Nová okna jedině s kvalitními parapety Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek Venkovní parapety brání pronikání vlhkosti do nosného zdiva a navíc i do interiéru. Při špatné instalaci mohou v těchto místech vznikat plísně. Navíc je však před vlhkostí nutné ochránit i samotné parapety. Vnitřní parapety by měly být vkusným a praktickým doplňkem interiéru. Často na ně pokládáme nádoby s pokojovými rostlinami, vázy a další předměty. Zároveň brání umazaní našich oděvů od omítky při manipulaci s oknem, mnohdy je využijeme i k opření při mytí oken.

Obecná pravidla pro montáž

Ještě před montáží parapetů je nutné jejich řezné plochy ochránit před vzlínáním vlhkosti ze zdiva. Boční a zadní hrany parapetu proto nejčastěji opatřujeme hranovací páskou. Používají se však i plastové lišty. Lepení parapetů nám pak usnadní takzvaný protitah, což je spodní část parapetu, která má impregnovaný povrch a zvýšenou přilnavost.

Parapet zasouváme pod okenní rám a v žádném případě se nesmí nachýlit k oknu. Naopak je nezbytné nachýlení od okna ve spádu 1 až 2%.

U delších parapetů či těch, které jsou napojené pod určitým úhlem, je pak nutné počítat s dilatačními mezerami. Vlivem větrání a vytápění totiž dochází k roztahování a smršťování materiálu. Mezery dilatačních spár opatřujeme v jejich spojích dilatační krytkou – nejčastěji z plastu.

Nakonec parapet důsledně utěsníme silikonem. Použít však lze i tmely dodávané v odstínech, které jsou přizpůsobené konkrétním dekorům parapetů.
Foto: Monty servis
Foto: Monty servis
Foto: Monty servis
Foto: Monty servis
Vnitřní parapety REHAU S769

Tyto parapety jsou robustní, umělohmotné a jejich profil je dutý. Šířka profilu se pohybuje mezi 110 a 450 mm a vrchní vrstvu tvoří voděodolná melaminová pryskyřičná fólie. Boční dutina parapetu je pak zakryta uzavíracím profilem. Výrobní šířky těchto parapetů se pohybují od 150 do 800 mm (vždy v odstupech po 50 mm).

Vnitřní okenní parapety REHAU S769 jsou standardně dodávané v bílé či mramorově šedé barvě. Vyznačují se trvanlivou barvou i stabilním tvarem, odolností vůči poškrábání, vlhku a teplu a jsou vhodné pro dlouhodobé zatížení až do +60 oC. Snadno je lze čistit, navíc jsou odolné i vůči běžným čistícím prostředkům.

Parapety můžeme vrátit do recyklačního cyklu, velmi těžko se vznítí a navíc mají samozhášecí schopnost. Zásadními výhodami jsou však jejich výborné izolační schopnosti a jednoduchá montáž bez nároku na jakékoli zvláštní vybavení. Vystačíme si s běžnými nástroji pro zpracování dřeva.
Foto: Monty servis
Foto: Monty servis
Foto: Monty servis
Foto: Monty servis
Okenní postformingové parapety

Tyto parapety jsou určené k použití v inteirérech s běžným klimatem. Jsou lepené na podkladové lůžko z betonu nejčastěji silikonovými tmely, případně roztažnými montážními pěnami. Nezbytná je ochrana řezných ploch postformingových parapetů, jelikož může do dřevotřískové desky pronikat zbytková vlhkost z podezdívky. Řezné plochy se lemují lemovkou, případně jsou na ně narážené plastové krytky v barvě dezénu parapetu (spáry mezi krytkou a parapetem se utěsňují silikonem).

Parapety je nutné řezat nejčastěji pilovým kotoučem s plochými trapézovými zuby, případně pilou s předřezem. Řez se vede proti přední hraně parapetu, maximální rychlost posuvu by měla být 30 cm za minutu. Pro vyříznutí otvorů se používá vrták o průměru 8 mm.

Při objednávce parapetů je nutné počítat i s jejich přesahy, jelikož parapety budou dodané v přesných rozměrech. K délce parapetu je tedy nutné připočítat 0 až 3cm (to odpovídá přesahu 0 až 1,5 cm z každé strany pro zaomítání). K šířce parapetu se připočítávají 3 až 4cm pro přesah.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Venkovní okenní parapety z taženého profilu

Materiálem k jejich výrobě je jakostní kompozit Al, Mg, Si 0,5 F 22. Tloušťka plechu (1,5 až 2,6 mm) je závislá na šířce parapetu, která může být od 50 do 400 mm. Povrchová úprava se může lišit: C 34-tmavý bronz-eloxováno, EV1- přírodní barva (stříbrná) - eloxováno, C 33 - světlý bronz - eloxováno, RAL 9016 - bílá, práškově nanášená vypalovaná barva.

Povrch parapetů je chráněn povětrnostně odolnou folií z PVC, kterou je po montáži parapetu nutné odstranit. PVC chrání parapet při montáži před mechanickým poškozením, potřísněním maltou, vápnem či penetračním nátěrem.

Při použití penetračních nátěrů a jiných stavebních chemikálií na omítku je dokonce nutné parapety dobře chránit i později. Stékající nátěr se vůbec nesmí dostat do kontaktu s parapetem. Pokud jsou některá místa přece jen potřísněna, musíme je okamžitě omýt čistou vodou.
Foto: Monty servis
Foto: Monty servis
Foto: Monty servis
Foto: Monty servis
Vhodné je i průběžné čištění povrchu parapetů vlažnou vodou se syntetickým čistícím prostředkem. Povrch čistíme houbou nebo nekovovým kartáčem. Vyhneme se smirkovým prostředkům či ocelové vlně, jelikož povrchová úprava parapetů je trvalá a na rozdíl od pozinkovaného plechu nevyžaduje průběžné nátěry.

Tyto venkovní parapety můžeme příčně dělit ruční pilou na kov, případně okružní pilou s vidiovým kotoučem určeným k dělení hliníku. Parapety nesmíme řezat úhlovými bruskami se standardním kotoučem.
Foto: Monty servis
Foto: Monty servis
Monty servis - Miloslav Janda Poslat poptávku