Na co jste se ptali v energetické poradně?: 30. díl V uplynulém týdnu jste se v energetické poradně zajímali například o izolaci zahradního podsklepeného domku či zdivo a izolace novostaveb.

Dotaz na téma: Izolace zahradního podsklepeného domku

Dotaz: Dobrý den, chystám se izolovat zahradní podsklepený domek. Kde sklepní prostory jsou vybetonované položena základová izolace ale bohužel už žádná jiná z venkovní strany a odkopání nelze nebot z jedné strany je po celé délce přistavena veranda a z druhé do poloviny jímka, která také není izolovaná. Prosím o radu jak zaizolovat sklep a jímku? Když není možné se k ní dostat z venku? PM

Naše odpověď: Jisté je, že při stavbě sklepa zahradního domku se mělo myslet předem na izolace proti zemní vlhkosti. Vhodným řešením by bylo v době výstavby provést hydroizolační vanu, kde by izolace proti spodní vodě byla například na bázi asfaltových pásů. Izolační povlak by byl chráněn ze strany výkopu přizdívkou nebo nopovou fólií. Rovněž izolaci jímky je potřeba řešit při její výstavbě, kdy je vše jednodušší.

Dnes bude již obtížnější to dohnat. Jako variantu lze volit hydroizolační stěrky, které jsou buď na bázi minerální nebo bitumenové. Postupovat je nutno dle technologického předpisu výrobce izolačních materiálů. Stěrky se nanášejí na čistý vnitřní povrch, nicméně v případě spodní vody nemusí toto řešení postačovat.

Tímto postupem bude patrně možno provést dodatečnou izolaci jímky. V případě sklepa by pro přesnější radu bylo nutno vidět situaci na místě. Doporučuji Vám kontaktovat technického zástupce výrobce izolačních stěrek. Kontakty naleznete na webu. 

Další dotazy a odpovědi na téma "Zateplování starších budov" najdete ZDE.

Dotaz na téma: Zdicí materiály pro stavbu rodinného domu

Dotaz: Dobrý den, chtěla bych poradit ohledně zdicího materiálu na RD. Chtěli bychom stavět z Porothermu 40+zateplení nebo Porotherm 36,5 a nebo IZOBLOK. Co bude lepší volba? Který z těchto produktů je úspornější? A jestli Porotherm 40, jak široké zateplení polystyrenem nebo min.vatou? Děkuji. MZ

Naše odpověď: Požadavek na tepelně-izolační vlastnosti obvodových stěn jsou stanoveny v normě ČSN 7305 40-2, která byla v říjnu 2011 upravena. Současně platné požadavky jsou vyjádřeny jako součinitel prostupu tepla U, jehož jednotkou je W/m2.K. Uvedená norma požaduje pro obvodové stěny hodnotu 0,30 W/m2.K, pro těžké stěny doporučuje 0,25 W/m2.K a pro pasivní domy 0,18 až 0,12 W/m2.K. Nižší hodnota znamená lepší tepelně – izolační vlastnosti a tím nižší spotřebu energie na vytápění.

Vámi uvedené tvárnice Porotherm 40 P+D mají uvedený součinitel 0,41 a tvárnice 36,5 P+D pouze 0,44 (bez omítek). Aby uvedené tvárnice vyhověly požadavkům normy, bylo by nutno obvodové stěny doplnit dodatečnou tepelnou izolací polystyrénem nebo minerální vlnou.

Výrobce však v současné době vyrábí tvárnice splňující požadavek novelizované normy označované jako superizolační Si. Jsou to např. tvárnice 44 Si se součinitelem prostupu tepla 0,24 W/m2.K. Tyto tvárnice splňují normou doporučenou hodnotu a není je nutno zateplovat dodatečnou tepelnou izolací.

Při použití tvárnic 40 P+D by pro dosažení požadované hodnoty součinitele prostupu tepla byla nutná dodatečná izolace polystyrénem o tloušťce cca 8 cm s hodnotou U = 0,24 W/m2.K; pro tvárnice 36,5 P+D pak o tloušťce 9 cm s hodnotou U = 0,23 W/m2.K. Uvedené hodnoty jsou přibližné a závisejí na vlastnostech použitého polystyrénu. Jsou uvedeny bez omítek, které mohou výslednou hodnotu dále zlepšit. Při použití minerální vaty by byly potřebné tloušťky izolace přibližně stejné. Z hlediska pracnosti a nákladů na montáž se jeví výhodnější použití tvárnic, které splňují požadavky samy o sobě bez dodatečných izolací.

Další dotazy a odpovědi na téma "Novostaveb a tepelných izolací" najdete ZDE.

Dotaz na téma: Volba stavebního materiálu při stavbě RD

Dotaz: Dobrý den, na jaře plánuji stavět RD o velikosti 13 na 7 metrů, cca 150 m2. Rozhoduji se mezi Heluz 40sti + 12cm zateplení (polystyren) nebo 44 sti bez zateplení. Který z těchto způsobů byste volil jako vhodnější, popř. jakou jinou variantu byste volil v podobné cenové relaci? Děkuji za odpověď. DN

Naše odpověď: Před vlastním projektováním RD je potřeba se rozhodnout, v jakých energetických kritériích chcete postavit dům. Má-li se jednat o nízkoenergetický nebo pasivní dům, pak je potřeba věnovat otázce tepelných izolací pozornost velmi bedlivě. Pokud hodláte dům postavit na základě doporučení současné tepelně technické normy, tedy dostat se do jakéhosi „standardu“, pak lze řešit dotaz ještě teď, nicméně jsem určitě zastáncem toho, aby vše bylo předem promyšleno.

Otázkou nyní je, zda chcete použít zateplení polystyrénem nebo ne. Nabídka tepelně izolačních zdících pálených bloků je široká. Řada z nich je určená pro jednovrstvé zdivo bez následného zateplení.

Pokud jde o zateplení nebo tepelné izolace obecně - řídí se normativními požadavky. Současná platná norma ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – požadavky. Ta stanovuje tři hodnoty pro stanovení tepelné izolace – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou výstavbu. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor).

Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro vnější stěnu 0,30 (do konce roku 2012 se připouští ještě 0,38) a doporučená je 0,25 (W/m2.K). Pro nízkoenergetickou výstavbu je U 0,18 až 0,12 (W/m2.K). Doporučil bych dostat se na hodnotu blížící se 0,20 (W/m2.K).

Zdící blok Thermo STI 44 má hodnotu součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) v rozmezí od 0,21 do 0,26 dle způsobu zdění, malty nebo lepidla, případně použité omítky. Tento materiál již není dále uvažován pro následné zateplení, neboť doporučenou hodnotu tepelné izolace dle ČSN dosahuje.

V případě bloku Thermo STI 40 je hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) v rozmezí od 0,23 do cca 0,28, tedy o něco horší. V případě zateplení 12 cm EPS dosáhnete U cca 0,14. To je již v oblasti nízkoenergetické stavby. Je tedy na Vás se rozhodnout, jak má dům být koncipován. 

Další dotazy a odpovědi na téma "Novostaveb a tepelných izolací" najdete ZDE.
Energy Centre České Budějovice Poslat poptávku