Lícové zdivo - fasáda, která vydrží Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Pro svou přirozenou krásu a schopnost dokonale a trvale ochránit stavební konstrukce je lícové zdivo předurčeno k využití v interiéru i exteriéru. Fasáda z lícového zdiva je vysoce kvalitní, s výbornými tepelně izolačními vlastnostmi (za předpokladu položení tepelné izolace mezi nosné a lícové zdivo) a odolností vůči povětrnostním vlivům.

Použití lícového zdiva

Lícové zdivo se přidává jako dekorační část k hotové nosné konstrukci domu. Může se použít jak při stavbě nového domu, tak při jeho rekonstrukci. Používání lícového zdiva při rekonstrukci je komplikovanější a ne vždy je přizdívka z lícového zdiva vhodná, především ze statických důvodů. Při rekonstrukci dodatečně na šířku připojujeme část domu a mohlo by dojít k sedání zdiva. Použití lícového zdiva je vhodné zejména pro režné fasády domů, neomítané nosné a nenosné příčky, různé drobné venkovní stavby, krby, komíny, ploty, zídky a obezdívky. V interiéru s lícovými cihlami vytvoříte efektní prvky, které zatraktivní vaši domácnost, například krby, klenby a barové pulty.

Přednosti lícového zdiva

Stěny z lícového zdiva mají velmi dobré akustické vlastnosti, nízkou nasákavost, jsou stálobarevné, odolné vůči povětrnostním vlivům, mrazuvzdorné a nenáročné na údržbu. V extrémně namáhaných místech je vhodná impregnace – například u komínů nebo stěn u silnic. Použité materiály jsou ekologické, bez použití chemických přísad nebo barviv. Opravdu široká škála barev cihel a spárovacích hmot umožňuje docílit mnoha barevných variací.
Lícové zdivo
Lícové zdivo
Lícové zdivo
Lícové zdivo

Lícové cihly

Lícové cihly jsou nezávadným a ekologicky čistým stavebním materiálem z hrubé keramiky, který se vyznačuje atraktivním vzhledem a dlouhou životností. Lícové cihly jsou používány především pro fasády rodinných domů. Protože jsou z přírodních materiálů, i jejich vzhled je přírodní, s menšími barevnými rozdíly. Lícové cihly mají dlouhou životnost, používají se pro lícové zdivo, obezdívky komínů, pro stavbu krbů, zídek a plotů. Lícové zdivo je samostatná konstrukční vrstva a musí být proto založena přímo na základ. U patrových budov se v každém podlaží ještě ukládá na speciální konzole. Při obezdívce cihlami se přizdívka provádí obvykle spolu s vkládáním tepelné izolace (polystyren, dřevovláknité desky, foukaná drcená celulóza, minerální vlna), čímž se zvýší tepelně technické vlastnosti obvodového zdiva. Při vyzdívání obezdívky lícovými cihlami se toto zdivo musí kotvit k nosné zdi, aby byla zajištěna stabilita, a je možné vytvořit zde vzduchovou odvětrávací mezeru.
Lícové cihly v interiéru
Lícové cihly v interiéru

Obkladové pásky

Obkladové pásky je možné použít na novostavbách i při rekonstrukcích objektů, například při jejich zateplování. Lícové pásky se lepí nebo zavěšují pomocí kotev (speciálních příponek a roštů) a vytvářejí dojem vyzdívaného lícového zdiva. Lze je použít u novostaveb i při rekonstrukcích, kde není možné provést klasickou přizdívku z lícových cihel. Lepení je rychlejší a levnější, ale zavěšené pásky mají delší životnost a vyšší paropropustnost než pásky lepené. Při upevnění lícového zdiva rošty nebo kotvami na předsazenou konstrukci vzniká vzduchová mezera, která zajišťuje provětrávání obvodového zdiva, brání kondenzaci vodních par a zlepšuje tepelně izolační vlastnosti obvodových stěn. V porovnání se zděním lícovými cihlami je obklad cihlovými pásky technologicky jednodušší a méně finančně náročný, ale jejich životnost je oproti lícovým cihlám výrazně nižší.

Při správném technologickém provedení zdění a spárování lícové zdivo plní svou funkci po celou dobu životnosti stavby, bez nutnosti budoucích oprav. Důležitá je kvalita použitých materiálů a dobře provedená práce. Pak fasáda z lícových cihel nikdy nezestárne a naopak bude s přibývajícími lety stále krásnější.

Zdroj: www.skovajsapavel.wz.cz
Obkladové pásky
Obkladové pásky
Obkladové pásky v interiéru
Obkladové pásky v interiéru