Měřič spotřeby energie odhalí žrouta peněz Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Každý den využíváme mnoho elektrických spotřebičů, což se projevuje na účtech za elektřinu. Stejně tak se na účtech může projevit to, že nějaký starší spotřebič má příliš vysokou spotřebu a zasloužil by výměnu za nový z energetické třídy A plus. Jak se těchto poznatků dobrat? Využitím měřiče spotřeby energie. Toto zařízení nejenže odhalí již nevýhodné spotřebiče, ale nabídne nám mnohem více zajímavých funkcí. Jak přístroj vypadá, jak se používá a co vše se díky němu dozvíme?

Při pořizování nových spotřebičů se často mluví o návratnosti investice. Pokud nám staré spotřebiče ročně utratí několik tisíc, pak o koupi nových a úspornějších zařízení nemusíme pochybovat. Který spotřebič ještě dobře a levně slouží a který se stal žroutem elektrické energie? To odhalí důmyslný měřič spotřeby energie.

Jak měřič spotřeby energie vypadá?

Přístroj je poměrně malý a skládá se z měřící části a z části s displejem a ovládacími tlačítky. Obě části mezi sebou komunikují bezdrátově. Důležité je vybrat takový typ, který bude fungovat na české zásuvky a zástrčky (budete-li objednávat přes internet).

Jak měřič funguje?

Zjišťování spotřeby elektrospotřebičů probíhá velice jednoduše: daný spotřebič zapojíme do měřiče, který vsuneme do zásuvky. Dále můžeme sledovat jak zobrazené výdaje za elektřinu, tak i odhad výše nákladů na energie za daný spotřebič v příštím roce jeho provozu.
Foto: www.energetickyporadce.cz, základní sada
Foto: www.energetickyporadce.cz, základní sada

Co dokáže měřič spotřeby energie zjistit?

Nejzajímavější kapitolu představují funkce měřiče. Měření spotřeby si přístroj dokáže zapamatovat. Jeho prostřednictvím můžeme jasně vidět i další údaje jako například napětí, minimální a maximální příkon, již zmíněné vyhodnocování finančních nákladů na spotřebovanou energii. Velice zajímavá je také funkce, při které se měří spotřeba v pohotovostním režimu, známá pod pojmem STAND BY. Možná vás právě měřič elektrické energie donutí k používání hlavních vypínačů nebo prodlužovacích šňůr s vypínačem, protože na první pohled zanedbatelná spotřeba malého světélka může v důsledku celoročního provozu znamenat nezanedbatelnou částku.

Cena

Ačkoli již máme možnost zapůjčení měřiče v půjčovně, doporučujeme si koupit vlastní. Jedna z výhod tohoto zařízení totiž spočívá v nízké ceně. Samozřejmě záleží na typu, značce a množství zařízení, ale měřiče spotřeby energie se dají koupit i jen za několik set korun. Proč takové praktické zařízení nemít doma po ruce?
Foto: www.energetickyporadce.cz, profesionální sada
Foto: www.energetickyporadce.cz, profesionální sada
FIERA a.s.
Poslat poptávku