Naučte se hospodařit s vodou Zobrazit fotky zobrazit 12 fotek

Nahradíme-li například pitnou vodu z kohoutku vodou dešťovou, pokud ji zrovna nepotřebujeme k pití, budeme se chovat šetrně nejen k životnímu prostředí, ale snížíme i své vlastní náklady na vodné a stočné a pomůžeme koloběhu vody v přírodě.

Kolik vody spotřebujeme?

Údaje o průměrné denní spotřebě vody v domácnosti na osobu žijící v České republice, se liší. Odhadem je to 100 – 200 litrů vody na osobu a den. Z tohoto množství je na zajištění pití a jídla pouze 5-10 litrů. Spotřeba při osobní hygieně představuje až 50% a se splachováním wc a praním, se tak v koupelně dostaneme na celkovou spotřebu 70%.

Jak ušetřit?

Voda v domácnosti

Místo koupání ve vaně se raději sprchujte, oproti plné vaně uspoříte až 100 litrů vody. Při použití úsporné hlavice ušetříte dalších 30% vody. Při mytí rukou, čištění zubů a holení nenechávejte vodu zbytečně téct. Do wc kupte nádržku využívající dvojité nebo trojité splachování. Také moderní pračka na jednom cyklu praní ušetří až 45 litrů vody.

Při mytí nádobí pod proudem vody za 10 minut proteče až 200 litrů vody, což se rovná naplněné velké vaně. Úspornější je mytí ve dřezu, ale nejvíce ušetříte na vodě i energii používáním myčky nádobí, která spotřebuje při třídě A+ pouze 10 litrů vody na cyklus.

Při úklidu v domácnosti nemáchejte hadr pod tekoucí vodou, ale napusťte si vodu do vědra. Automobil myjte v myčce, je v ní používána recyklovaná voda.

Pravidelně doma kontrolujte těsnění a koncovky hadic, aby voda nikudy nekapala. Stejně tak i vodovodní baterie.
Sprchová hlavice
Sprchová hlavice
Myčka nádobí
Myčka nádobí

Voda na zahradě

Balkónové květiny mějte v samozavlažovacích truhlících, které zamezí zbytečnému přelévání. Pro zalévání zahrady používejte dešťovou vodu, kterou budete zachytávat do sudu či jiné objemnější nádoby, rostliny ji mají nejraději. Můžete použít i kombinaci se sudovým čerpadlem. Nádobu na dešťovou vodu lze také zabudovat do země. Vodu ušetříte i použitím kvalitních zavlažovacích systémů, které jsou vybaveny čidlem, které reaguje na aktuální stav srážkové vody.

Akumulační nádrž na dešťovou vodu

Akumulační nádrž na dešťovou vodu akumuluje vodu, která by jinak bez užitku odtekla do kanalizace nebo zasakovací jímky. Zachycená voda se dá použít jako užitková voda pro wc a praní. Toto množství zachycené vody může pokrýt přibližně polovinu celkové spotřeby vody v domácnosti, především v zimních měsících. A přebytečnou vodu nechte na svém pozemku raději vsakovat, než ji pouštět do veřejné kanalizace. Napomůžete tak přirozenému koloběhu vody v lokalitě. Tomu pomůže řeba i zahradní jezírko.
Jímání dešťové vody do barelu
Jímání dešťové vody do barelu
Jímání dešťové vody
Jímání dešťové vody
Jímání dešťové vody
Jímání dešťové vody
Jímka
Jímka

Studna

Pokud je to možné, nechte si vyvrtat či vykopat studnu. Spodní voda se nachází na většině našeho území, avšak v různých hloubkách. Vrtané studny se používají nejčastěji v hloubce 20 – 30 m a náklady na jejich pořízení se pohybují okolo 40.000 korun. Alternativou k vrtané studni je studna kopaná, kde se běžný metr pohybuje okolo 5.000 korun a kope se obvykle do hloubky 10 m. K tomuto je nutné ještě přičíst náklady za posudek a povolení.

Pro využití vody pro domácnost kapacita studny většinou stačí. Na zalévání zahrady však již množství vody ve studni stačit nemusí.

Pokud vodu ze studny využíváte pouze pro domácnost, obvykle je její kapacita dostačující. Pokud ji budete chtít využívat i k zalévání zahrady, pak už množství vody ve studni dostačující být nemusí.
Studniční voda
Studniční voda

Domovní čistírna odpadních vod

Ekologickou a úspornou variantou jsou domovní čistírny odpadních vod, které slouží k čištění odpadních vod z domácnosti (WC, koupelny, kuchyně, apod.). Investice do čistírny odpadních vod se vyplatí a investované prostředky se vám vrátí v podobě úspor, protože vyčištěnou odpadní vodu můžete dál používat, jako vodu užitkovou.

Solární panely (solárně termické kolektory)

Solární termické systémy jsou určeny k ohřevu užitkové vody, přitápění domů a bytů a k ohřevu bazénů. Mohou ohřívat teplou užitkovou vodu samostatně, případně spolupracovat s ostatními zdroji tepla v objektu. Cena za výkonné solární zařízení k ohřevu teplé vody s deskovými plochými kolektory nebo trubicovými kolektory se pro čtyřčlennou domácnost včetně DPH a montáže pohybuje mezi 60.000 a 120.000 korun. Když je navíc požadována podpora vytápění, náklady jsou 100.000 až 160.000 korun.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Domovní čistírna odpadních vod (čov)
Domovní čistírna odpadních vod (čov)
Solárně termické deskové kolektory
Solárně termické deskové kolektory
Solárně termické trubicové kolektory
Solárně termické trubicové kolektory
Solárně termické trubicové kolektory se zásobníkem
Solárně termické trubicové kolektory se zásobníkem