Netradiční bungalov se zahradou Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Sešli jsme se v Určicích, nedaleko Prostějova. Přijeli jsme se podívat na netradiční rodinný dům, který splňuje požadavky moderního, levného a specifického bydlení. Tento vcelku nenápadný dům je jedním z kamínků mozaiky zajímavého projektu prostějovské společnosti Stavímesny.cz.

Když vzniká nový rodinný dům, téměř vždy je na jedné straně investor, na druhé pak projektant, architekt a realizační firma. To však úplně neplatí u rodinného domu v Určicích, protože jeho zrod a vlastní realizace má svoje specifika.

Nízkoenergetický rodinný dům PP04 Plus

Jak už bylo řečeno, rodinný dům v Určicích vznikl jako aktivní část mozaiky developerského projektu Stavímesny, který by měl být pro budoucího investora nejzajímavější variantou i z pohledu konečné ceny.

Jedná se o jednopodlažní stavbu zděného stěnového systému. Základovou konstrukci objektu tvoří základové pasy a základová deska. Střecha je šikmá sedlová s dřevěnou nosnou konstrukcí a plochá s nosnou konstrukcí tvořenou ze systému HELUZ Miako.

Dobrý poměr ceny a výkonu – 4+kk za dvě „mega“

„Společně stavíme a dokončujeme tento vzorový dům v Určicích. Záměrem bylo vytvořit malý rodinný dům s parametry splňujícími nízkoenergetický standard. Proto byl zvolen kompaktní a jednoduchý tvar s kvalitní dispozicí a účelovou kompozicí okenních otvorů. Dispozičně je objekt navržen tak, aby každý z členů domácnosti měl svůj vlastní prostor a zároveň se mohli všichni sejít v dostatečně dimenzované hlavní pobytové místnosti. Veškeré chodby uvnitř domu jsou, vzhledem k velikosti půdorysu, minimalizovány. Šlo o to vytvořit dům, kde by byla v dobrém poměru cena a výkon, tedy slušné bydlení za velmi rozumnou cenu. Konkrétně řečeno kolem dvou miliónů korun za rodinný dům 4+ kk. Záměrem bylo, aby dům byl cihlový, bez zateplení a při tom úsporný, nízkoenergetický, s minimálními náklady na celoroční provoz,“ říká k projekčnímu záměru, ing. arch. Michal Prášil a pokračuje.

„Se stavbou domu se začalo těsně před prázdninami přesněji řečeno, koncem června 2016, kdy se začalo s výkopovými pracemi. Výhodou tohoto projektu bylo, že se s námi na jeho realizaci už od počátku podílela společnost HELUZ. Na jejich doporučení se použily některé konstrukční prvky, které v původním projektu nebyly. Dům slouží také jako referenční stavba společnosti HELUZ.
V Určicích u Prostějova vznikl netradiční rodinný dům, který splňuje požadavky moderního, levného a specifického bydlení.
V Určicích u Prostějova vznikl netradiční rodinný dům, který splňuje požadavky moderního, levného a specifického bydlení.

Cihelné bloky HELUZ Family jen pro nízkoenergetické domy

Obvodové zdi stavby jsou vyzděny z broušených cihelných bloků HELUZ Family 50. Ty se svými tepelně izolačními vlastnostmi řadí na špičku materiálového trhu a vyhovují pro stavbu domu v nízkoenergetickém standardu. Něco se zdilo na lepidlo, někde se využívala pěna

Rovněž příčky jsou navrženy ze systému HELUZ. Používaly se cihly HELUZ 11,5. Vlastní rodinný dům má obdélníkový půdorys o rozměrech 11,5 x 8,5 m a je zastřešen šikmou sedlovou střechou bez přesahu a ložnice je zastřešena plochou střechou. Podlahová plocha je 89,38 m2, obytná pak 69,9 m2 a zastavěná plocha představuje 116,13 m2.

V půdorysu je dům sice menšího rozměru, ale je dostatečně veliký na to, aby v něm čtyřčlenná domácnost spokojeně žila. Jsou tam dva dětské pokoje, velký prostorný obývací pokoj s jídelnou a kuchyňským koutem, je to uvnitř dostatečně velký, úsporný a dostatečně prostorný dům 4+kk,“ dodává Ing. arch. Michal Prášil k developerskému záměru.

Dobrá spolupráce s výrobcem se vyplácí

Spolupráce se společností HELUZ byla při stavbě tohoto domu velmi konkrétní. Výrobce se snažil využít při stavbě domu velice široké portfolio svých výrobků, které se používají při stavbě domů. Tedy nízkoenergetických nebo i pasivních domů. Výrobce cihlových bloků, společnost HELUZ, se zajímal o postup výstavby, technologické postupy zdění, zajímaly ho případné potíže při pokládce zdiva.

„To nemluvím je za sebe, tedy za projektanta a architekta domu, ale i za realizaci stavby. V průběhu výstavby se neobjevily nějaké problémy s materiálem, přesností cihelných bloků, ani s jejich pokládkou na lepící pěnu nebo na lepidlo. Při výstavbě se použilo klasické systémové řešení HELUZ. Výsledkem je, že vše probíhalo velmi rychle a dokazuje to i fakt, že za neuvěřitelných necelých 5měsíců byl dům v podstatě hotov a připraven k nastěhování.
Společnost HELUZ nám i nadále nabízí velmi dobrou technickou podporu, jejich odborný tým se podílel i na stavbě domu v Určicích.
Záměrem architekta bylo vytvořit dům, kde by byla v dobrém poměru cena a výkon, tedy slušné bydlení za velmi rozumnou cenu. Konkrétně řečeno kolem dvou miliónů korun za rodinný dům 4+ kk. Podařilo se vystavět cihlový dům, bez zateplení a při tom úsporný, nízkoenergetický, s minimálními náklady na celoroční provoz.
Záměrem architekta bylo vytvořit dům, kde by byla v dobrém poměru cena a výkon, tedy slušné bydlení za velmi rozumnou cenu. Konkrétně řečeno kolem dvou miliónů korun za rodinný dům 4+ kk. Podařilo se vystavět cihlový dům, bez zateplení a při tom úsporný, nízkoenergetický, s minimálními náklady na celoroční provoz.

HELUZ pomůže i poradí

„Vytvořili jsme vzorový dům, kde se dá zdokumentovat z čeho, z jakých cihlových materiálů a jak, podle jakých technologických postupů se dá postavit nízkoenergetický dům. Je to určitá kombinace osvědčených materiálů a stavebního systémového řešení společnosti HELUZ s praktickou zkušeností a dovednostmi dodavatele stavby,“ říká k samotné výstavbě i volbě stavebních prvků ing. arch. Michal Prášil.
Je to klasický rodinný dům, ve kterém se může se vším komfortem pohybovat čtyřčlenná rodina, nejsou tu žádná omezení. Vnitřní prostor není nijak zvlášť předimenzován, ale i tak jev hlavní obytné části jídelní část, obývák, kuchyně. Dále dům obsahuje dva samostatné dětské pokoje a oddělenou ložnici, koupelnu a WC. Je tu místo na krb, nebo krbová kamna, nechybí ani nezbytná technická místnost. Počítá se také s venkovním sezením, zastřešenou pergolou a přístřeškem pro stání vozidla. Vše se pak odvíjí dál od velikosti pozemku, který k domu patří. Oproti klasickému bydlení ve 4+kk např. v bytovém domě je tu jedno obrovské plus a tím je přilehlá zahrada a okolí interiéru domu. Tato přidaná hodnota je tím rozdílem mezi klasickým bydlením a bydlením v rodinném domku.

Vážný zájemce o podobný dům, má možnost si již hotový a dnes už i obydlený dům prohlédnout a reálně se seznámit s uspořádáním jednotlivých místností domu.
Výstavba ze zdiva Heluz
Výstavba ze zdiva Heluz

V Prostějově vědí, jak se staví sny

„Chceme tvořit levně, ale kvalitně, aby provoz domu v budoucnu byl co nejméně náročný. Samozřejmě, že počáteční zátěž při vlastní výstavbě je jedna věc, ale skutečný provoz po celou dobu životnosti domu je věc druhá. Cihelné bloky HELUZ Family 50použité na zdivo domu v Určicích, jsou zárukou nejen spokojeného, ale i úsporného a ekonomického bydlení.
V dnešní době se lidé snaží stavět ekonomičtější a v podstatě i menší domy. Nepotřebují obrovské místnosti, které pak musí draze vytápět a tím si prodražovat celkové bydlení. Já jako architekt se snažím o optimalizaci prostoru, nesnažím se místnosti nějak přefouknout. Ať dům má nějaký objem, ale není zbytečně velký. Dříve se stavěly dvoupatrové domy s velikými schodišťovými halami, dnes se od toho upouští, vše se soustředí do jednoho obytného prostoru, který se maximálně využije pro příjemné bydlení. Další prostory na spaní, individuální využití a chvilkové odpočinutí jdou do pozadí. Takový je dnes trend a my se snažíme jít s dobou,“
uzavírá ing. arch. Michal Prášil.

S výrobky HELUZ garance kvality a levného bydlení

I když v tomto případě při tvorbě domu není přímá vazba projektant investor, i přesto se daří zobecnit požadavky již spokojených investorů z předcházejících staveb. Daří se zakomponovat jejich praktické poznatky a zkušenosti do zpracovaných projektů s parametry splňujícími nízkoenergetický standard, maximálně využít široké škály výrobků HELUZ pro stavbu cenově dostupných, ekonomicky hospodárných a úsporných domů.
Výstavba ze zdiva Heluz
Výstavba ze zdiva Heluz

PARAMETRY BUDOVY:

  • Název stavby: Vzorový dům Určice
  • Projektant: Ing. arch. Michal Prášil
  • Měrná spotřeba tepla: 122 kWh/m2. rok
  • Energetická náročnost budovy (dle PENB) B
  • Zařazení: nízkoenergetický dům
  • Skladba konstrukce: Jednovrstvá zděná konstrukce bez dodatečného zateplení
  • Použitý materiál HELUZ:
  • Typ cihel na obvod: HELUZ Family 50,
  • Typ cihel na příčky: HELUZ 11,5
  • Překlady: HELUZ ploché, HELUZ 23,8
  • Komín: HELUZ klasik
Zdroj: www.heluz.cz
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. Poslat poptávku