krbu
Leštěný kámen v koupelně
Leštěný kámen v koupelně
Kamenné schodiště
Kamenné schodiště

I ten nejodolnější materiál potřebuje ošetření

Je-li kámen zašlý, není nic snažšího, než obnovit původní vzhled speciálním leštícím krémem. Pokud je umístěn kámen v interiéru, je univerzálně použitelný. Po nanesení přípravku prokoukne barva a struktura. Po zaschnutí přípravku a přeleštění suchým hadříkem dosáhnete vysokého lesku. Povrch kamene bude odpuzovat vodu.

Kartáčovaná (antico) a opalovaná (fiammato) povrchová úprava svoji barvu i vzor ztrácí, proto doporučujeme impregnovat kámen přípravkem, který tyto vlastnosti zvýrazňuje.

Na čištění kamene existují speciální přípravky. Doma si však vystačíte s čistou vodou a čistidly s neutrálním pH. Mýdlo lze doporučit jen tekuté, bez fosfátů, vždy je nutné důkladné opláchnutí. Kvůli kluzkosti povrchu se doporučuje i okamžité vysušení.
Kamenná kuchyňská pracovní deska a obklad
Kamenná kuchyňská pracovní deska a obklad

Kámen provází člověka nejen po celý život

Desky a různě tvarované kusy kamene po léta zdobí místa odpočinku našich blízkých. Obstojí ve všech povětrnostních podmínkách a zašlý starší náhrobek lze přebroušením změnit k nepoznání.

Náhrobní nebo urnový pomník ze žuly či pískovce různých odstínů se zlaceným nápisem vytvoří důstojnou ozdobu místa vzpomínek. Z tohoto krásného a odolného materiálu může být také vytvořen chodníček kolem hrobu.
Kamenný pomník
Kamenný pomník
Kamenný pomník
Kamenný pomník
Kamenný pomník
Kamenný pomník
Pohřební služba a kamenictví Horák Poslat poptávku