Na co jste se ptali v energetické poradně?: 58. díl

V uplynulém týdnu jste se v energetické poradně zajímali například o přístavbu dřevostavby a využití dešťové vody.

Dotaz na téma: Přistavba dvoupokojové dřevostavby

Dotaz: Dobrý den, chtěl bych k RD přistavět dvoupokojovou dřevostavbu. Mám hotovou základovou desku a chtěl bych se zeptat, jestli mohu vystavět 50 cm vysokou podezdívku o síle 25 cm a na to pak postavit dřevostavbu. Z exteriéru bych chtěl palubky tl.3cm. Prosím o radu, jestli je důležitá vzduchová kapsa a jaký druh izolace a parozábrany. Popř. postup - skladba stěny směrem z exteriéru. Děkuji za odpověď. PH

Naše odpověď: Detail osazení dřevěné konstrukce na základovou desku je potřeba vyřešit především z ohledem na řešení tepelného mostu a ochrany spodní části dřevostavby před vlhkostí. Obvodová stěna dřevostavby může být řešena mnoha způsoby a bylo by potřeba specifikovat Vaší představu obvodové konstrukce.

Jednak se mohou použít typová řešení, kterých je na výběr mnoho. Například systém „Two by Four“ je typové řešení na místě (tesařsky). Montované dřevěné konstrukce domu. Obvodová stěna je pak sloupkové konstrukce, která má izolační výplně na bázi MV, z vnější strany je použit VKZS (vnější kontaktní zateplovaní systém). Celková tloušťka stěny je 30 cm, do skladby se vejde tloušťka tepelné izolace 26 cm, Lze pak dosáhnout součinitele prostupu tepla U = 0,15 (W/m2.K).

Skladba zevnitř je pak: vnitřní obklad sádrokartonovou nebo sádrovláknitou deskou (palubkou) - instalační mezera pro vedení instalací kolem 5 cm vymezená latěmi, která může být vyplněna rovněž tepelnou izolací – fóliová parozábrana – OSB deska – izolační výplň ve sloupkové konstrukci – vnější zaklopení dřevovláknitou deskou – lepený zateplovaní systém na bází MV. Vytvoření instalační mezery pro vedení instalací na vnitřním líci je velmi výhodné, protože nedochází k prostupům parozábranou, takže je šance vytvořit vzduchotěsnou vrstvu. To je důležité především v případě nuceného větrání s rekuperací.

Jiná typová řešení naleznete například od firmy Isocell, kde se jedná o dvouplášťovou konstrukci z desek na bázi dřeva s prostorem vyplněným izolací na bázi foukané celulózy. Opět je zde směrem do interiéru instalační předstěna (může být z palubek). Typová řešení pro stranu interiéru mají například výrobci sádrokartonu (Rigips, Knauf a další). I další řešení naleznete na internetu, například systémová řešení Steico nebo Insowool.

Skladbu může navrhnout i jinak projektant, který by měl zároveň řešit i detaily osazení na základ. Podezdívka cca 50 cm je výhodná z hlediska právě ochrany proti vlhkosti u terénu. V úvahu je potřeba vzít statické působení a dostatečný prostor pro tepelnou izolaci podlahy, návaznost této izolace na izolační výplň stěny a případně zateplení soklové části, kde nesmí vzniknout tepelný most.

Z hlediska energetiky je potřeba dále zvolit požadovaný energetický standard stavby s ohledem na požadavky ČSN 73 0540-2. Ta rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro vnější stěnu lehkou 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,18 až 0,12 (W/m2.K).

Další dotazy a odpovědi na témata "Dřevostaveb" najdete ZDE.

Dotaz na téma: Využití dešťové vody

Dotaz: Dobrý den, chtěli bychom využívat dešťovou vodu. K dispozici máme nádrže v koši 1000 l, které bychom chtěli zakopat do země a poté nainstalovat čerpadlo. Napište nám prosím, jestli je možné nádrže v koši zakopat a jestli je možné tyto nádže propojit jako spojené nádoby. Děkuji. MK

Naše odpověď: V zaslaném dotazu bohužel není uveden bližší popis nádrží, ani z jakého jsou materiálu. Z hlediska odolnosti proti korozi by byl nejvhodnější plast. Pak je umístění nádrží do země vhodné a jejich propojení jako spojených nádob možné. Do přívodu dešťové vody do nádrží je nutno zařadit hrubý filtr, který zachytí nečistoty v přiváděné vodě, jako listí, větvičky apod. Další filtr, jemnější, by měl být na sání čerpadla. Oba filtry je nutno pravidelně čistit a měly by být proto lehce přístupné. Původ vody zcela vylučuje její použití pro přípravu potravin. Možné je použití pro hygienické účely (úklid, WC), po úpravě pro venkovní bazén a pro zalévání zahrádky.

Další dotazy a odpovědi na témata "Energetické poradny" najdete ZDE.

Dotaz na téma: Zateplení podlahy

Dotaz: Dobrý den. Chtěl bych zateplit podlahu ve starším rodinném domu. Podlaha je dřevěná, tloušťka prken je asi 3,5 cm a leží na trámech, Výška trámů je 10 cm a jsou položeny na hydroizolační folii.Vše je na škvárobetonu asi 25 cm .Místnost je z části podsklepena. Mezi hydroizolaci a prkna bych chtěl dát tepelnou izolaci.Je to suchý prostor 10 cm a asi 25 m2. Prosím poraďte mi jaká by byla vhodná a zda ji vůbec dávat. Na povrch podlahy už izolaci dát nemůžu- je nízko do stropu.Děkuji za odpověď. EK

Naše odpověď: Tepelná izolace mezi trámy podlahy nepochybně významně sníží tepelné ztráty podlahou a tím spotřebu tepla na vytápění. Základním předpokladem k tomu, aby tato úprava byla úspěšná je dokonalá funkce zmíněné hydroizolace. Pokud by tomu tak bylo, bylo by možné použít některý z materiálů na bázi minerální vlny ( Rockwool, Baumit, Orsil a pod) nebo materiály rostlinného nebo živočišného původu (desky ze slámy, ovčí vlnu). Tyto materiály jsou však navlhavé a obsah vlhkosti pak snižuje tepelně-izolační schopnosti. Protože však těsnost hydroizolační folie nelze zaručit, jeví se jako vhodná izolace polystyrén, který sám funguje jako hydroizolace, nebo ještě více vodě odolnější Styrodur nebo Nobasil.

Další dotazy a odpovědi na téma "Podlah" najdete ZDE.
Energy Centre České Budějovice Poslat poptávku