Novostavba nebo rekonstrukce? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Rodinný dům – bydlet si ve svém podle svých představ. Tak to je možná sen většiny lidí. Uskutečnit ho je však mnohdy nejen obtížné, ale jeho realizace nás často staví před několikerá řešení. Těmi nejčastějšími jsou v podstatě dvě cesty: buď si postavit vlastní dům, nebo dům koupit a rekonstruovat. Obě varianty jsou plné nástrah a překvapení. Pokusíme se ukázat, co vás čeká, když se vydáte kteroukoliv z nich.

Na první pohled se zdánlivě jednodušší jeví varianta zakoupení vhodného pozemku a výstavba nového domu podle našich potřeb. To se zdá skvělým řešením v případě, že jsou nám nabízeny pozemky, které nám vyhovují a odpovídají našim nárokům. Navíc v tomto případě bychom měli mít vyřešenou otázku prozatímního bydlení po dobu výstavby vlastního domu!

Romantičtější, i když možná klikatější variantou je koupě starého domu, často na krásném místě. Tady pro nás nastává řešení rekonstrukce. Čas poměrně pokročil a s ním i vyspělost a požadavky nejen naše, ale i doby. To, že ani výstavba domu, ani rekonstrukce nejsou nikdy ideální, se pokusíme v plusech a mínusech jednotlivých variant naznačit pěkně matematicky.

Výhody a nevýhody novostavby: Novostavba se jeví jako ideální řešení. Máme v podstatě volnou ruku, takže vše přizpůsobujeme našim představám - je to tedy cesta k téměř stoprocentní spokojenosti s bydlením.
Další velkou výhodou novostaveb jsou nejnovější stavební materiály, díky kterým investor ušetří například na vytápění nemalé prostředky.

Pokud se týká finančního porovnání mezi novostavbou a rekonstrukcí, je obtížné vyslovit jednoznačné stanovisko. Liší se případ od případu a je velmi důležité objektivní posouzení odborníkem. Při pohledu do budoucna se správně navržená a postavená novostavba jeví jako úspornější řešení. Na druhé straně nedostatky lze vidět například v delším časovém intervalu výstavby a někdy v omezených možnostech pozemků v atraktivní lokalitě.
Foto STAPRO - HANZAL, novostavby a rekonstrukce domů
Foto STAPRO - HANZAL, novostavby a rekonstrukce domů
Výhody a nevýhody rekonstrukce: Před každou rekonstrukcí je důležité zjistit, v jakém stavu se dům nachází. Dále je užitečné nechat si zhotovit stavebně technický průzkum, který se připraví na okamžité použití a který je zaměřený na získání technického stavu konstrukcí při rekonstrukcích. Objekt je nejlepší prověřit celý od základů po střechu včetně všech svislých a vodorovných konstrukcí. Smyslem tohoto průzkumu je zabránit zbytečné likvidaci původních a nepoškozených konstrukcí.

Horší variantou je kompletní rekonstrukce. Ta zahrnuje i demontáž starých sítí (rozvodů vody, kanalizace, plynu, elektřiny, topení) a jejich nahrazení novými. Na takový hrubý odhad nákladů na rekonstrukci nám poslouží pravidlo, že novostavba rodinného domu je po dokončení hrubé stavby přibližně v jedné třetině investičních nákladů.

V případě, že je náš dům v zóně památkové péče, může odbor památkové péče nařídit rekonstrukci se zachováním původního vzhledu domu i jeho částí, a to přináší investorovi nemalé finanční výdaje.

Takže shrnuto a potrženo: Rekonstrukce umožňuje rychlejší výstavbu (pokud se nejedná o celkovou rekonstrukci), dále nabízí získat dům v atraktivní lokalitě anebo na místě, ke kterému máme citový vztah.
Mezi nevýhody bychom mohli zařadit vyšší náklady na chod domu, omezení dispozice obývaného domu, nemožnost ovlivnění umístění domu na pozemku a v neposlední řadě i nutnost provedení stavebně technického a někdy i stavebně historického průzkumu.

Co na závěr? Z výše zmíněných řádků se může zdát novostavba jako jednoznačně jednodušší a lacinější cesta k vytouženému bydlení. Patrně ano, ale ani cestu prostřednictvím rekonstrukce nemůžeme pro své výhody, které nabízí, zavrhovat!
Je jen na vás, kterou cestu za novým domovem si zvolíte. V každém případě je si třeba plně uvědomit, že pořízení rodinného domu je velký krok v životě rodiny, a proto je nutné si vše dokonale promyslet a tím se vyvarovat případných komplikací.
Ať už se rozhodnete pro novostavbu či rekonstrukci, vždy by měl být cíl stejný: vytvořit domov, v kterém budete moci prožívat kvalitní rodinné vztahy, rozvíjet svůj talent a pěstovat své záliby!
Foto STAPRO - HANZAL, novostavby a rekonstrukce domů
Foto STAPRO - HANZAL, novostavby a rekonstrukce domů
STAPRO - HANZAL, novostavby a rekonstrukce domů
Poslat poptávku