Nezapomeňte na rozvody vody na zahradě Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Trávník potřebuje pro svůj optimální růst ročně přibližně 650 mm vody. Této podmínce vyhovují srážky pouze ve vyšších nadmořských výškách, a i zde může dojít k výkyvům, které jsou pro trávník stresující. Rozhodující vliv na kvalitu trávníku má především distribuce vody v letních měsících. Tu můžeme vyřešit automatickou závlahou, která nejenže poskytuje rovnoměrné a pravidelné zavlažení, ale i chrání porosty proti vodnímu stresu, a tím prodlužuje jejich životnost.

Automatický závlahový systém se umísťuje pod terén a buduje se ještě před zasetím trávníkových ploch. Pokud se však majitel zahrady rozhodne pro jeho vybudování již v zapojeném trávníku, nechá se zajistit odejmutí prokořeněné vrstvy trávníku (trávního drnu) pomocí slupovačky a po vybudování závlahy opět jeho umístění zpět. Takto sloupnutý trávník vydrží nejdéle dva až tři dny.

Zdroje vody pro závlahový systém mohou být různé. Asi nejčastější je vodovodní zdroj, který je z provozního hlediska nejdražší a tím nutí majitele k přechodu na jinou variantu.
Oproti tomu náklady na provoz studny jsou minimální, ale značná je však prvotní investice na zřízení studny, zakoupení čerpadla a filtrace. Vhodnější jsou studny kopané, protože zde nevznikají náklady na automatické odstraňování nečistot z vody jako je tomu u povrchové vody z řek či potoků.
Dešťová voda je z chemického hlediska nejvhodnější, ale musíme ji kombinovat s jiným zdrojem v měsících sucha, ve kterých dochází k jejím malým zásobám.
Možné je i celý systém nastavit na více zdrojů automaticky se propojujících mezi sebou např. ze studny na vodovod.
Celý systém je ovládán automatickou jednotkou tzv. ovládací jednotkou umístěnou většinou v interiéru, která naprogramuje závlahu – časové programy pro jednotlivé zóny trávníkových ploch ( délka, doba, množství a počet závlah). Systém lze ovládat i ručně, dokonce zablokovat či úplně odstavit. Blokovat závlahu mohou zajišťovat i senzory (větrné, dešťové, teplotní) přizpůsobující závlahu aktuálnímu počasí.
Ovládací jednotka zajišťuje závlahu postupným otevíráním či uzavíráním elektromagnetických ventilů a při vydání signálu tlak vody vysune postřikovače nad povrch. Elektromagnetické ventily jsou propojeny přímo s ovládací jednotkou, což umožňuje rozvod do jednotlivých sekcí systému.
Rozlišujeme tři typy postřikovačů:
  • rozprašovací - využití spíše na menších plochách, výhodou jsou nastavitelné výseče postřiku
  • rotační - závlaha pro větší trávníkové plochy s dostřikem přibližně 20 metrů kolem své osy
  • úderové - vhodné pro vodu horší kvality, nevýhodou je zastaralý mechanizmus a větší rozměry
Před vstupem do systému je důležitým prvkem filtrace. Dnes se užívá nejvíce diskový filtr, který vyniká svou vysokou odolností proti stupni znečištění a protržení. Směrem od čerpadla lze v přívodním potrubí umístit i různé lapače větších nečistot.
Vybudováním automatického závlahového systému zajistíme opimální distribuci vody pro trávník v době kdy dochází k nejmenším ztrátám vody výparem (zálivka v noci). Dobře seřízený závlahový systém zabezpečí optimální hloubku kořenů a tím i lepší růst, kvalitu a odolnost trávníku. Investice se vrátí v podobě ušetřeného množství vody i vašeho času na zalévání.
Zahradní architektura - Bc. Mastný Roman Poslat poptávku