Nekácejte, přesazujte! Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Problematika přesazování vzrostlých stromů neni mezi zahradnickou komunitou žádnou novinkou, četné pokusy dokonce zaznamenáváme i z historických fotografií, v mnoha případech ale byl pokus o přesazení stromu nepovedený a pro strom pak v konečném důsledku fatální.

Česká společnost Covenant zahrady a parky s.r.o. přišla na český trh jako první s unikátním americkým strojem Big John. Zařízení stroje Big John umožňuje snadné, efektní a ekonomicky dostupné řešení při přesazování stromů až do obvodu kmene 97 cm.
Abychom dokázali vzrostlý strom přesadit, případně vaši zahradu již vzrostlými stromy osadit, je třeba splnit několik následujících podmínek. Jednou z těch podstatných je přístupné místo, Big John rozhodně není, ani podle názvu, žádný drobeček, a tak se k vašemu stromu a na místo výsadby musí nejprve dostat. Pro snadnější představu, potřebujeme velikost příjezdové cesty pro nákladní vůz (např. Tatra). Další faktor pro úspěšnou realizaci přesazení by měl být samostatně rostoucí strom, aby se při jeho vyjímání nepoškodily okolní stromy.
A které stromy můžeme vlastně přesadit? Odborníci se schodují, že výčet druhů dřevin vhodných pro přesazení není ve své podstatě limitován. My pro vaši snadnější orientaci uvedeme alespoň několik základních druhů. Z jehličnanů to jsou smrk, douglaska, tis, borovice, jedle, ginkgo. Z listnáčů pak lípa, javor, jasan,dub a mnohé další a na závěr nesmí chybět zástupci stromů ovocných jako třešeň, jabloň, hrušeň. Jako zástupce keřů je vhodný pro přesazení zejména rhododendron.
Přesazování vzrostlého stromu
Přesazování vzrostlého stromu

“A jak to vlastně celé funguje?”

“Nejdříve je nezbytné vyhloubit jámu, kterou vykope Big John pomocí hydraulicky ovládaných rýčů. Poté stroj nacouvá k vybranému stromu, otevře přesazovací “bránu” a strom obklopí hydraulickými rýči. Další krok je samotné vyjmutí stromu ze země. Hydraulické rýče strom šetrně vyjmou a zvednou přímo ze země i s kořenovým balem. Ten drží okolo kořenů a kořenový systém zůstává z 90% neporušený, což usnadní přijímání dřeviny na novém stanovišti.” Říká Lukáš Kaprál, jednatel společnosti Covenant zahrady a parky s.r.o. 
Pro snadnější ilustraci vidíte celý proces zachycený na fotografiích. Ideální doba pro přesazování vzrostlých jehličnatých stromů je od poloviny srpna do poloviny listopadu. V jarních měsících můžeme přesazovat již počátkem dubna a až do konce května. Listnaté stromy můžeme přesazovat prakticky neomezeně v období vegetačního klidu. Stromy menšího vzrůstu můžeme ze školek přesazovat po celý rok. Díky technologii Big John tak můžeme zrealizovat osazení zahrady vzrostlými stromy bez nutnosti čekání a zároveň se eliminují důvody zbytečně pokácet zdravé stromy například kvůli  plánovaným stavebním úpravám.
Úspěšnost přesazování a znovuujmutí přesazených dřevin je velmi vysoká a společnost Covenant zahrady a parky s.r.o. nabízí komplexní řešení i následnou péči o přesazené dřeviny, samozřejmostí je i záruka na přesazený strom. Tak nekácejte, přesazujte.
Přeprava vzrostlého stromu
Přeprava vzrostlého stromu
Přesazování vzrostlého stromu
Přesazování vzrostlého stromu
COVENANT zahrady a parky s.r.o. Poslat poptávku