Dřevěná EUROOKNA pro větší luxus bydlení Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Dřevo je materiál velice blízký člověku. V minulosti jím byl ve velké míře obklopen. Snaha nahradit dřevo umělými materiály se nikdy v plné míře nepovedla. Proto dnes dřevo stále patří mezi nejprodávanější suroviny. Moderní dřevěná okna, s jejichž výrobou se začalo před více než 15 lety, se nazývají EUROOKNA. Mají výborné tepelně a zvukově izolační vlastnosti a velice dobře odolávají povětrnostním vlivům. Při stálém zvyšování cen energií jsou velkou úsporou pro každou domácnost.

Z čeho se EUROOKNO skládá?

Hlavní částí eurookna je hranol (eurohranol) lepený ze tří nebo čtyř vrstev dřeva. Je tak zabezpečena tvarová stálost, stabilita a je zamezeno kroucení okna. Hranoly jsou z jehličnatých (smrk, borovice, modřín) nebo z listnatých dřevin (dub, jasan). Listnaté dřeviny jsou těžké a tvrdé, s krásnou kresbou letokruhů, určené k výrobě nadstandardních výrobků s vysokou odolností a dlouhou životností. Hranoly mohou být též z exotických dřevin. Nejpoužívanější je meranti. Má velmi malou roztažnost a vysokou tvarovou stálost. Jeho kresba je velice podobná kresbě dubu.

Prosklení eurooken se dodává v několika variantách (ornamentní, zrcadlové, kouřové, bezpečnostní) podle přání zákazníka. Součástí okna je kvalitní kování (například ROTO NT) se zvýšenou bezpečností, které zajistí bezpečné uzamčení a dotlačení křídla okna do rámu. Pro utěsnění prostoru mezi dřevem a sklem se používá pružný silikonový tmel. Celoobvodové těsnění (u typů IV 92 PASIV a IV 78 SPORO dvojité) zajišťuje dokonalou těsnost vůči povětrnostním vlivům a hluku.

Okapnice eurooken jsou vyrobeny z eloxovaného hliníkového profilu ve více barevných variacích. Lze je tak dobře sladit s venkovními parapety. Použitím montážních těsnících pásů zabráníme vytvoření tepelných mostů mezi rámem okna a zdivem a přispějeme k větší úspoře tepelné energie.
Foto: TVT EURO-okna
Foto: TVT EURO-okna
Foto: TVT EURO-okna
Foto: TVT EURO-okna
Povrchová úprava

Je prováděna tří nebo čtyřvrstvou technologií. Jednotlivé vrstvy chrání dřevo proti plísni, hnilobě a zamodrávání. Povrch dřeva je nejdříve několikrát přebroušen a poté impregnován přípravkem pro vyrovnání savosti dřeva. Další impregnace je tónována na požadovaný odstín. Nakonec se provede dvouvrstvý nástřik.Používá se kvalitních ekologických vodou ředitelných lazur. Okno touto úpravou výborně odolává povětrnostním vlivům a UV záření.

Údržba

Jednou za rok použijeme pro údržbu eurookna renovační sadu. Ta zahrnuje přípravky k očištění vnějšího povrchu a nanesení renovační vrstvy. Po 10 až 15 letech je třeba provést renovační nátěr původního laku. Není jej třeba odstraňovat, stačí pouze jeho jemné přebroušení a nanesení nové vrstvy. Okna udržovaná tímto způsobem budou po dlouhý čas ozdobou vašeho domu.
Foto: TVT EURO-okna
Foto: TVT EURO-okna
Typy (profily) eurooken

Softline IV 68
Základní model s profilem 68 mm, zasklený izolačním dvojsklem tloušťky 28 mm. Je vhodný pro rekonstrukce rodinných domů. Při jeho použití můžete čerpat dotace z programu Zelená úsporám, tento model eurooken je zařazen v seznamu výrobků a technologií programu.
Foto: TVT EURO-okna, profil Softline IV 68
Foto: TVT EURO-okna, profil Softline IV 68
Rustikal IV 68
Základní model v rustikálním provedení (má historický vzhled, obsahuje ozdobné prvky), profil 68 mm, zasklený izolačním dvojsklem tloušťky 28 mm. Je vhodný pro památkové a historické objekty, uplatní se při výměně oken ve starých zděných chalupách nebo dřevěnicích.
Foto: TVT EURO-okna, profil Rustikal IV 68
Foto: TVT EURO-okna, profil Rustikal IV 68
IV 92 PASIV
Rozšířený profil 92 mm umožňuje zasklení izolačním trojsklem. Má vynikající tepené a protihlukové vlastnosti a po této stránce je nejlepším výrobkem na trhu. Okno je vhodné pro použití do nízkoenergetických a pasivních domů. Je dotováno programem Zelená úsporám.
Foto: TVT EURO-okna, profil IV 92 Pasiv
Foto: TVT EURO-okna, profil IV 92 Pasiv
IV 78 SPORO
Zdokonalený model eurookna. Má rozšířený profil 78 mm, který umožňuje zasklení izolačním trojsklem tloušťky do 34 mm. Podstatně šetří náklady na vytápění a používá se pro nízkoenergetické domy. I zde je možná dotace z fondů Zelená úsporám.
Foto: TVT EURO-okna, profil IV 78 Sporo
Foto: TVT EURO-okna, profil IV 78 Sporo
Výhody a nevýhody eurooken

Na první pohled je znatelná estetická hodnota dřevěných oken oproti jiným typům (plastová, hliníková). Okna jsou vyrobena ze dřeva, které má řadu předností. Je pevné, stabilní, antistatické, příznivě ovlivňuje vlhkost a teplotu místností. Na rozdíl od plastových nebo hliníkových oken jsou eurookna plně recyklovatelná, propouští více vodní páry a tím zamezují vzniku vlhkých ploch a plísní, především v ostění. Pokud je okno vybaveno protipožárním sklem, odolá požáru až 90 minut. U plastových oken je tato doba daleko kratší a navíc při požáru vznikají nebezpečné zplodiny.

Nevýhodou dřevěných eurooken je vyšší cena, která se ovšem po delším čase sníží úsporou energií. Na rozdíl od oken plastových a hliníkových však musíme eurookna pravidelně udržovat. Po renovaci vypadají dřevěná okna opět jako nová. Oproti tomu ta plastová časem blednou bez možnosti obnovení původního vzhledu. Dřevěná okna nejsou vhodná do staveb s náročnými povětrnostními podmínkami a tam, kde je třeba velkých prosklených ploch (v obou těchto případech jsou vhodnější okna hliníková).

Eurookna rozhodně nejsou vhodná pro každého. Někdo je více propojen s přírodou a dřevu dá přednost, jiný vyžaduje minimální údržbu a pořídí si okna plastová. Jisté však je, že ti, co si pořídili eurookna, toho určitě nelitují.
Foto: TVT EURO-okna
Foto: TVT EURO-okna
Foto: TVT EURO-okna
Foto: TVT EURO-okna