Nová střecha pro váš dům Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Jak často se díváte na svoji střechu? Pokud jste na tom jako většina ostatních, pravděpodobně většinou jen vyjdete a zase se vrátíte do domu, aniž byste se na ni podívali. Otočte se alespoň, když mizíte za zatáčkou příjezdové cesty po cestě do práce. Pravidelnou kontrolou a drobnými opravami můžete předejít nákladnějším opravám. A také se nikdy nestane, že vás z nočního spánku vyruší kapky kapající ze stropu ložnice. Další výhoda: dobrá střecha zhodnotí nemovitost, pokud byste ji chtěli prodat či pronajmout. V konkrétních případech je však třeba střechu vyměnit.

Vezměte to z vrchu

Na co byste se měli zaměřit při prohlídce střechy? Profesionálové doporučují prohlížet střechu nejméně dvakrát do roka – na jaře a na podzim (čili po zimě a před zimou). Ovšem i po silném krupobití či vichřici. Nejlepší místo, kde začít, je uvnitř vašeho domu. Udělejte si výlet na půdu. V podkrovním bytě poznáte poškozenou střechu poměrně snadno - mokrými fleky, nebo dokonce kapající vodou za silnějšího deště.

Na půdě musíte zkontrolovat 4 věci:
  1. Místa, kde je střecha prohnutá
  2. Tmavé skvrny a mapy
  3. Místa, kudy prosvítá světlo
  4. Známky netěsnosti v místech, kde jsou vidět stopy vody

Kontrola zvenčí

Pokud se podíváte na vnější stranu střechy, zaměřte se na takové věci, jakými je poškození oplechování, chybějící tašky, zvlnění, popraskání, prohnutí, plísně nebo pokrytí mechem či řasami (vyskytují se nejčastěji ve vlhkém prostředí a projevují se jako tmavé nebo nazelenalé skvrny).
Konstrukce nového krovu
Konstrukce nového krovu
Konstrukce nového krovu
Konstrukce nového krovu

Najděte nejjednodušší řešení

Pokud najdete na vaší střeše vážnější závady, neztrácejte naději a nejprve se přesvědčte, zda závady nelze opravit. Nemusíte hned dělat zbrusu novou střechu. Podle odborníků by nová střecha měla vydržet nejméně 15 až 20 let. Mnohé firmy nabízejí i delší záruční dobu. Ovšem skutečná životnost nové střechy by měla být v řádech mnoha desetiletí, betonové tašky slibují dokonce i více jak stoletou životnost. Ovšem během užívání střechy je možné, že budou muset být prováděny opravy menších či větších rozsahů, především v závislosti na extrémním počasí.

Začněte ještě dnes, dokud máte možnost volby

Nečekejte, až do domu začne téct děravou střechou voda proudem. Začít chránit svůj dům shora můžete pouze díky svým vlastním pozorovacím schopnostem. Závady prodiskutujte s odborníkem, který vám doporučí nejlepší řešení, přičemž se (pokud to bude možné) pokusí dodržet vaše rozpočtové možnosti. I pokud oprava bude o něco překračovat vaše dosavadní finanční možnosti, je dobré odborníkův názor respektovat a předejít tak mnohem závažnějším a finančně nákladnějším řešením.
Mějte však na paměti, že to není typická záležitost 'udělej si sám.“ Je to náročná práce už od demolice staré a již nevyhovující střechy či opravy krovu, ale i během meších a méně nápadných zásahů. A hlavně, střecha je většinou vysoko … co dodat?
Nová střecha
Nová střecha
Nová střecha
Nová střecha

Podívejte se nahoru

Většina lidí má položku 'mít střechu nad hlavou“ jako jednu z nejdůležitějších v životě. Není to jen estetickou a praktickou záležitostí (i když obě mají svoji váhu). Střecha je to, co vás a vaši rodinu chrání v bytě shora před deštěm, sluncem, sněhem a větrem.
Je to příjemný pocit, když víte, že střecha, kterou jste si nad hlavou nechali vybudovat, zůstane ve stejné podobě i následující roky.
Zdroj: František Černý - Tespo
Střecha na historické budově
Střecha na historické budově
Střecha altánu
Střecha altánu
Nová střecha
Nová střecha
Nová střecha
Nová střecha