Moderní střešní krytina je lehká Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

Správný výběr střešní krytiny pro rekonstruovaný dům nebo novostavbu je velmi zodpovědný úkol. Vhodná střešní krytina chrání dům před nepříznivými vlivy počasí a ovlivňuje jeho vzhled. Stále oblíbenější jsou pro své přednosti lehké střešní krytiny. Splňují veškeré estetické, technické i funkční požadavky, které jsou na střešní krytinu kladené. Některé lehké krytiny jsou profilovány do tvaru klasických střešních tašek s nenápadnou nebo naopak výraznou vlnou a střeše dodávají výjimečný vzhled. Lehká střešní krytina minimálně zatíží krov a neriskujete tak narušení stability střešní konstrukce přetížením. Navíc nízká hmotnost umožňuje snížení nákladů již přímo na konstrukci krovu (náklady na materiál a práci), na pokládce krytiny, jejím skladování, dopravě atd.

Důvody pro použití lehké střešní krytiny:

  • Pokud se chystáte rekonstruovat střechu svého rodinného domu nebo stavíte dům nový.
  • Omezená nosnost stávajícího krovu, který je u starších domů mnohdy poškozen houbami, hmyzem, vodou a jinými vlivy.
  • Na vaší střeše je jiná lehká krytina (eternit, asfaltový šindel, falcovaný plech či břidlice) a chcete ji vyměnit za novou.
  • Pokud chcete zateplit střechu s těžkou taškovou krytinou, vybudovat obytné podkroví či přistavit nástavbu a obáváte se značné zátěže krovu.
  • Chcete-li střechu, která váš dům ochrání před nepříznivými klimatickými podmínkami.
  • Chcete-li docílit výjimečného a atraktivního vzhledu střechy.

Lehké střešní krytiny lze rozdělit do několika skupin:

  • Plechové lehké střešní krytiny
  • Bitumenové šindele a vlnovky
  • Asfaltové (bitumenové) pásy
  • Cementovláknité krytiny
  • Plastové krytiny
  • Štípané dřevěné šindele
Každá z těchto střešních krytin má svou specifickou charakteristiku, své výhody a nevýhody. Například vzhled, trvanlivost, způsob montáže, nároky na údržbu, záruku a cenu. K lehkým střešním krytinám je dodávána celá řada systémů střešních prvků, například hřebenáče, závětrné lišty, nadokapní plechy, střešní sněhové zábrany atd.
Profilovaná lehká střešní krytina
Profilovaná lehká střešní krytina
Asfaltové šindele
Asfaltové šindele
Pokládka profilované střešní krytiny
Pokládka profilované střešní krytiny
Krytina Lindab Coverline
Krytina Lindab Coverline
Profilovaná lehká střešní krytina Lindab
Profilovaná lehká střešní krytina Lindab

Plechové střešní krytiny

Největší výhodou plechových střešních krytin je až desetkrát nižší hmotnost, než hmotnost těžkých krytin. Jsou mechanicky odolné, rychle a snadno se montují, mají nízkou nasákavost, vysokou životnost a minimální nároky na údržbu. Lze si vybrat ze široké škály tvarů a odstínů. Nevýhodou jsou horší tepelně izolační vlastnosti, nižší akumulační schopnosti a vysoký difúzní odpor. Krytina se vyrábí nejčastěji z pozinkovaného ocelového plechu, na který je nanesena vrstva speciálního laku obohacená o plastovou vrstvu nebo kamenný granulát. Jednotlivé plechové dílce se uchycují na střešní latě pomocí speciálních šroubů s těsněním, nebo nerezových ocelových hřebů. Zpracování a úprava plechů se provádí nůžkami na plech. Mechanická odolnost střechy je ovlivněna tvarem plechu a sílou povrchové vrstvy.

Dalšími materiály jsou měď, titanzinek, pozinkovaný plech bez ochranné povrchové vrstvy, hliníkový plech.

Štípané dřevěné šindele

Štípané šindele mají svůj autentický vzhled a estetickou hodnotu, nevýhodou jsou vysoké nároky na jejich údržbu, menší trvanlivost a vyšší cena. Obdobné je to třeba se střechami slaměnými, které vyjdou mnohem dráž než tradiční střešní krytiny.

Bitumenové šindele

Bitumenové šindele jsou levnější, ale mají menší trvanlivost a tepelnou stálost. Střechu prakticky neustále opravujeme.
Profilovaná lehká střešní krytina Lindab
Profilovaná lehká střešní krytina Lindab
Krytina Lindab Seamline
Krytina Lindab Seamline

Cementovláknité lehké střešní krytiny

Cementovláknité lehké střešní krytiny vynikají originálním vzhledem, nejsou však příliš pevné ani trvanlivé.

Plastové střešní krytiny

Plastové střešní krytiny jsou v běžných podmínkách prakticky nezničitelné, problémem však může být odolnost vůči ohni a žáru a také UV záření.
Okapní žlaby
Okapní žlaby
Okapní svody
Okapní svody
Žlabové kotlíky
Žlabové kotlíky
Svodové koleno a objímka svodu
Svodové koleno a objímka svodu

Okapový systém

Důležitým doplňkem ke střešní krytině je okapový systém pro dokonalé odvodňování střech. Vyznačuje se vysokou kvalitou materiálu, dlouhou životností, stálobarevností, snadnou montáží a minimálními nároky na údržbu. Tento okapový systém je vhodný jak do horských oblastí se silnými mrazy a velkým množstvím sněhu, tak do míst s vysokými teplotami a množstvím dnů slunečního svitu. Vysokou životnost a odolnost vůči povětrnostním vlivům a korozi zaručuje ocelový, žárově pozinkovaný plech s ochrannou barevnou vrstvou po obou stranách. Tento materiál lze použít i v agresivním prostředí, například v chemickém a ropném průmyslu.

Zdroj: www.strechyprachen.com
Okapový systém Lindab Rainline
Okapový systém Lindab Rainline