Nezapomeňte na ovocné stromy Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky
Ovocné keře a stromy obohacují naše zahrady a následně se těšíme z jejich sklizně v koláčích, ovocných dezertech, marmeládách a kompotech. Ovoce je nejenom velice chutné, zároveň je také zdravé a plné vitamínů. Zkrátka by nemělo chybět v jídelníčku žádného z nás. O to větší radost pak máme z vlastních plodů.
Ať je to jak chce, nic není zadarmo, i o stromy je třeba se během roku starat. Pravidelná péče spočívá v zalévání, přihnojování a řezu. Provést správný řez je poměrně náročné a je třeba mít určité znalosti.

Pokud chceme sklízet zdravé plody bez houbových infekcí a nechceme strom vyčerpávat pod tíhou větví, je třeba provést jarní řez. Prořezaný strom je prosvětlený a plody mají vše potřebné, aby byly chutné. Bez nedostatku světla by byly malé, kyselé a postrádaly by tolik cenné vitamíny a minerální látky. Mysleme na to, že husté koruny stromů jsou častěji napadány chorobami (např. strupovitost) než stromy, o které se pravidelně staráme. Vhodným řezem podpoříme kvalitu plodů a růst zdravých listů.

Kdy a jak provést řez?
Pro většinu dřevin se používá zimní řez, protože v tomto období jsou rostliny ve vegetačním klidu. Ideální období pro řez mladých stromů je předjaří, tedy po skončení velkých mrazů. Léto je obdobím vegetace, kdy se provádí pouze řez slabých a suchých větví. Řez provádíme ostrými zahradnickými nůžkami, které se používají jak pro zkracování větví, tak i pro odstraňování mladých výhonů. Při odstraňování silných větví sáhněte raději po pilce. Větve řežeme vždy cca 0,5 cm nad pupenem pod úhlem 30 – 45 °, abychom ho nepoškodili, a aby se list rozvinul.

Řez po výsadbě spočívá v zastřihnutí nejen větví, ale také kořenů. Zastřihují se poškozené kořeny těsně za místem poškození, zdravé kořeny zkracujeme mírně. Řez větví je třeba provést radikálně, jen tak dosáhneme bohatých přírůstků.
Výchovný řez se provádí u mladých stromů 2 – 5 let po výsadbě. Zkracujeme hlavní výhon a přírůstky hlavních a postranních větví. Všechny ostatní výhony se odstřihují nebo ponechávají bez řezu. Křížící se větve odstraňujeme.
Udržovací řez obvykle následuje za řezem výchovným. Upravujeme výšku kmene, odstraňujeme křížící se větve a tenké, slabé větve. Zdravotním řezem odstřihujeme slabé a suché části větví.
Řez jabloní a hrušní
Již při výsadbě je nutné provést řez. Před zasazením stromu zastřihneme poškozené kořeny přímo za místem poškození. Pokud jsme strom vysadili na podzim, je ideální doba pro řez na přelomu února a března, až skončí největší mrazy. Pokud jsme strom vysadili na jaře, provádíme řez při výsadbě nebo bezprostředně po ní. Větve radikálně zkrátíme, jedině tak se můžeme těšit ze silných přírůstků. První rok po výsadbě provádíme ke konci zimy výchovný řez. Tento řez se provádí cca 5 – 8 let, dokud není tvorba koruny ukončena. Druhý rok po výsadbě a další léta provádíme řez stejně. Důležité je vypěstovat vedlejší větve, tzn. 3 vedlejší větve na jednu hlavní větev. Dodržujte pravidlo, že slabé roční přírůstky zkracujeme zhruba o polovinu a silnější jenom o třetinu. Udržovací řez provádíme po výchovném, cílem je zachování rovnováhy koruny.

V případě, že máte malou zahradu, nebojte se rozhodnout pro ovocný plot či vřetenový zákrsek (tyto stromy si uchovávají po celou dobu malou korunu, dorůstají 2 – 2,5 m a jsou proto dostupnější na údržbu).

Řez třešní a višní
Třešně tvoří velké stromy a hodí se skutečně jen pro velké zahrady. Pokud velkou zahradu nemáte, nezoufejte a pořiďte si vřetenový zákrsek nebo višeň, která tvoří menší korunu. Při výsadbě si počínáme stejně jako u výše zmiňovaných stromů. Při výchovném řezu stříháme hlavní větve a výhon v následujících 2 – 3 letech. Protože dosahují velkých výšek, musíme jednou za 2 – 3 roky vrcholy sesadit na níže rostoucí větev. Při udržovacím řezu, který se provádí po sklizni, korunu pouze prosvětlujeme.

Višeň má jinou tvorbu výhonů než třešeň, a proto je nutné provést odlišný řez. Ideální je pořídit si zákrsek, který nám dává možnost plody chránit před nájezdem ptáků. Při výsadbě stříháme spodní předčasné výhony, aby vznikl kmen o výšce cca 60 cm. Hluboký řez při výsadbě se v budoucnu vyplatí. Višeň by se měla prořezávat každý rok. Udržovací řez se provádí následovně: seřezává se vždy hlavní výhon, vedlejší a hlavní větve na úroveň níže nasazených větví. Tak dosáhneme toho, že koruna bude stále nízká a nebude se odspodu vyholovat.

Řez švestek, renklodů a mirabelek
Bývají k dostání jako polokmen nebo jako zákrsek. Při výsadbě se provádí stejný řez jako u jabloní. Protože však švestka netvoří tak bohatou korunu jako jabloň, necháváme vzniknout na hlavní větvi 4 vedlejší větve. Výchovný řez vede k tvorbě koruny. Tento řez již není tolik radikální jako při výsadbě, kdy je třeba nejvíce odvahy. Výhony zkracujeme o třetinu nebo polovinu – vždy na očko směřující ven. Udržovací řez navazuje na výchovný s cílem zachovat prosvětlení koruny. Mnozí se domnívají, že řez těchto stromů není nutný, pravda však je, že plody jsou pak větší a lépe zbarvené.

Řez broskvoní
Při výsadbě broskvoní provádíme hluboký řez předčasných výhonů. Korunu netvarujeme do pyramidy, vhodná je kotlovitá, bez hlavního výhonu. Ve zdejším podnebí se tak k plodům dostane více slunce. Výchovný řez provádíme následující rok po výsadbě, kdy ponecháváme pouze 3 – 4 silné výhony a hlavní výhon odstraňujeme. Každoročně provádíme hluboký řez, který vede k bohatosti plodů, jež se tvoří na silných, jednoletých výhonech. Nezapomeňte na to, že broskvoně jsou citlivé na mráz, proto při výsadbě vybírejte stanoviště blízko zdi.