Odsavač par oceníte v každé kuchyni a obzvláště pak v malých bytech. Veškeré pachy se rychle 'rozutečou ' do všech místností. Málokdo asi touží po tom, aby mu pohovka, oblečení nebo ne zrovna levné závěsy v obývacím pokoji 'voněly' po přepáleném omastku.
Takže řešení je jasné. Digestoř. Ale která?

Boj proti pachu v kuchyni


Původně se digestoře používaly v laboratořích. Postupně si ale odsavače našly své místo v domácnostech, v kuchyních. Digestoře mají řadu výhod. Zbavují byt od par a nepříjemných pachů během vaření a zároveň odvádějí i dusíkaté zplodiny v případě používaní plynových sporáků. Navíc s pomocí odsavače par můžete kuchyň větrat průběžně, po celou dobu vaření.

Moderní digestoře jsou už vybaveny účinným filtrem, jehož úkol je zachytit tukové a mechanické částice. Zabrání se tak znečištění ventilátoru i celého odtahového potrubí.

Dnešní trh nabízí celou řadu digestoří. Vybírat by jste měli nejenom podle ceny a vzhledu, ale také podle výkonu motoru. Výkon motoru by měl v každém případě odpovídat velikosti a prostorové dispozici místnosti. Dobrá digestoř vymění vzduch v místnosti 10x až 15x za hodinu. Pro místnost o rozloze 12 m2 stačí digestoř s výkonem motoru kolem 400 m3 za hodinu. Pro větší místnost je vhodné zvolit odsavač se silnějším motorem.
Existují odsavače výsuvné nebo výklopné s výkonem od 200 do 400 m3 za hodinu a pak odsavače komínové, které mají výkon 250 až 690 m3 za hodinu.
Foto DECO.
Foto DECO.
Digestoře mají odtahové potrubí, které odvádí páry a nepříjemné pachy pryč z místnosti. V České republice jsou k dostání takzvané recirkulační odsavače s aktivním uhlíkovým filtrem, které pohlcují páry a pachy a vyčištěný vzduch se pak recyklací vrátí zpátky do místnosti. Tento druh je obzvlášť vhodný do kuchyní, jenž se nedají větrat (tedy do místností bez oken či možnosti zřídit odtah do větrací šachty).
Odtahové typy digestoří jsou většinou efektivnější a hlavně cenově výhodnější. Nevyžadují žádné náklady na recirkulační filtry.

Nevýhody
  • zplodiny se dostávají do ovzduší a zatěžují tak životní prostředí
  • odtahová digestoř vyhání z místnosti kromě par a pachů také teplo
  • filtr se mění zhruba jednou za půl roku.
Tyto nevýhody tradičních odtahových odsavačů spolehlivě odstraňuje recirkulační filtr. Moderní aktivní uhlíkové filtry jsou navíc spolehlivé a vydrží půl roku až jeden rok.

Uložení digestoře

V dřívější době bylo zvykem digestoře schovávat. Dnes si kuchařky mohou vybrat. Budete chtít mít digestoř decentně schovanou a nebo ji budete brát jako dominantu kuchyně? Záleží jen a jen na vašem vkusu.
V nábytku nejlépe schováte výsuvné nebo výklopné odsavače. Svou funkci budou bezproblémově plnit a zároveň nebudou rušit estetickou linii dvířek nábytku.
Digestoře pevně zabudované zůstávají klasikou. Jejich výhodou je především příznivá cena. Zajímavější variantou jsou digestoře komínové. Ty seženete ve dvou variantách - ploché nebo krbové. Jejich cena je sice vyšší ale výrobci si dávají záležet na profesionálním vzhledu. Oproti pevným a výsuvným typům mají také vyšší výkon.

Výrobci se také snaží o to, aby bílá domácí technika nebyla jenom bílá. Na výběr máte z celé řady barevných provedení. Komínové digestoře jsou nejčastěji k dostání v nerezu, vybrat si ale můžete i v bílé nebo tajemné černé barvě. Sáhnout ale můžete také po elegantní antracitové. K aktuálním trendům patří hliníkový povrch.
Pevným odsavačům pak kralují tyto barvy: pochopitelně bílá, ale i černá nebo hnědá.
Výsuvné digestoře jsou nejčastěji vyráběné ve stříbrné barvě.

A jaké jsou vaše zkušenosti?
• Pro místnost o rozloze 12m2 stačí digestoř s výkonem motoru kolem 400m3 za hodinu.
• Pro větší místnost je vhodné zvolit odsavač se silnějším motorem.