Nářadí pro drobné opravy, které nesmí chybět Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Čas od času se pouštíme ve svém bytě nebo rodinném domku do drobných oprav. K tomu nám slouží různé nářadí, které máme většinou uschováno kdesi v komoře v kufříku či krabici. „Sbírka“ nářadí se v jednotlivých domácnostech liší, jsou však základní typy nářadí bez kterých bychom si drobné opravy nedokázali představit a které nemohou chybět.

Šroubovák

Je nástroj určený k otáčení šroubů nebo vrutů v jejichž hlavě je drážka, kříž či speciálně tvarovaný otvor. Skládá se z rukojeti a čepele (kovové tyče). Konec tyče nazýváme břit. Ten zapadá do otvoru v hlavě šroubu (vrutu). Rukojeť bývá z plastu a u elektrikářských šroubováků je plast až ke konci čepele, kvůli možnosti dotyku s částí pod napětím.

Typy šroubováků :
  • Plochý – určený pro šrouby (vruty) s plochou drážkou
  • Křížový – břit má tvar kříže, štíhlejší tvar se nazývá Philips a tvar s tupějším úhlem Pozidrive
  • Torx – břit je ve tvaru hvězdičky
  • Imbusový – pro utahování šroubů, které mají hlavu s vnitřním šestihranem
Kromě těchto typů existuje řada dalších (bezpečnostní, svidříkový, strojní atd.), které při drobných opravách nevyužijeme.

Kladivo

Mechanický ruční nástroj využívaný k zatloukání spojovacích součástek (hřebíky) nebo pro spojení dvou či více předmětů (nýty, cvoky, kramle). Skládá se z rukojeti (topůrka) a hlavy. Topůrko bývá většinou dřevěné a je vsazeno do tzv. „oka“, kde jej můžeme ještě fixovat (obvykle kovovým klínkem) pro lepší držení hlavy. Pro vyjímání hřebíků můžeme využít tesařská kladivo a při stavebních úpravách zednické kladivo. Další druhy, kterých je velká řada pro běžné opravy nepotřebujeme a ani se s nimi nesetkáváme.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Kleště

Pro uchopení předmětů, stlačování, rozevírání nebo vyjímání např. ze zdí využíváme kleště. Je to nástroj založený na principu oboustranné páky a příbuzný s nůžkami.
V našich kufřících s nářadím se vyskytují hlavně dva typy:
Kombinované kleště (kombinačky) se zónami pro uchopení plochého materiálu a materiálu kruhového průřezu. Mají i břity s kterými můžeme přeštípnout drát, pokud jsou dostatečně ostré.
Štípací kleště (štípačky) využijeme pro zdolání drátu, se kterým bychom si neporadili s kombinačkami nebo pro přeštípnutí tyčí či svorníků. Vyrábí se jako normální, hranové a štípací kleště s plochou pro zatloukání hřebíků.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Další typy nářadí:

Maticové klíče
Slouží pro dotažení povolených šroubů s maticovou hlavou.

Pilka na železo
Můžeme ji využít k řezání drobných součástí kovových i dřevěných a s upraveným plátkem této pilky lze otevřít zabouchnutý (ne zamčený) byt.

SIKO kleště
Pokud nemůžeme povolit šroub kombinovanými kleštěmi, či potřebujeme-li něco pevně podržet, poslouží nám tento nástroj.
Vrtačka
Slouží k zhotovení otvorů ve zdech, dřevě i kovu. Je nutné použít vrták vhodný pro daný typ materiálu.

Dalším základním nářadím jsou vodováha, tesařský metr skládací (nejčastěji 2 m), pásmo (alespoň 5 m, optimálně 10 m), pilka na dřevo - alespoň malá čepovka, gumové kladívko, špachtle a další. 

Výše uvedený výčet nářadí pro drobné opravy je opravdu základní. Může se vyskytovat řada dalších, které někdy můžeme využít. Není zde uveden nůž nebo nůžky, které mají jistě široké využití při opravách i při jiných činnostech než jsou opravy. Některé nástroje jsou v současné době modernizovány a tak se můžeme setkat s elektrickým (AKU) šroubovákem, který nám u dlouhých šroubů ušetří mnoho sil. Drobné opravy prováděli naši rodiče, prarodiče a budou je dělat i naše děti. Prodlužují nám životnost některých předmětů a celkově vylepšují naši domácnost. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)