Odkryté bazény ohrožují životy Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Malému dítěti asi těžko vysvětlíte, že pohybovat se v blízkosti bazénu, ať napuštěném či vypuštěném, může být nebezpečné. Až když se stane nějaká tragédie, tak si uvědomíme, že jsme mohli smutné události zabránit a to zakrytím hladiny bazénu.

Nedávno jsme v médiích slyšeli další zprávu o tragické události. V Ledenicích u Českých Budějovic se utopil tříletý chlapec. Ve chvilce se příblížil k bazénu a spadl do něj. Veškeré snahy rodičů i záchranářů vrátit dítě zpět do života byly marné.

V dnešní době jsou děti hyperaktivní a někdy se chovají jak nepolapitelné hejno kobylek. Nějaký ten šrám a modřina se zahojí, ale dochází i k horším událostem, které mají tragické následky. Jednou z nich je již zmíněné utonutí v bazénu.

Jednou z možností je vytvoření plůtku kolem bazénu nebo zakrytí hladiny bazénu.

Krycí plachta – chrání děti i zvířata před náhodným pádem do bazénu v době, kdy se bazén nepoužívá nebo je zazimovaný a zároveň chrání vodu před znečištěním.

Zastřešení – stává se běžným doplňkem každého bazénu. Jeho hlavním úkolem je prodloužit koupací sezónu bez nutnosti ohřevu vody (a to až o 3 měsíce). Zastřešením bazénu ale zároveň zajistíte bezpečnost pro malé děti a domácí zvířata. I v tomto případě zamezíte znečištění vody listím, větvemi a dalšími nečistotami.
Konstrukce je vyrobena z kvalitní tvrzené slitiny hliníku s povrchovou úpravou eloxováním nebo velmi odolnou vypalovací práškovou barvou. Polykarbonátové desky jsou velmi odolné vůči vlivu slunečního záření, proti nárazům, navíc jsou lehké a mají perfektní tepelně izolační vlastnosti. Zastřešení se prodává ve čtyřech základních tvarových řešeních. Je ale možné navrhnout i zastřešení atypická. Konstrukci můžete mít bílou, šedou, hnědou, modrou nebo zelenou. Aby se polykarbonátové desky nezamlžovaly provádí se úprava NO DROP a vybírat můžete z barevných provedení. Nejčastější je kouřová nebo modrá.
Foto Mountfield
Foto Mountfield
K zabezpeční může posloužit i solární plachta. Jejím hlavním úkolem je pochopitelně pomoc při ohřevu vody a zároveň zamezení tepelných ztrát. I solární plachta totiž zakryje celý bazén a tak zabrání případnému pádu do vody. Solární plachta v kombinaci s navíjecím zařízením, tzv. rolem, vám hodně usnadní práci se zakrýváním a odkrýváním bazénu. Existuje rolo pevné, pojízdné nebo přenosné.

Nemusíte se bát, že by se solární nebo krycí plachta pod vaším neposedným dítětem nebo psem protrhla. Unese totiž bez problémů dospělého člověka. Zakrytí bazénu se určitě vyplatí i v období, kdy je bazén zazimovaný. I tady totiž splní funkci zabezpečení proti pádu. Komu by se chtělo padat do vypuštěného bazénu.

Existuje ještě jedno zabezpečení a to signalizace. Skládá se z čidla a sirény. Pokud do bazénu spadne dítě nebo nějaké zvíře, tak o tom budete okamžitě vědět. Zařízení začne houkat. Má to ale své nevýhody. Pokud si tuto signalizaci pořídíte, počítejte s tím, že budete mít poplach pokaždé, když si přijde do vašeho bazénu zaplavat malá myška. Abyste ze svého soukromého koupání nemuseli neustále lovit utopené myši, doporučujeme vám investovat spíše do jednoho z druhů zastřešení.

Zdroj: Mountfield– prodejce nejen zahradní techniky.
Lékaři varují před podceňováním umělých domácích koupališť. Ledenická tragédie je sice na jihu Čech první v tomto roce, ale záchranáři vyrážejí k podobným případům několikrát ročně.