Levné domky z betonové skořepiny Zobrazit fotky zobrazit 23 fotek

Domy z betonových skořepinových tvárnic v kombinaci s izolačním sendvičovým komplexem jsou posledním hitem evropského stavebního trhu. Další trendem je pojem Eko dům s nulovými náklady na energie. Na střeše takového domu jsou umístěné fotovoltaické panely, které pokryjí spotřebu elektřiny v domě. V kombinaci s úsporným způsobem vytápění a ohřevu vody se pak s nákupem potřebných energií skutečně dostaneme na nulu.

Komplexní řešení stavby a jejího financování

Určitě je lepším řešením splácet v produktivním věku hypotéku, než platit stále rostoucí nájemné v bytovém domě. Na hypotéku na dům sice nedosáhne každý, ale kdo je schopen ji uplatit, určitě neprohloupí. Na bydlení totiž zřejmě nenašetří, natož v drahém nájemním bytě. Představujeme možnost kompletního řešení novostavby unikátním stavebním systémem.

Před stavbou rodinného domu hledáme optimální poměr pořizovací ceny a užitku (užitných vlastností domu). Nabízené řešení přináší kvalitní a přitom levné nízkoenergetické rodinné domy o velké pevnosti a odolnosti a s výbornými tepelně izolačními vlastnostmi. Prezentované domy dosahují vysokých úspor při vytápění (R = od 4 m2K/W) a mají příjemné a zdravé bytové klima. Měsíční náklady na provoz domu v podobě Eko jsou přitom 0,- Kč. Při výstavbě na klíč je navíc garantována „pevná cena“ stavby včetně ceny projektu a vybudování základové desky.

Proč systém z betonových skořepinových tvárnic?

  • Bude postaven levný nízkoenergetický rodinný dům.
  • Jde o tradiční a v EU prověřený stavební systém.
  • Tepelný odpor zdiva s vnitřní tepelnou izolací R = 4 až 6 kW/m2.
  • Systém spojuje výhody zděných staveb (pevnost, trvanlivost) a dřevostaveb (výborné tepelně izolační vlastnosti).
  • Možnost výstavby podle typových projektů i individuálního přání.
  • Systém je navržen na vysokou životnost.
  • Přirozené klima v interiéru a možnost nastěhování ihned po dokončení stavby, přitom nejde o dřevostavbu, ale dům zděný.
Typový dům Jana ze skořepinových betonových tvárnic
Typový dům Jana ze skořepinových betonových tvárnic
Typový dům Marie ze skořepinových betonových tvárnic
Typový dům Marie ze skořepinových betonových tvárnic
Ztracené bednění na vylitých základových spárách
Ztracené bednění na vylitých základových spárách
Betonáž základové desky
Betonáž základové desky
Založení rohů domku
Založení rohů domku

Skladba zdiva

Betonové skořepinové tvárnice nové generace jsou novou koncepcí stavby rodinného domu. Zdící systém z tenkostěnných skořepinových betonových tvárnic nové generace je kombinován s izolačním sendvičovým komplexem.

Nejprve je postaveno nosné zdivo o tloušťce 20 cm z tvárnic, poté jsou provedené instalační rozvody a nakonec je zevnitř nalepen izolační sendvičový komplex. Při zdění se k sobě betonové tvárnice srážejí nasucho (plným dnem vzhůru), nanáší se na ně betonová malta o tloušťce do 1 cm a zalévají se zámky mezi nimi.

Při výstavbě vnitřních nosných zdí je nutné vynechat v místech dotyku s nosnou zdí obvodovou mezeru pro tepelnou izolaci, jinak budou vznikat tepelné mosty. Plášť domu tedy tvoří nosná zeď, která je zevnitř 100% krytá izolačním komplexem, tedy bez jakéhokoli přerušení. Teprve od izolačního komplexu začíná zeď vnitřní nosná.
Vyzdívka obvodového zdiva
Vyzdívka obvodového zdiva
Uložení výztuže do věnce
Uložení výztuže do věnce
Hotové obvodové zdivo
Hotové obvodové zdivo
Montáž vazníků
Montáž vazníků

Vlastnosti zdiva

Zdivo domu z tvárnic nové generace je stále suché, dýchá, uvnitř každé tvárnice je vzduch, který mezi tvárnicemi neproudí. Tvárnice proto netrpí nasákavostí materiálu, tradiční zdivo saje vodu jako houba a dlouho vysychá. Přitom platí, že čím je beton starší, tím je tvrdší a kvalitnější, zdivo ze skořepinových tvárnic proto ideálně odolává klimatickým vlivům.

Tvárnice se následkem srážek nedrolí, nepraskají, nehnijí. Vhodné jsou proto i pro nekryté stavby, například ploty, protihlukové bariéry, obrubníky, aniž bychom je museli omítat nebo zakrývat.

Tvárnice jsou zdravotně nezávadné, při výrobě se nepoužívá popílek ani škvára. Obecně jsou přitom betonové tvárnice považované za nejekologičtější stavební materiál - při výrobě nepotřebujeme tepelnou energii a spotřebuje se velmi malé množství betonu s nejmenším možným množstvím cementu. Jediným prvkenm, který zatěžuje životní prostředí, je přitom právě cement (k výrobě cementu je třeba značného množství tepla) – a toho je zde právě zapotřebí minimum. 
Obvodové zdivo s namontovanými okny
Obvodové zdivo s namontovanými okny
Pokládka střešní krytiny
Pokládka střešní krytiny
Vnitřní zateplení obvodového zdiva
Vnitřní zateplení obvodového zdiva
Tmelení zateplených vnitřních stěn obvodového zdiva
Tmelení zateplených vnitřních stěn obvodového zdiva
Tvárnice jsou lisované, mají tak rovné stěny, přesné ostré hrany a jsou pravoúhlé. Jednou z jejich předností jsou plná dna. Zdíme tak z plných bloků, tvárnice se totiž při zdění obracejí dny vzhůru a zůstávají duté. Vzduchové alveoly pak vylepšují tepelně izolační vlastnosti zdiva. V tenké stěně navíc nevyvzlíná vlhkost výš jak do čtvrtiny výšky tvárnice a i ta poté vyschne. Ve vlhkém prostředí se tedy první řada tvárnic používá jako izolant a druhá řada je již vždy suchá. Granulometrická struktura betonových tvárnic a alveoly vzduchu uvnitř dobře absorbují i zvuk. Vážená neprůzvučnost zdiva tloušťky 20 cm včetně omítek Rw = 53 dB.

Stavební systém

Stavební systém dělí konstrukci domu na dvě části. Nosná část se díky nízkým schopnostem tepelné izolace zevnitř doplňuje enormní tepelně izolační vrstvou – „izolačním sendvičovým komplexem,“ který je aplikován tak, aby vytvářel jednolitou homogenní vrstvu bez tepelných mostů. Zvýší se tak tepelně izolační koeficient z R = 0,4 na R = 4 až 6. Tímto způsobem však lze realizovat pouze novostavbu, starší domy je při jejich rekonstrukci nutné izolovat zvenčí. 
Zateplení stropu minerální izolací
Zateplení stropu minerální izolací
Hydroizolace podlahy a ochranný potěr
Hydroizolace podlahy a ochranný potěr
Litá anhydritová podlaha
Litá anhydritová podlaha
Izolace a záklop příček
Izolace a záklop příček

Skladba a aplikace vnitřních izolací stěn

Izolační sendvičový komplex vzniká slepením stabilizovaného pěnového polystyrenu se sádrokartonovou deskou. Vzniknou tak 1,2 m široké a 2,6 až 3 m vysoké desky, které jsou na stavbě krácené na konkrétní výšku místnosti. Na jejich zadní část je naneseno lepidlo a desky se poté nalepí na vnitřní stěnu z tvárnic. V dolní části jsou opatřené klíny. Další deska je s předcházející srovnána latí a takto se postupuje dál. Spáry jsou pečlivě přelepené páskou a poté překryté stěrkou, jako bychom zarovnávali povrch běžných sádrokartonových příček či podhledů.

Ověřeno praxí

Betonové skořepinové tvárnice jsou již ověřeným a v Evropě oblíbeným stavebním systémem. Například ve Francii a Belgii tento zdící materiál představuje 93% podíl ze všech stavebních prvků s výjimkou litého betonu. A vyvíjen zde byl 50 let. Zásadní předností je kombinace nízkých pořizovacích nákladů při zachování vysoké kvality a široké variability v použití.

Problémy s akumulací tepla vyřešeny

V západní Evropě je dnes pojem „akumulace tepla“ kategoricky odmítán. Moderní topná soustava musí podle evropské normy vytopit byt za 15 až 30 minut, aniž by se předtím topilo. A to lze pouze v případě nízké akumulace. Topení se tedy programuje až na dobu před příchodem domů či před zazvoněním budíku ráno. Jinak se zásadně netopí. Předpokládá se, že s rostoucí cenou energií problém akumulace naprosto zmizí. Nahradí jej kvalitní izolace.

Bližší informace o tomto způsobu výstavby a nabídce levných typových domů najdete ZDE.
Vápenocementová omítka
Vápenocementová omítka
Akrylátová omítkovina
Akrylátová omítkovina
Typový dům Uno ze skořepinových betonových tvárnic
Typový dům Uno ze skořepinových betonových tvárnic
Typový dům Tereza ze skořepinových betonových tvárnic
Typový dům Tereza ze skořepinových betonových tvárnic
Příjemné prostředí interiéru
Příjemné prostředí interiéru