Nebojte se kovového zábradlí Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky Jak venkovní, tak vnitřní zábradlí není jen funkční záležitostí, ale i estetickou. Zábradlí se dnes vyrábí z rozličných materiálů a do rozličných tvarů tak, aby svým designem vždy skvěle doplňovalo prostředí, ve kterém se nachází. Nejčastěji se k jeho výrobě používají materiály jako nerez, ocel, dřevo a sklo a jejich různé kombinace. Aby bylo dosaženo maximální spokojenosti, je nejlepší nechat si takové zábradlí vyrobit na zakázku.

Zábradlí se dělí na různé typy. Podle tvaru madla je to například na madlo se čtvercovou a madlo se zaoblenou trubkou, dále podle počtu výplní, pak je zde možnost zvolit si jestli bude zábradlí bez zarážky nebo se zarážkou, a nebo je zde také několik možností ukotvení zábradlí. Výběr je široký. A jak se v něm vyznat?

Nejspolehlivějším způsobem, jak dostat zábradlí skutečně podle vašich představ, je nechat si ho vyrobit na zakázku. Výroba zábradlí je náročná na přesnost provedení, pokud by došlo k nějakým odchylkám při výrobě, tak zákonitě nastanou problémy při montáži. To je jeden z důvodů, proč by jste se měli obrátit na zkušené odborníky.

Nejpoužívanější materiály na vnitřní zábradlí jsou nerez a ocel. Rozdíl mezi těmito materiály je ve vzhledu, údržbě a ceně. Nerezové zábradlí je vzhledově estetičtější, bezúdržbové, ale cenově náročnější. Povrchová úprava oceli může být trojí: leštěná do zrcadlového vysokého lesku, brus s jemnějším kartáčem, broušené hrubší nebo tryskané s matovým vzhledem.
Jako výplň se dají použít různé typy mříží, nebo také nerezová lanka spletená do sítí.
Kotvení zábradlí se většinou provádí pomocí chemických nebo mechanických kotev. Naproti tomu ocelové zábradlí je levnější, ale potřebuje občasnou údržbu.

Každé zábradlí je zhotovováno přesně na míru a může být vyrobeno buď z nerezu nebo z oceli. Zábradlí se připravuje na základě dohody a výkresu od zákazníka. Před započetím výroby je třeba provést přesné změření celé konstrukce, hlavně proto, aby následná montáž proběhla bezproblémově. Nejčastější konstrukce zábradlí je se svislými výplňovými tyčemi. Tento typ zábradlí se nejvíce uplatňuje u velmi frekventovaných míst především v městské dopravě, u škol, hřišť, na zastávkách a podobně.

Jak pečovat o zábradlí? Nečekejte na zub času, který se podepíše na vašem zábradlí. Nejprve z něj odstraňte starý nátěr a kov ošetřete přípravkem proti korozi. Takto ošetřené zábradlí natřete.
Foto Jiří Urubek - Ur. Medica
Foto Jiří Urubek - Ur. Medica
Jiří Urubek - Ur. Medica Poslat poptávku