Nábytek z masivu zavoní přírodou Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Povrchové dekory dřeva lze vytvořit i na výrobcích z plastu, hliníku, lamina, dřevotřískových či MDF deskách a dalších materiálech. Specifické vlastnosti dřeva se však napodobit nedají. Je to materiál originální a jedinečný. Jakoukoli náhražku poznáme hned při prvním doteku. Kromě příjemného subjektivního dojmu je však důležité i další hledisko. Dřevo v sobě na rozdíl například od dřevotřísky nemá obsažené umělé chemické látky a neohrožuje tak naše zdraví. Na to bychom měli myslet hlavně při zařizování pokojíků pro naše ratolesti a také při nákupu nábytku do ložnic, kde trávíme přibližně třetinu každého dne. Pokud masivní dřevo natřeme syntetickým lakem, zcela se zbavíme pravého smyslu, proč máme dřevěný nábytek doma. Použijte proto impregnace a nátěry na přírodní bázi - lazury, vosky, oleje, ...

Dřevo velmi snadno přijímá barvu mořidel. Změní tedy odstín, zvýrazní se jeho struktura, ale stále působí přirozeně. Bukový a dubový nábytek se vyrábí i v přírodním provedení, často však zákazník upřednostní dřevo namořené na sytější a výraznější odstín ořechu, třešně či olše.

Další úpravy vzhledu dřeva umožňuje široká škála laků, olejů a vosků, které třevo zároveň zkrášlují i chrání. Nábytek s jemnou vrstvou laku na povrchu vypadá přirozeně a snadno se udržuje, vyvarujte se však lakům syntetickým. Uplatňují se i speciální nátěry typu „patina“. Ty dodají předmětům starobylý vzhled.

Čím se dřevo odlišuje?

Nábytek z masivu je pevný a má velmi dlouhou životnost. Léta mu vůbec neubírají na kráse, spíš naopak. Na rozdíl od montovaného nábytku z dřevotřísky snese opakované přesuny a stěhování. Drobná poškození lze snadno zahladit barevnými korektory nebo třeba jemným obroušením a přelakováním. Naštípnutému kusu z dřevotřísky a lepidla k původnímu vzhledu už nic nepomůže.

Dokonce i v koupelnách dnes obstojí dřevěný nábytek, protože jeho povrch je opatřen speciálními nátěry, které odolají vlhkosti.

Bytelný stůl z dřevěného masivu je symbolem soudržnosti rodiny, která se u něj schází. Bude-li z borovice, provoní vám navíc vaši kuchyň díky spoustě pryskyřice, kterou v sobě obsahuje. U  vestavěných skříní nebo kuchyní z poctivého masivu určitě oceníte bytelná dna zásuvek i záda nábytku, která se ani na nejvíc namáhaných místech nebudou prohýbat a odchlipovat. Kuchyně jsou většinou z kvalitního smrkového dřeva, které není příliš těžké. Do většího bytu či na chalupu se dobře hodí různé kredence a příborníky.
Masivní nábytek
Masivní nábytek
Masivní nábytek
Masivní nábytek
Masivní nábytek
Masivní nábytek
Masivní nábytek, pouze decentní kousky doplněné dřevěným schodištěm, okny a dveřmi
Masivní nábytek, pouze decentní kousky doplněné dřevěným schodištěm, okny a dveřmi
Moderní maisvní kuchyňská linka v retro stylu, povrchově upravená barvou
Moderní maisvní kuchyňská linka v retro stylu, povrchově upravená barvou

Výrazný solitér změní celou místnost

Specialitou pro náročné jsou ručně malované kusy, například skříně nebo botníky. Jako originální solitér doslova rozsvítí každý interiér. Jsou nostalgickou vzpomínkou na časy našich předků, kteří si jistě neuměli představit, že by se kdy nábytek mohl vyrábět z nějakého jiného materiálu než masivního dřeva.

Časopisy o bydlení a životním stylu jsou plné ukázek takzvaného Vintage stylu. V interiéru se sporadicky vyskytuje nábytek, který vypadá zastarale a zároveň příjemně domácky. Je však ve velmi kvalitním provedení, často jde o odborně zrestaurovaný originál. Natolik upoutává pozornost, že stačí jeden kus v místnosti. Moderní nábytek se s ním ,,netluče“, spíš jej zvýrazňuje.

Zdroj: www.stolarstvi-davidhorky.cz

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Restaurovaný malovaný nábytek
Restaurovaný malovaný nábytek
Masivní stůl
Masivní stůl
Masivní stolek
Masivní stolek
Nová dřevěná stolička
Nová dřevěná stolička