Okno si bez okenních parapetů lze jen těžko představit. Parapety slouží nejen k technickým účelům – k vyplnění místa pod oknem a ochraně zdiva před stékající vlhkostí, ale také jako dekorativní doplněk exteriéru celého domu. Parapetem je možné zvýraznit samotné okno, nebo sladit celkový vzhled s fasádou a střešní krytinou. Současná nabídka trhu je velice pestrá.

Obr: MOSS BUČOVICE, nové dezény parapetů
Obr: MOSS BUČOVICE, nové dezény parapetů
Mezi nejvhodnější a nejušlechtilejší materiál, který se k výrobě venkovních parapetů používá, patří jednoznačně hliník, který byl objeven už v roce 1825 dánským fyzikem Hansem Christianem Oerstedem. Jeho nespornou výhodou jsou poměrně značná chemická odolnost a nízká hmotnost. Jedná se o materiál špičkové kvality, lehký a přesto velmi pevný, s dlouhou životností, stálou barevností a minimálními nároky na údržbu. Hliníkové parapety jsou vyráběné z několika druhů slitin. Ty kromě hliníku obsahují další zušlechťující složky, třeba křemík či hořčík.

Tažený hliníkový parapet

Materiál je protlačen přes formu, poté je zchlazen a ošetřen eloxováním, nebo vypalovaným lakem. Můžeme konstatovat, že takovýto parapet je schopen úspěšně odolávat i těm nejtvrdším povětrnostním podmínkám. K instalaci parapetů se používají nejrůznější doplňky. Krytky, spojky a upevňovací prvky, což do jisté míry zaručuje dokonalý vzhled. Vybrat si můžeme ze široké škály barev i dekorů.

Ohýbaný hliníkový parapet

Je levnější a přestože nedosahuje parametrů taženého parapetu, jedná se o esteticky zdařilou variantu, garantující poměrně kvalitní mechanické vlastnosti. Nižší pořizovací cena představuje v porovnání s taženým parapetem nižší pevnost.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Obr: MOSS BUČOVICE, nové dezény parapetů
Obr: MOSS BUČOVICE, nové dezény parapetů
Něco málo o montáži

Aby parapet plnil svoji funkci, zadržoval stékající vodu a tím bránil vlhnutí zdiva, je nezbytná bezchybná a kvalitní montáž. Instalace parapetů je možná několika způsoby. Lze je montovat pomocí rozety do cementového lože, dalším způsobem je aplikace montážní pěny. Velice důležité je předsazení parapetní desky od stěny, které má být 4 až 5 cm. Parapety je nutné instalovat pod určitým úhlem, který zajišťuje stékání dešťové vody směrem od fasády, doporučený sklon ostění je 6o.

Tvar parapetů

Jedná-li se o venkovní okenní kovové parapety nejčastěji se používá tvar s takzvaným ´nosem.´ Nos je vertikální přední přesah prodlouženého okraje parapetu směrem dolů. Přední hrana parapetu se v tomto případě při čelním pohledu jeví jako širší. Opakem jsou tenčí, 2 až 2,5 cm silné parapety.

Špatné venkovní okenní parapety způsobují únik cenného tepla z domu či bytu, vznik vlhkosti a v neposlední řadě i plísní. Pod okenní parapet také může začít zatékat a to je již nejvyšší čas na jejich výměnu. Výměna parapetů je často spojována s celkovou revitalizací domu – zateplením a výměnou oken.

Přitom je právě pro toto rozhodnutí nyní ideální doba, můžete totiž využít šanci na získání dotace z programu Zelená úsporám.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Obr: MOSS BUČOVICE, nové dezény parapetů
Obr: MOSS BUČOVICE, nové dezény parapetů
MOSS BUČOVICE
Poslat poptávku