Není hypotéka jako hypotéka VI. díl Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky
V předchozích dílech jsme se věnovali výběru hypotéky z několika pohledů. Vodítkem pro rozhodování nemá být pouze jedno číslo a to nabízená úroková sazba.
Předchozí články Vám pomohly lépe se orientovat v nabídkách jednotlivých bank a zvažovat je z širšího pohledu a i z hlediska jejich dlouhodobosti.
Dnes se podíváme na různé služby, které některé banky nabízejí, a které mohou Vašim požadavkům při volbě vyhovovat.

Hypotéka bez poplatků
V současné době se v některých bankách můžete setkat s nabídkou hypotéky, se kterou nejsou spojené přímé poplatky za její vyřízení tak, jak je obvyklé u jiných produktů (poplatek za schválení, za čerpání úvěru, za jeho správu a mnohé další). Banky Vám tyto poplatky neodpustí, pouze je od Vás nebudou požadovat jednorázově při vyřízení úvěru.

Celkovou výši poplatků zohlední do odchylky v úrokové sazbě. Dojde k jejímu navýšení, a to v takové výši, aby bance bylo v prvním období fixace úrokové sazby zaplaceno navíc takové množství prostředků, které pokryjí poplatky, jenž jste neplatili na začátku při vyřízení úvěru.

U tohoto druhu hypotéky je vše vždy otázka kalkulace. Pokud navýšení sazby opravdu pouze zohlední poplatky neplacené jednorázově a nebudete bance platit vyšší částku než by jste hradili při poplatcích vybíraných jednorázově, je tento druh služby dobrou volbou.

Zbytečně nemusíte tyto poplatky hradit jednorázově v začátku hypotéky. Dále vzhledem k tomu, že je máte promítnuté do navýšené úrokové sazby, zvýšíte si tímto výši úroků zaplacených bance a v případě účelového úvěru na bydlení, pokud splníte podmínky zákona o daních z příjmů, je možno si tyto úroky odečíst na daních. Tedy výše této odečitatelné položky se Vám u tohoto produktu zvýší a bude Vám více vráceno na placených daních.
Zvažte tedy vždy skutečnou výši přeplatků a porovnejte ji s běžnou hypotékou a poplatky s ní spojenými.

Hypotéka bez dokládání příjmu
Toto je vcelku nový druh hypotéky nebo v některých bankách druh služby. Klientovi nabízí získání klasického hypotéčního úvěru aniž by bance byl nucen doložit svůj příjem. Ať už se jedná o zaměstnance nebo podnikatele.
U některých bank je sazba těchto druhů hypotéčních úvěrů navýšena o rizikovou přirážku, řádově se jedná o 0,3 - 0,5%.
U tohoto druhu hypotéky je tedy dobré vždy porovnat nabízenou hypotéku bez příjmů s běžným hypotéčním úvěrem této banky, který by klient získal, pokud by prokazoval své příjmy běžným způsobem.

V případě, že je hypotéka bez příjmů dražším produktem, zvažte pečlivě, zda opravdu nechcete či nemůžete své příjmy prokázat.

Dalším negativem tohoto produktu bývá omezení půjčky maximální hranicí stanovovanou nejen v absolutní částce korun, ale také v procentech možnosti zadlužení nemovitosti nabízené klientem do zástavy.
Expresní vyřízení úvěru
V dnešní době se již málokdy s touto službou setkáte. Banky vyřizují žádosti o hypotéku velmi rychle, řádově v několika dnech, maximálně dvou týdnech. Pokud se jedná o standardní obchody.

Služba expresního vyřízení Vám garantuje vyřízení hypotéky v určité, bankou pevně stanovené a garantované lhůtě. Je vždy důležité zvážit, jaká je doba garantovaná bankou při expresním vyřízení úvěru, jaká je běžná doba v této bance pro vyřízení úvěru a zda poplatek za tuto službou není zbytečný.

V příštím díle budeme pokračovat v tomto tématu a budete moci získat informace o volbě splátkového kalendáře.
Srovnat nabídky jednotlivých bank a vybrat tu, která nejvíce vyhoví požadavkům klienta je možné s pomocí nezávislého makléře.