Lopuch v zahradě? Překvapivý lék a zelenina! Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Lopuch větší neboli Gobo je vlastně zelenina s léčivými účinky, kterou v přírodě pouze obcházíme a v zahradě běžně likvidujeme jako plevel! Pozor však - není lopuch jako lopuch!

Lopuch v přírodě

Pokud má v přírodě lopuch dostatek vlhkosti, vyroste i do metrové a větší výšky. Jeho listy jsou velké srdčité a světle zelené, květy má uspořádané v kulatém soukvětí a plody mají háčkovité nažky. Pokud tyto nažky uschnou, zaručeně se přichytí na oděv a těžko se odstraňují. Lopuchu je prostě lepší se vyhnout velkým obloukem.

Jedlý lopuch

Lopuch větší (Arctium lappa) je znám pod pojmem Gobo jako zelenina v celém Japonsku! Lopuch je zde opravdu velmi oblíbený, přičemž jsou konzumovány kořeny. Tyto kořeny jsou štíhlé, masité, podobné mrkvi, ovšem dlouhé mohou být až 120 cm a mohou mít 3 až 4 cm v průměru. Povrch kořenů je hnědý, dužina bílá, chuť podobná pastináku a černému kořenu. Japonci tyto kořeny vaří, přidávají k pokrmům i syrové, nebo je suší, drtí na prášek a používají jako koření. A co víc, tuto rostlinu si snadno vypěstujeme i u nás.
Lopuch větší
Lopuch větší

Jak si vypěstovat jedlý lopuch

Lopuch větší má rád hlubokou humózní půdu bohatou na dusík a vláhu. Začneme brzy na jaře výsevem semen, ovšem vysít můžeme lopuch kdykoli během roku, je to naprostý univerzál. Kořen tohoto lopuchu můžeme v kuchyni využít jakmile má již alespoň tloušťku tužky.

Lopuch je velmi odolný, nezmrzne a lze jeho kořeny vyrývat dokonce i v zimě, ovšem dostat je ze zmrzlé půdy je obtížnější. Proto je vhodnější kořeny i s balem vyrýt, odstranit listy a bal uložit v chladné, ale bezmrazé místnosti. Takto můžeme kořeny odebírat až do jara, pokud je udržujeme mírně vlhké, aby nám nevysychaly. Vysycháním se mění obsah látek v kořenech, proto již vyschlé nejsou vhodné k přímé spotřebě.
List lopuchu
List lopuchu

Zdravé kořeny

Kořeny Gobo jsou bohatým zdrojem živin, vitamínů a minerálů. Využívají se vařené, smažené, marinované, ale i sušené a drcené na prášek. Nejlepší je však Gobo čerstvý jednoletý kořen, který například nastrouháte na chléb s pomazánkou. Využijete tak nejvíce polysacharidu inulinu, který pomáhá diabetikům s glykemickými potížemi. Funguje též jako prevence cukrovky, při gastrointestinálních poruchách, abscesech, bolestech kloubů, močových potížích, respiračních onemocněních, detoxikaci a čištění. Stimuluje též regeneraci buněk.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, wikipedia.org
Využití kořenů Gobo
Využití kořenů Gobo