Liberec má unikátní Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Řada unikátních přístrojů a zařízení, nové možnosti pro absolventy nejen Technické univerzity v Liberci a úzké propojení s praxí. To je hlavní náplň unikátního projektu Centra rozvoje strojírenského výzkumu (CRSV), které je díky své velikosti, zaměření i vybavení v evropském kontextu ojedinělé. Plocha centra má rozlohu přes 15 tisíc metrů čtverečních a jeho součástí je nová administrativní budova s výrobní halou a další špičková výzkumná pracoviště z oblasti strojírenského průmyslu.

„K nejzajímavějším pracovištím patří polobezodrazová a tepelná komora, 3D měření a mnoho dalších, které jsou vbudovány přímo do objektu. Konkrétně polobezodrazová místnost je největší v České republice. Stavařsky je zajímavá v tom, že komora „plave“ na betonových deskách ve vzduchu. V místnosti pro měření teplotních hodnot je zabudována upínací deska o hmotnosti 6,5 tuny,“ říká Petr Schmidt, hlavní stavbyvedoucí společnosti SYNER, která výstavbu zvládla za jeden rok.

Hlavním smyslem projektu je rozvoj poznatků a postupů uplatnitelných při návrzích strojů a zařízení zpracovatelského průmyslu, kam patří zejména stroje obráběcí, sklářské, bižuterní, polygrafické, montážní, textilní a jednoúčelové stroje například pro automobilový průmysl. V CRSV byla zprovozněna řada unikátních přístrojů a zařízení, například laboratoře pro analýzu hluku, analýzu vibrací, laboratoř pro modelování a měření proudění, pracoviště pro návrhy a testování mechatronických systémů, pracoviště pro FEM výpočty nebo stroje a přístroje pro zhotovování funkčních modelů a prototypů a jejich evaluaci.

Otevřením Centra se zároveň rozšiřují možnosti spolupráce dlouholetých partnerů VÚTS a Technické univerzity v Liberci, a to především v oblasti výchovy absolventů inženýrského a doktorského studia. Vzhledem k plánovanému rozšíření výzkumných aktivit se společnost VÚTS zavázala, že do roku 2014 zvýší počet zaměstnanců.
Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Liberec
Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Liberec
Polobezodrazová komora
Polobezodrazová komora
„Nabízíme dobré podmínky mladým technikům, spoléháme mimo jiné také na absolventy liberecké univerzity a dalších technicky zaměřených vysokých škol,“ říká ředitel VÚTS profesor Miroslav Václavík.

Centrum je z pohledu své struktury, velikosti, zaměření a vybavení jedinečné na národní i evropské úrovni. Jeho unikátnost spočívá v komplexním přístupu k řešení problému, protože bude schopno řešit jak teoretické otázky, tak i praktické aplikace, a ty uskutečnovat formou funkčních modelů a prototypů včetně jejich ověřování. Spojení těchto činností v rámci jednoho Centra umožní dosažení dalšího z cílů, kterým je urychlení a zefektivnění výzkumně vývojových činností.

A právě to ho odlišuje od akademických pracovišť, která jsou orientována spíše na řešení teoretických problémů a zároveň i od výzkumných oddělení průmyslových podniků, zaměřených především na vývojové činnosti.
Tepelná komora
Tepelná komora