Luxfery, které izolují teplo Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

 

Duté skleněné dílce dříve nazývané také vitrabloky jsou britským vynálezem. Ty vyráběné kdysi v severních Čechách dostaly značku LUXFER a ta se u nás časem stala zažitým synonymen pro jakoukoli skleněnou tvárnici (mimochodem, v Čechách se vyrábí dodnes). Na začátku 20. století byly oblíbenou součástí mnoha novostaveb. Dnes zažívají renesanci a při jejich nádherném vzhledu se tomu nelze divit.

Luxfery ENERGY SAVING

Kromě jiného i to, že skleněné luxfery se dnes vyrábí i s výbornou tepelnou izolací. Tím byla odstraněna jejich slabina, která dříve odrazovala stavebníky.

Báli jste se použití luxfer při stavbě či rekonstrukci kvůli vysoké tepelná propustnosti a špatnému koeficientu prostupu tepla? Chtěli jste při vámi realizovaném projektu použít nízko energetický materiál a skleněné tvárnice nesplňovaly vaše požadavky? Nyní už je tato skutečnost minulostí. Novinkou od výrobce SEVES jsou tvárnice s označením Energy Saving. Zaplňují mezeru v daném sortimentu na trhu.

Jedná se o speciální tvárnici s koeficientem tepelné propustnosti na výborné hodnotě U = 1,5 W/m2K.
Luxfera 1908 W Wave
Luxfera 1908 W Wave
Co se týká zbarvení, výběr je podobně bohatý jako u klasických dílců. Úsporné luxfery se vyrábí z tvárnic barevných i čirých formátů 19 x 19 x 8 cm. Protože se jedná o novinku, ostatní formáty zatím nejsou dostupné.  

Hlavní je světlo

Při použití luxfer musíte vždy zvolit rozumný kompromis. Jsou především prvkem prosvětlovacím. Pokud je ve vašem případě prioritou místnost prosvětlit, zvolte určitě lesklé (čiré) tvárnice, které propouští maximum světla. Matované luxfery jsou zase více „designovým“ prvkem a je vhodné je užít do prostor s požadavkem na soukromí.

Podle použití jak typů luxfer, tak systému montáže můžeme dosáhnout různých šířek spár – od 2 mm do 16 mm. Samostatnou kapitolou jsou pochozí plochy z luxfer, kde je nutné dodržet minimální šířku 30 mm. Při výběru vhodného systému montáže je vždy dobré poradit se s odborníkem. Barvu spáry si můžete zvolit z cca 25 barevných odstínů a tím celou stěnu doladit, či naopak opticky propojit například se spárami obkladů v koupelně. 
Luxfera Neutro Q19 T sat
Luxfera Neutro Q19 T sat
Luxfera 1908 C Clearview
Luxfera 1908 C Clearview
Luxfera 1908 N Cross small
Luxfera 1908 N Cross small
Luxfera 1908 W Wave
Luxfera 1908 W Wave

Použití 

Skleněné se používají na mnoha místech v exteriéru i interiéru, soukromé či komerční výstavbě. V podstatě se jejich použití dá aplikovat na všechny nenosné konstrukce, jako bary, sprchové kouty, dělící příčky, exteriérová okna, k prosvětlení schodišť a mnoha dalšího. Díky skutečně velkému sortimentu, který je momentálně dostupný, se luxfery používají i čistě pro jejich krásu a efekt. Skleněné tvárnice mají kromě dekorativních i některé výborné funkční vlastnosti. Především je luxfera výborným zvukovým izolantem, takže se používá například pro fasády či hlukové bariéry u letišť a v rušných částech města.

Specifickou variantou jsou tvárnice barvené v dutině, tedy čiré luxfery vystříkané barvou uvnitř dílce. Díky tomu tyto tvárnice vynikajíc sytými a neotřelými barvami. Díky dodatečnému barvení tvárnic nejsou tyto typy vhodné do exteriéru, kde by mohly výkyvy teplot a UV záření barvy poničit. 
Luxfera Neutro Q19 T sat
Luxfera Neutro Q19 T sat
Existuje také verze se stříbrným bočním nástřikem. Při použití spáry tenké jen 2 mm vzniká jakoby jednolitá skleněná plocha. Propustnost světla je u těchto metalických tvárnic dle výrobce o 10% vyšší než u klasických s bílým bočním nástřikem. Tento typ tvárnic se ale doporučuje jen do interiéru. Stříbrná barva je totiž citlivá na přímý dopad ultrafialových paprsků.

Které si vybrat?

Volit můžete mezi hladkými a těmi s vnitřním dekorem (vlnky, vroubkování apod.). Další dělení je na luxfery lesklé a matné. Ty bývají upravené pískováním nebo leptáním a to z jedné nebo obou stran. Světlo, které propouštějí, se jeví jako měkké, decentní a rovnoměrně rozptýlené. Pro dojem intimity se hodí výborně do koupelen. 
Luxfera 1908 C Clearview
Luxfera 1908 C Clearview
Luxfera Aquamarine Q19 O
Luxfera Aquamarine Q19 O
Luxfera Neutro Q19 T sat
Luxfera Neutro Q19 T sat
Protože nabízeného sortimentu je opravdu mnoho, určitě navštivte specializovaného prodejce, kde si všechny tvárnice můžete nejen prohlédnout, ale dostane se vám i odborné péče. Pro základní představu vám internet jistě postačí, ale pro konečný výběr si luxfery prohlédněte naživo, barevné odchylky a výsledný design na internetu neuvidíte.

Klasické a zároveň moderní

Potřebujete přepažit prostor zvukotěsnou a přitom světlopropustnou stěnou? Nebo jen chcete moderně ozdobit svůj příbytek a fandíte klasickým přírodním materiálům? Nic vhodnějšího než luxfery asi nevymyslíte. Těžko vyjmenovat všechny způsoby jejich použití. Jsou opravdu multifunčním prvkem v interiéru i exteriéru. 
Luxfera Aquamarine Q19 O
Luxfera Aquamarine Q19 O