Místnosti nemusí být jen vymalované či vytapetované Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Nejen výmalba, ale také speciální techniky úprav povrchů stěn pomohou vytvořit zcela originální a příjemné prostředí. Místnosti přitom ozvláštní i drobné detaily, nemusí jít zrovna o velké, bombasticky upravené plochy. Speciálních dekorativních stylů je známo mnoho. Posviťme si alespoň na některé z nich.

Benátský štuk (Venetian Plaster)

Před realizací benátského štuku je stěny mnohdy třeba důkladně oškrábat a vyrovnat vyrovnávací stěrkovou hmotou. Teprve po vybroušení stěrky se nanáší první vrstva benátského štuku. Po jejím zaschnutí (8 až 12 hodin) se nanáší vrstva druhá. Nanášení vrstev se provádí libovolnými tahy, které se navzájem překrývají. Finální (třetí) vrstva se už nanáší po nepatrném zaschnutí vrstvy druhé a tato vrstva se leští speciální nerezovou špachtlí. Když takto vytvořený benátský štuk dokonale vyschne, stěny se jemně přebrousí a ještě jednou vyleští. Na benátský štuk je nakonec ještě možné nanést speciální vosk, díky kterému jsou pak stěny odolné vodě. I tento vosk je třeba mechanicky vyleštit. Benátský štuk může být různých barevných odstínů a může být aplikován i jako jejich kombinace. 

Benátský štuk má osobitý špachtlovaný vzhled, kterého dosáhneme poměrně rychlou aplikací. Vybrat si jej můžeme také jako nástěnnou ornamentální tapetu. Efektivně působí též bordury, linky a dekorativní ornamenty.
Benátský štuk
Benátský štuk

Šablonování

Šablonování je tradiční malířská dekorační technika, při které se na plochu aplikuje pomocí šablon vzor. Šablony jsou buďto typové, nebo lze vyrobit šablonu přesně na míru. Šablonování se provádí nejčastěji na tradičně malovanou zeď, ovšem je použitelné na jakýkoli rovný povrch. V kombinaci s citlivým využitím více barev je obzvláště působivé a pokud použijeme místo barev speciální tmel, dosáhneme zajímavé plastické výzdoby. 

Dekorační plastická malba a fresco technika

Je též možné použít dekorační plastickou malbu, což je nová technika. Využijeme při ní různé malířské postupy a každá malba se stane originálem. Dosáhneme i imitace kamenů a cihel, které působí v kombinaci s plastickou malbou obzvláště výjimečně. Při aplikaci plastické malby se převážně používá několik barevných odstínů zároveň.

Do dekorační plastické malby lze začlenit i fresco techniku. Jde o techniku, při které se používají obrazy – frescy. Ty jsou včleněné do plastické malby, přitom lze využít i malbu antickou. Fresco technika je vhodná do luxusních interiérů historických budov, ale třeba i stylově zařizovaných restaurací. V moderní fresco technice lze využít i vlastní fotografie, novinové výstřižky a další materiál. 
Šablona na stěně
Šablona na stěně
Dekorační plastický povrch
Dekorační plastický povrch

Válečkování

Válečkováním dosáhneme tradičních a na stěnách pravidelně rozmístěných vzorů, jako je tomu u některých typů tapet. V poslední době sice válečky ustoupily, ale o to víc jsou dnes válečkované stěny vítanou raritou. Vzorované válečky vytvářejí zajímavé ornamenty a vzory.

Další dekorativní efekty

Netradiční ráz dodá stěnám malba s patinou (s efektem starých stěn). Dosáhneme tak například vzhledu zkorodovaných kovů, zajímavých strukturálních efektů připomínajících různé textury (břidlice, perleťové efekty, efekt sametu, zlatý mramor apod.). A co víc – tyto povrchy vydrží velice dlouho.
Dekorační plastický povrch
Dekorační plastický povrch

Co je linkrusta

Linkrusta najde uplatnění v prostorách chodby a schodiště. Je to plastická modelace, která se provádí do výšky něco málo přes jeden metr. Vznikne tak vlastně sokl s plastickou strukturou, který chrání takto ošetřené povrchy před ušpiněním. Navíc jsou tyto povrchy omyvatelné. V nabídce je mnoho barevných i strukturálních provedení linkrusty.

Strop nemusí být jen rovný a čistě bílý

Některé speciální techniky lze použít i na stropy. V jejich případě jsou ale velmi oblíbené desky z tvrzeného polystyrenu s plastovým vzorem. Obložení navíc zlepšuje tepelně izolační schopnosti stropu a také účinně zakryje jakékoli nedostatky a trhlinky v podkladu. Ukotvení tohoto materiálu je navíc mnohem snadnější než například sádrokartonové konstrukce s vloženou tepelnou izolací.
Linkrusta
Linkrusta
Plastický efekt na stropě
Plastický efekt na stropě
Plastický efekt na spoji stěny a stropu
Plastický efekt na spoji stěny a stropu
Plastický efekt na stropě
Plastický efekt na stropě
Štěpán Plocek - malířské, lakýrnické a podlahářské Poslat poptávku