Na šikmou střechu střešní okna Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Dnešní typy střešních oken nejsou pouze prosklené díry v šikmé střeše, ale jsou plnohodnotnými okny, ze kterých se můžeme kochat krásným výhledem. Při jejich výběru musíme zvažovat, jaký typ bude pro naši střechu ideální a jakým typem ovládání a stínící technikou je vybavíme.

Na co myslet při výběru střešního okna?

Střešní okna je důležité vybírat s ohledem na sklon střechy, čím je sklon střechy nižší, tím delší okno je třeba pro dokonalé osvětlení podkrovního prostoru. Umístění střešních oken by mělo umožňovat pohodlný výhled, jeho spodní okraj by měl být ideálně nejvýše 120 cm od podlahy, například u kyvných oken je to pak 85 až 110 cm, což umožňuje výhled z okna i vsedě. Dalším důležitým prvkem je snadný přístup k oknu i jeho ovládání. Pokud stísnění podkrovních prostor neumožňuje bezbariérový přístup k oknu, je vhodnější variantou elektronické ovládání okna, kdy na veškeré ovládání okna postačí jeden ovladač.

Jaký zvolit materiál?

Nejvíce využívaným materiálem pro střešní okna je dřevo, které má vynikající tepelně izolační vlastnosti a je i esteticky vhodnou variantou do podkrovních prostor. Ve většině případů se jedná o borovicové dřevo ošetřené impregnací proti dřevokazným škůdcům a plísním. Pro jeho delší životnost se vnější strana může oplechovat lakovaným hliníkem. Pokud se jedná o prostory s větší vlhkostí, vhodnější variantou jsou okna plastová. Kompromisem je okno s dřevěným jádrem s vrchní polyuretanovou vrstvou. 
Foto: Josef Soukup
Foto: Josef Soukup

Okno kyvná či výklopná?

Okna kyvná umožňují lepší využití prostoru pod oknem a výhodou je i jejich rychlá a jednoduchá montáž. Okna je možná otočit až o 160o, což usnadňuje jejich mytí. Nevýhodou tohoto systému může být pocit, že nenabízí volný výhled ven. Okna výklopná naopak skýtají neomezený výhled, kdy otevírání může být zvoleno do stran nebo nahoru. Výklopná okna jsou vhodnější pro střechy s menším sklonem, potřebují však větší manipulační prostor. Výklopně kyvná okna kombinují oba systémy a to se odráží i na vyšší pořizovací ceně.

Důležité doplňky

Střešní okno by mělo být především dobře zaskleno, nejlépe izolačním trojsklem, které podkrovní prostor v létě ochrání před přehříváním, v zimě před chladem i proti kondenzování vlhkosti zevnitř i zvenčí. Dalším nezbytným doplňkem je vhodná stínící technika v podobě vnitřních či venkovních rolet a žaluzií. Pro místnosti jako je ložnice se vyplatí okno vybavit technikou, která okno zastíní úplně a tím nebude narušován spánek nepříjemný světly zvenku. Ovládání rolet či žaluzií může být manuální, elektrické či solární. 
Foto: Josef Soukup
Foto: Josef Soukup
Foto: Josef Soukup
Foto: Josef Soukup