Na co jste se ptali v energetické poradně?: 23. díl V uplynulém týdnu jste se v energetické poradně zajímali například o vytápění RD krbovou vložkou a elektřinou či nadměrnou vlhkost v domě.

Dotaz na téma: Vysoká vlhkost ve starším domě

Dotaz: Zdravím, obracím se na Vás,protože nevím kde jinak najít radu. Máme domek-50let starý,bydlíme tu 16let. Před 14lety se dělala perlitová omítka-tehdy asi nic lepšího nebylo. Stavěno je to z tvárnic-škvárobeton. Fasádní barva nějaký silikát. Častečně podsklepen, asi 1/5 plochy-v zimě sklep suchý, v létě 95%vlhkost-jsou udělány průduchy a ventilátor. Topíme krbovými kamny s rozvody, v topné sezoně je vlhkost doma 35-40%. Okna dřevěná trojsklo.V létě vlhkost vystoupá k 85%. Venku je třeba vlhkost 60%, mám otevřeno celý den-průvan a stejně se vlhkost nesníží /někdy se naopak zvýší/. Plíseň jako taková viditelná není. Zajímalo by mě odkud se ta vlhkost bere. Máme v plánu obkopat základy a dát nopovku, jestli by to pomohlo. Díky za radu. DF

Naše odpověď: Vámi popsaný výskyt vlhkosti ve sklepě v letním období je dán fyzikálními vlastnostmi vzduchu. V letním období má venkovní teplý vzduch poměrně vysoký obsah vlhkosti, daný jeho teplotou. Ve sklepním prostoru je teplota vzduchu a zejména stěn, podlahy a  stropu výrazně nižší. Při ochlazování venkovního teplého vzduchu přiváděného do sklepa proto dochází ke kondenzaci vodní páry ve vzduchu na  obsah odpovídající této nižší teplotě. To se projevuje srážením vody na  stěnách sklepa. V zimním období je postup opačný. Přiváděný studený vzduch má nízký obsah vodních par. Přivedením do teplejšího prostředí se jeho nasycení vodní parou zvýší, vlhkost je odváděna větráním a tím dochází k vysušování zdiva.

Z Vašeho dotazu nevyplývá, že by vlhkost do stěn vystupovala ze základů domu. Ta by se projevovala u nepodsklepených místností pásy vlhkého zdiva od podlah výše, u sklepa celoroční vlhkostí stěn. Příčinou vlhkosti v letním období proto zřejmě není porušená izolace proti vodě v základech domu nebo pronikání vlhkosti stěnami. Použití nopové folie by obvodové stěny před vlhkostí okolní zeminy uchránily, ale  odstranění kondenzace na stěnách jejich působením nelze předpokládat.

Další dotazy a odpovědi na téma "Kondenzací a plísní" najdete ZDE.

Dotaz na téma: Vytápění RD krbovou vložkou a eletřinou

Dotaz: Dobrý den, budeme stavět RD a nyní jsme ve fázi projektu a řešíme vytápění. Rozhodli jsme se pro teplovodní vytápění a to primárně dřevem-krbovou vložkou a sekundárně elektrikou. Potřebovali by jsme vysvětlit princip akumulační nádrže a teplovodního výměníku?A jakým způsobem je lepší ohřívat vodu (vytápět) elektrikou, dočetli jsme se o elektrokotli nebo o elektrických topných tělesech umístěných v akumulační nádrži? Předem děkujeme za vysvětlení. VK

Naše odpověď: Váš dotaz je poměrně obsáhlý, takže pouze stručný popis zvolené otopné soustavy. Kombinace vytápění krbovou vložkou, zřejmě s tepelným výměníkem, a s elektřinou vyžaduje instalaci akumulační nádrže. Z krbové vložky odchází teplá voda do akumulační nádrže a přes tepelný výměník ohřívá její obsah. V akumulační nádrži jsou zároveň zabudována elektrická topná tělesa, která udržují teplotu vody v akumulační nádrži na stanovené hodnotě. Z akumulační nádrže pak proudí tato voda do jednotlivých topných těles nuceným oběhem el. čerpadlem. Celý provoz je řízen termostaty, aby bylo dosaženo hospodárného provozu. V době, kdy není krbová vložka v provozu je vytápění zabezpečováno pouze elektřinou. Pro provoz elektrického topení s akumulační nádrží je dodavatelem elektřiny určen zvláštní tarif s časovým omezením dodávky. Akumulační nádrž díky většímu obsahu (několik m3) je schopna dodávat teplo i v době, kdy není el. energie pro ohřev obsahu nádrže odebírána.

Elektrokotel pracuje bez akumulace tepla a dodává teplo pouze v době, kdy je odebírána el. energie. Rovněž pro provoz elektrokotle je určen zvláštní tarif s časovým omezením dodávky, rozdílný od akumulačního provozu.

U novostavby by bylo vhodné uvažovat i o dalších způsobech vytápění, např. o tepelných čerpadlech, kotli na pelety, možnosti využití solárních panelů apod. A také o topné soustavě, zda zvolit klasické radiátory, podlahové topení nebo teplovzdušné vytápění s rekuperací. Tato volba by měla předcházet zpracování projektu, aby nebylo nutno dělat v hotové stavbě dodatečné úpravy. Požadavek na vytápění je proto nutno konzultovat s projektantem. Při volbě otopné soustavy je nutno vzít v úvahu, že vytápění elektřinou je sice pohodlné, umožňuje přesnou regulaci provozu, ale je nejdražším způsobem. Případné další dotazy rádi zodpovíme.

Další dotazy a odpovědi na téma "Vytápění a rekuperace" najdete ZDE.

Dotaz na téma: Zapojení nového sporáku

Dotaz:  Dobrý den, koupil jsem byt ve kterém chci použit k vaření sporák se sklokeramickou deskou, v bytě není 380V, jak se dá tento sporák napojit na 220V? Děkuji za vaši odpověd. HK

Naše odpověď: Připojení sporáku na síť je činnost vyžadující odbornou kvalifikaci, která opravňuje k práci na el. zařízení. Tím se rozumí složení zkoušek podle požadavku vyhlášky Českého úřadu bezpečnosti práce č. 50/1978 Sb. o odborné způsobilosti v elektrotechnice a to nejméně podle § 6. Složení zkoušky pak opravňuje k samostatné činnosti na zařízeních nízkého napětí. Předpokládám, že sporák je konstruován pro připojení jak na třífázové napětí, tak na jednofázové. Jeho připojení nebude pracovníkovi s uvedenou kvalifikací dělat žádné potíže. Před připojením je vhodné si ověřit, zda je elektrický rozvod v bytě na připojení sporáku konstruován a zda jistič zásuvkového okruhu je dostatečně dimenzován.

V případě, že by byl sporák konstruován pro připojení pouze na třífázovou síť, byla by nutná rekonstrukce el. rozvodů v domě. Pak je ovšem jednodušší zakoupit sporák, který je pro připojení na jednofázový rozvod konstruován.
V žádném případě nelze připojovat sporák vlastními silami, pokud nemáte potřebnou kvalifikaci podle uvedené vyhlášky.

Další dotazy a odpovědi na téma "Elektrické energie" najdete ZDE.

Dotaz na téma: Zateplení z přírodních materiálů

Dotaz: Dobrý den, radi by sme stavali z tehly Heluz 38 family + zateplenie. Zateplenie by sme radi z prírodných materialov -drevovláknitá doska. Prosim, je to tak možné - ako tieto materialy spolupracuju? Dakujem. ZM

Naše odpověď: Požadavky na tepelně technické vlastnosti obvodového zdiva stanoví ČSN 7305 40-2, která požaduje dosažení minimálního součinitele prostupu tepla 0,38 W/m2.K a doporučuje dosažení hodnoty 0,25 W/m2.K. Pro cihelné bloky Heluz Family 38 je výrobcem udáván tento součinitel ve výši 0,21 W/m2.K, (bez omítek), tedy lepší než doporučuje uvedená norma. Proto jsou uvedené bloky určeny pro nízkoenergetické stavby. Dodatečným zateplením polystyrénem, minerální vatou nebo jiným tepelně izolačním materiálem se součinitel prostupu tepla dále sníží a stavba bude méně náročná na spotřebu energie na vytápění. Náklady na stavbu se ale zvýší o náklady na tepelné izolace. Obdobného efektu lze dosáhnout použitím jiných cihelných bloků, např. HELUZ Family 44 se součinitelem prostupu tepla 0,18 W/m2.K (bez omítek. Tyto stěny pak není nutno dále zateplovat dodatečnou izolací. Obdobně lze použít i jiných cihelných bloků, např. HELUZ THERMO STI 44, THERMO STI 49 a dalších. Ani tyto stěny není nutno dále zateplovat.

Dřevovláknité desky jsou konstrukčním, nikoliv tepelně izolačním materiálem. Jejich izolační vlastnosti jsou proto horší, než u materiálů určených pro tepelné izolace. Stejného výsledku jako při použití dřevovláknitých desek lze dosáhnout použitím vnější tepelně izolační omítky HELUZ Supertherm 30 mm, štukové omítky a vnitřní vápnocementové omítky 10 mm.

Další dotazy a odpovědi na téma "Novostaveb a tepelných izolací" najdete ZDE.
Energy Centre České Budějovice Poslat poptávku